Terveys

Haiseeko hengityksesi? Lue täältä, miten voit varmistua suusi raikkaudesta

Pitääkö kielikin harjata? Kuinka usein hammaslääkärissä pitää käydä? Hampaita voi oppia hoitamaan vielä aikuisenakin.

Teksti:
Miia Vatka
Kuvat:
Bulls Press

Pitääkö kielikin harjata? Kuinka usein hammaslääkärissä pitää käydä? Hampaita voi oppia hoitamaan vielä aikuisenakin.

Mistä tiedän, haiseeko hengitykseni?

Hengityksensä raikkaudesta voi varmistua esimerkiksi nuolaisemalla kämmenselkää. Anna syljen kuivua ja haistele sitten kuivuneen kämmenselän tuoksua, joka demonstroi suusi tuoksua.

Lue lisää: Kaunis hymy paikka-aineella – Näin saat suorat hampaat ilman oikomishoitoa

Miksi hengitys haisee?

Bakteerit ja niiden aiheuttamat ientulehdus, hammaskivi, katteinen kieli tai reiät sekä yleiseen terveydentilaan vaikuttavat sairaudet kuten diabetes tai mahahaava voivat saada hengityksen haisemaan.

Tutuimpia hengityksen hajuun vaikuttavia ruokia ja juomia lienevät sipulit, mausteet, kahvi ja alkoholi.

Myös kuiva suu tuoksahtaa. Runsas puhuminen, stressi, tupakointi, raskaus, nopea laihduttaminen, vaihdevuodet ja jotkin lääkkeet kuivattavat suuta. Muista siis juoda runsaasti vettä.

Kaikki lähtee pesusta. Miten hampaat harjataan?

Nukkuessa syljen eritys vähenee ja suu kuivuu. Tällöin hampaiden pinnalle kehittyy otollinen alusta bakteereille ja hengitys haiskahtaa. Siksi moni harjaa hampaat heti herättyään. Voit harjata vasta aamupalan jälkeenkin, mutta odota puoli tuntia, jotta syömisen aiheuttama happohyökkäys menee ohi. Happohyökkäyksen aikana hampaan kiille pehmenee, joten harjaus saattaa kuluttaa sitä.

Illalla hampaat harjataan, jotta suu olisi mahdollisimman bakteeriton yötä vasten. Hampaiden on myös hyvä saada reikiä ehkäisevää fluoria kaksi kertaa päivässä.

Nykyään suositellaan pienipäistä sähköhammasharjaa, jolla pääsee ahtaisiinkin paikkoihin. Koska sähköhammasharja liikkuu itse, sitä ei kuulu nytkyttää. Käy hammas kerrallaan läpi ja muista myös ienrajat. Jos käytät manuaaliharjaa, valitse mahdollisimman pieni, pehmeä ja tasaharjaksinen.

Pitele harjaa hellässä kynäotteessa. Varo voimaa, sillä se vaurioittaa ikeniä. Harottavat harjakset ovat merkki siitä, että painat liikaa. Käytä fluorihammastahnaa ja harjaa vähintään kaksi minuuttia. Älä huuhtele kaikkea fluoria pois vaan purskuttele fluori-sylkivaahtoa suussa siten, että se leviää hampaiden pinnoille.

Entäpä hammasvälit?

Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin. Ajankohdalla ei ole väliä. Putsaa hammasvälit ensin, harjaa sitten. Näin fluori pääsee puhtaisiin väleihin estämään reikiintymistä. Hammasvälien puhdistus on tärkeää myös ientulehduksen välttämiseksi.

Moni arkailee hammasvälien sorkkimista varsinkin, jos ikenistä valuu verta. Juuri tuolloin ne nimenomaan pitäisikin putsata, sillä verenvuoto voi olla merkki tulehduksesta. Voit parantaa alkavan tulehduksen puhdistamalla ienrajat ja hammasvälit huolellisesti, verenvuodosta välittämättä. Jatkuva verenvuoto vaatii hammaslääkärikäynnin.

Välineitä on viljalti: tikkuja, lankaa, lankainta, hammasväliharjaa ja harjatikkua. Suuhygienisti tietää parhaiten, mikä väline sopii juuri sinun hammasväleillesi. Muista pyytää myös ohjeet välineen käyttöön, jotta homma ei mene turaamiseksi.

Lue lisää: Huonot hampaat? Nämä sairaudet voivat saada alkunsa suustasi

Pitäisikö kieli pestä?

Kyllä! Kielen pinnalle voi kertyä bakteerikate, joka saa hengityksen haisemaan. Kielen puhdistukseen on olemassa kaapimia.

Voiko purkalla, pastilleilla tai suuvedellä korvata harjauksen?

Ei voi. Ksylitoli kuitenkin katkaisee ruokailun jälkeisen happohyökkäyksen, joten jonkin ksylitolituotteen käyttäminen syömisen jälkeen on suositeltavaa.

Jos sinulla on taipumusta saada helposti reikiä ja haluat fluorata hampaasi heti syömisen jälkeen, purskuttele fluoria sisältävää suuvettä. Kuivasta suusta kärsiville on omat tuotteensa, jotka lisäävät syljen eritystä.

Kuinka usein hammaslääkärissä pitäisi käydä?

Kun suun kunto on kartoitettu ja tulehdukset hoidettu, käyntiväli on yksilöllinen. Jollekin riittää käynti kerran kahdessa vuodessa, toisen on käytävä useammin. Käyntitiheys voi myös muuttua elämäntilanteen, esimerkiksi yleissairauden tai vaikkapa raskauden vuoksi. Raskauden aikana sylki on happamampaa ja reikiintymistä aiheuttavia bakteereja on suussa enemmän. Ikenet saattavat myös vuotaa helpommin verta.

Paitsi hammaslääkärillä myös suuhygienistillä käydään yksilöllisesti määritellyn hoitovälin mukaan. Suuhygienisti selventää hammaslääkärin tekemää diagnoosia. Hän sekä kertoo että näyttää, miten ongelmat jatkossa vältetään. Suuhygienisti opettaa hampaiden omahoidon, poistaa hammaskiven, fluoraa ja esimerkiksi kiillottaa kuluneita paikkoja.

Miksi ientulehduksen hoito on niin tärkeää?

Ientulehdus saa hengityksen haisemaan mutta myös vaarantaa koko suun ja kropan terveyden. Pitkälle edennyt tulehdus irrottaa hampaat ja leviää pahimmassa tapauksessa muualle elimistöön.

Jopa kahdella kolmasosalla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista muhii suussaan tulehdus. Se kannattaisi todellakin hoitaa, sillä hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Diabeetikolla ientulehdus voi vaikuttaa sokeritasapainoon ja reumaatikolla nivelten kuntoon. Ientulehdus on myös ison leikkauksen este.

Miten syöminen ja juominen vaikuttavat suun raikkauteen?

Meitä on lapsesta asti peloteltu sokeria rakastavalla hammaspeikolla. Bakteerit elävät nimenomaan sokerista, mutta karkin ja limun rinnalle on poukannut muitakin peikkoja. Happamat tuoremehut, light-juomat ja jotkut maustetut kivennäisvedet syövyttävät ja ohentavat hampaan kiillettä ja lisäävät reikiintymisriskiä. Sama pätee urheilujuomiin. Tylsää tai ei, vesi on paras juoma, myös hampaille.

Hampaat kestävät 4–6 happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäys alkaa aina, kun heität suuhusi jotain, on se sitten karkki tai omenanpala. Älä siis napostele.

Punaviini, mustikka, kahvi, tee, tupakka ja tujakat mausteet värjäävät hampaita. Tupakka saa hengityksen haisemaan ja supistaa verisuonia eli piilottaa ientulehduksen ensimerkit. Tästäkin syystä suun raikastaminen kannattaa aloittaa tumppaamalla.

Asiantuntijana vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala Oral Hammaslääkäreistä.

Lue lisää: 10 noloa kysymystä terveydestä – Erikoislääkäri vastaa

Lue lisää: Naisen vuosihuolto – Tarkista nämä asiat terveydestäsi säännöllisesti

X