Terveys

Kärsitkö vaikeista kuukautisvaivoista, kuten PMS-oireista tai runsaasta vuodosta? Näistä vinkeistä voit saada apua

Ovatko kuukautiset sinulle säännöllinen vitsaus? Jos kärsit PMS-oireista, kokeile, jos saisit apua B6-vitamiinista. Jos kuukautisesi ovat runsaat, voit käyttää rautavalmisteita.
Teksti: Elisa Hurtig

Ongelma 1

Suomalaisista naisista 4–10 % kärsii vaikeista PMS-oireista. Pahinta oireilu on 35–45-vuotiailla. Tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys.

Kokeile: B6-vitamiini eli pyridoksiini voi auttaa psyykkisten oireiden hoidossa. Sopiva annos on 50–100 mg päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisten alkamista. Fyysisiä oireita kuten turvotusta voi vähentää huolehtimalla riittävästä veden juomisesta. Kahvia ja alkoholia puolestaan kannattaa välttää juuri ennen kuukautisia.

Ongelma 2

10–15% suomalaisista naisista kärsii runsaista kuukautisista. Jos kuukautiset ovat jatkuvasti runsaat, ne voivat aiheuttaa raudanpuuteanemiaa. Raudanpuuteanemia aiheuttaa muun muassa väsymystä.

Kokeile: Huolehdi riittävästä raudansaannista. Jos vuoto on runsasta, raudanpuutetta ei välttämättä voi korvata ruokavaliosta saatavalla raudalla. Ennen kuin aloitat rautalisän, mittauta rauta-arvosi. Rautavalmiste imeytyy parhaiten, kun otat sen yhtä aikaa C-vitamiinin kanssa. Kahvi ja maitotuotteet heikentävät imeytymistä.

X