Fibromyalgiaan liittyy jatkuva uupumus.
Terveys

Kolottavaa kipua, väsymystä ja voimattomuutta – fibromyalgia on piinaava vaiva

Fibromyalgian oireet voivat olla lamauttavia. Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, johon ei ole lääkettä, mutta oireita on mahdollista lievittää itsehoidolla.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kolottavaa, polttavaa ja viiltävää kipua, joka jatkuu ja jatkuu. Uupumusta ja voimattomuutta, johon uni ei auta. Tällaiset oireet liittyvät krooniseen kipuoireyhtymään, fibromyalgiaan.

Fibromyalgiassa ihmisen kivunsäätelyjärjestelmä on herkistynyt, ja jopa normaali kosketus voi tuntua epämiellyttävältä. Kipuja esiintyy ympäri kehoa lihaksissa, jänteissä ja nivelissä. Kipu voi vaihtaa yhtäkkiä paikkaa ja muuttua esimerkiksi kolottavasta vihlovaksi. Stressi, kylmyys, kosteus, melu ja vetoisuus voivat pahentaa kipuja.

Kipujen lisäksi fibromyalgiaa sairastavilla esiintyy usein päänsärkyä, huimausta, väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja ahdistusta. Uni ei myöskään virkistä, jos unta ylipäätään saa.

Fibromyalgiaa hoidetaan itsehoidolla

Fibromyalgiaan ei ole vielä keksitty täsmähoitoa, mutta oireita voidaan lievittää erilaisilla lääkkeettömillä hoitokeinoilla.

Ensinnäkin liikunta on tärkeää, sillä se saattaa voimistaa elimistön omia kivunlievitysmekanismeja. Hyviä liikuntamuotoja fibromyalgiaa sairastavalle ovat muun muassa kävely, uinti, tanssi, hiihto, jooga, taiji, pilates ja venyttely. Liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti ja vähintään kaksi kertaa viikossa, jotta siitä on hyötyä. Liikuntaa pitää kuitenkin aloitaa varovaisesti, liikaa rasitusta välttäen.

Toinen oireita helpottava tekijä on hyvä uni. Unta voidaan edistää kofeiinin ja alkoholin välttelyllä, riittävän pimeällä ja hiljaisella makuuhuoneella sekä vuoteen ja tyynyn laatuun panostamalla. Koska uniongelmat ovat yleisiä fibromyalgiassa, moni saattaa tarvita lisäksi unilääkettä.

Ylipainosille fibromyalgia-potilaille kolmantena hoitokeinona toimii liikakilojen laihduttaminen. Tutkimusten mukaan laihduttaminen lievittää fibromyalgian aiheuttamia kipuja, parantaa unen laatua ja kohottaa mielialaa.

Myös erilaisista hoidoista, kuten fysioterapiasta, hieronnasta, kylvyistä, kiropraktiikasta ja akupunktiosta saattaa olla fybromialgiassa apua. Jotkut myös kokevat, että elimistön karaisu avantouinnilla tai kylmähoidoilla auttaa. Saunominenkin voi lievittää oireita, mutta toisaalta saunan jälkeen kivut voivat koventua.

Tietynlaisen ruokavalion noudattamisesta voi lisäksi olla hyötyä. Raaka-ruokapainotteinen kasvisruokavalio, gluteeniton ruokavalio ja natriumglutamaatin ja aspartaamin välttely ovat joidenkin tutkimusten mukaan helpottaneet fibromyalgian oireita.

Koska psyykkiset voimavarat ovat fibromyalgiaa sairastavilla usein koetuksella, myös henkinen apu voi olla tarpeen. Apua voi saada esimerkiksi keskusteluryhmistä ja vertaistuesta. Kun tietää, ettei ole tilanteensa kanssa yksin, arkea kipujen kanssa voi olla helpompi jaksaa.

Fibromyalgian syytä ei tiedetä

Fibromyalgiaa ei voi voida todeta laboratoriokokeilla, vaan diagnoosi tapahtuu oireiden perusteella ja muiden sairauksien ulossulkemisen kautta. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, krooninen väsymysoireyhtymä ja D-vitamiinin puutos voivat aiheuttaa fibromyalgian kaltaisia oireita.

Fibromyalgia on yleisempää naisilla kuin miehillä, ja arvioiden mukaan sitä sairastaa noin 2-5 prosenttia väestöstä. Sairaus iskee useimmiten keski-iässä mutta voi puhjeta aiemminkin.

Fibromyalgian syytä ei täysin tiedetä. Sairaus saattaa puhjeta esimerkiksi pitkäkestoisen psyykkisen rasituksen, traumaattisen tapahtuman tai jonkin vamman seurauksena. Moni sairastunut pystyy jopa sanomaan melko tarkan hetken, jolloin oireet alkoivat.

Vaikka fibromyalgiaan ei ole keksitty parantavaa hoitoa, sairaus usein lieventyy ajan myötä ja ennuste on hyvä. Itsehoidon lisäksi lääkärit saattavat määrätä fibromyalgia-potilaille lääkkeitä parantamaan unen laatua ja mielialaa.

Lähteet: CFS-verkko, Haavisto, Maija: Erityinen – tietoa erityisruokavalioista (Nordbooks), Mayo Clinic, Reumaliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat

Krooninen kipusairaus on kohtuuton kumppani: ”Pelottavinta on, etten voi hallita kipua”

Laura Tuomarila: Vyöhyketerapia auttaa unettomuuteen, stressiin ja kipuihin

X