Terveys

Kunnon blogi: Numen – Paras juttu ikinä?

Teksti: Anna.fi

LuomusalaattiNumenin Jaakko Halmetoja ja Mikko Lehtola tulivat kertomaan meille Kunnon blogin naisille ajatuksiaan ravinnosta ja terveellisemmästä elämästä. Tunnelmat vaihtelivat epäuskosta hämmästykseen ja jyrkästä eistä varovaiseen kyllään. Luvassa on siis tiukkaa asiaa ja ravistelua. Ottakaa hyvä asento ja pitäkää tuolin käsinojista napakasti kiinni. Se on menoa nyt!

Numenin nuoret miehet lähestyvät terveysasioita positiivisessa hengessä ja huumorilla. Numen on uusi innovatiivinen valmennusyritys, jonka ravintovalmennuksessa yhdistyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset ja vanhojen korkeakulttuurien perinteet. Terveydestä huolehtimisen ei tarvitse olla vain luopumista, vaan ruokavalion rikastuttamista. Keho ja mieli ovat kiinteässä yhteydessä. Kehon hoitaminen ja saastuttamisen lopettaminen on ensimmäinen askel täysipainoiseen ja terveelliseen elämään.

Haluatko myrkyttää itseäsi?

Jaakko HalmetojaPoikien ajatukset ravinnosta kiteytyvät yhteen kysymykseen: haluatko myrkyttää itseäsi? Jaakon mukaan ruoka-sanan pitäisi merkitä meille puhtautta ja lisäaineiden puuttumista. Käytännössä tämä tarkoittaa luomuruokaa.

Puhtaampaa ruokavaliota noudattamalla energian tarve vähenee, kehosta poistuu rasvaa, suolisto puhdistuu ja olosta tulee energisempi ja erilaiset vaivat astmaa myöten saattavat vähentyä. Suurin ongelma, jonka pojat keksivät suosittelemastansa ruokavaliosta on se, että terveellisemmästä ruokavaliosta saatu uusi energia ei ehkä istukaan nykyihmisen päivärytmiin, joka saattaa vaatia tiivistä paikallaan istumista toimistossa.

Ruoasta ja ihon kautta kehoomme kertyvät myrkyt varastoituvat sinne pitkiksi ajoiksi, jopa vuosiksi. Tervehdyttämällä ruokavalion saamme vanhatkin myrkyt liikkeelle ja poistumaan verenkierron kautta. Terveeseen ruokavalioon kuuluu ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti päämineraaleja, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa, jotka puhdistavat kehoa tehokkaasti. Useimmat meistä kärsivät mineraalien puutostilasta, joka saattaa aiheuttaa terveysongelmia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Detoksifikaatio eli myrkkyjen poistuminen saattaa aiheuttaa kiusallisia sivuvaikutuksia, jos sen toteuttaa hyvin nopeasti ja rankasti. Kehoon kertyneet kemikaalit poistuvat ihon kautta eli edessä saattaa olla paluu teini-iän iho-ongelmien pariin. Liikkeelle lähtevät raskasmetallit ja muut myrkyt saattavat aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, vetämättömän olon ja tiheitä vessakäyntejä. Kehon pieni tulehdustila aiheuttaa nesteiden kertymistä. Oireiden lievittymistä voi vauhdittaa ns. superfoodeilla ja esimerkiksi myrkkyjä sieppaavilla Spirulina ja Chlorella -merilevillä tai MSM-jauheella.

Ei ole yhtä oikeaa ruokavaliota – Kuuntele kehoasi!

Numenin pojat korostavat, että ei ole yhtä oikeaa ruokavaliota. Samat jutut eivät vaan toimi kaikilla. Siksi pitääkin kokeilemalla löytää ne omalle keholle parhaat jutut. Ruokavaliota tervehdyttämällä voi oppia tunnistamaan ne ruoka-aineet, jotka tuottavat parhaan olon.

Omaa kehoaan voi kuulostella esimerkiksi syömällä vuoroaamuin tyhjään vatsaan proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaisempaa ruokaa. Mikä tuo aamuun uutta puhtia ja mikä tekee olosta raukean ja väsyneen? Toiselle sopii toinen, toiselle toinen.

Keinotekoiset lisäaineet on suunniteltu stimuloimaan makuaistia. Jättämällä keinotekoiset makuaineet pois ruokavaliosta saadaan makuaisti palaamaan luonnollisempaan tilaan ja samalla myös mieliteot muuttuvat. Jonakin päivänä saattaa huomata himoitsevansa lihan sijasta merilevää!

Kehoa kuuntelemalla tietää, tarvitaanko nyt makeaa, vai enemminkin suolaista. Kun ruokavalio on terveellinen, ei tarvitse stressata syömisten määrästä tai säännöllisyydestä. Tasapaino löytyy omaa kehoa kuuntelemalla. Tärkeintä on, että kaikki, mitä suuhun laitetaan, on laadukasta.

Tällä hetkellä poikien oma ruokavalio muodostuu lähinnä itse tehdystä raakasuklaasta, hedelmistä ja raakaravinnosta. Yksi herkkuruoka on avokado yrttisuolalla. Oman ruokavalion noudattaminen ei kuulemma ole vaikeaa sosiaalisissakaan tilanteissa. Erilaisiin tapahtumiin pojat pyrkivät itse järjestämään tarjoilun ja kyläreissulle he saattaisivat ottaa mukaan raaka-aineet, jotta voisivat taikoa yhdessä isäntäväen kanssa terveellisen aterian.

Nälkä ja ylipaino

Länsimaista ruokavaliota noudattavat ovat tottuneet pitämään täytenä pullottavaa vatsaa kylläisyyden merkkinä. Oikeastaan kehoa pitäisi kuunnella tarkemmin ja huomata, että jo nälän poissaolo kertoo siitä, että keho on saanut tarvitsemansa ravinteet. Perinteinen kalorien laskeminen ei myöskään kannata, vaan tärkeämpää olisi tietää, kuinka paljon solut tuottavat energiaa saadusta ravinnosta.

Vatsassa on lähes yhtä paljon hermopäätteitä kuin aivoissamme, ja ne tarvitsevat lepoa siinä missä aivonystyrätkin. Vatsalle on siis annettava helposti sulavaa ruokaa ja aikaa rauhassa prosessoida ruokaa. Esimerkiksi hampurilainen voi pilkkoutua vatsassamme jopa kolme päivää. Koko tämän ajan voisimme käyttää energiaamme vaikka ajatteluun.

Ylipaino on kehon ylihappamuustila. Keho pyrkii säilyttämään pH-tasapainon. Kun syödään happamoittavia ruokia, kuten leipää, kahvia, lihaa tai vaikka alkoholia, varastoituu ylimääräinen happamuus rasvasoluihin. Tämän välttämiseksi kehoon pitääkin tuoda emäksisyyttä esim. vihersmoothiella, jonka reseptin saimme pojilta. Seurauksena paino tippuu, energiaa, ajatuksen juoksu paranee, kun aivot puhdistuvat esimerkiksi raskasmetallijäämistä

Kieltäymyksestä nautintoon

Numenin pojat neuvovat välttämään absoluuttisuutta. Koko elämää ei tarvitse laittaa kerralla remonttiin, vaan pikku hiljaakin voi ottaa suunnan kohti puhtaampaa ruokavaliota. Jo luomuleipään vaihtaminen on askel oikealla tiellä.

Stressaaminen on epäterveellistä ja ruokailun kuuluu olla hauskaa. Jaakko kertoo, että kaikki hyvä tapahtuu automaatiolla. Kun ruokavalioon lisätään jotain hyvää ja terveellistä, jotain haitallista jää automaattisesti pois.

Mikko Lehtola

Tervehdytä ruokavalion runko panostamalla laatuun ja puhtauteen

Luomu-ruoka on ravintorikkaampaa ja puhtaampaa. Luomun eli luonnonmukaisen ruoan tuottamista seurataan tarkasti ja siitä kertoo tuotteen kyljessä oleva Luomu-merkki. Luomuviljelyn tulee olla omavaraista ja tapahtua paikallisten luonnonolojen ehdoilla ilman teollisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Vielä luomuakin parempaa on biodynaaminen ruoka, josta kertoo Demeter-merkki. Biodynaamisessa viljelyssä käytetään kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden sijaan esimerkiksi kompostia. Luonnonmukaista kasvua tuetaan myös muun muassa vuoroviljelyllä. Geenimanipuloidun ruoan vaikutuksia ei vielä tiedä kukaan ja sitä kannattaakin välttää viimeiseen asti.

Luomuruoka on yleensä ainakin jonkin verran tavallista kalliimpaa. Numenin poikien mukaan investointi kuitenkin kannattaa. Määrän sijasta pitäisi oppia arvostamaan saatujen ravinteiden määrää. Esimerkiksi tavallinen tomaatti voi sisältää viittä eri mineraalia, kun laadukkaassa luomutomaatissa niitä voi olla jopa 30. Viinejäkin on saatavana luomuna.

Suosi raakaravintoa ja vältä korkeassa lämpötilassa kypsentämistä

Numenin ajatusmaailmaan kuuluu olennaisesti raakaravinnon suosiminen. Kuumentaminen muuttaa proteiineja vaikeasti imeytyvään muotoon ja tuhoaa esimerkiksi puolet lihan proteiineista. Suuri osa tärkeistä ravinteista tuhoutuu kuumentamisessa, mikä johtaa siihen, että ruokaa täytyy syödä suurempia määriä. Mikroaaltouuni tuhoaa käytännössä kaikki ruuan sisältämät entsyymit. Korvaavat entsyymit tulevat haimasta, mikä saattaa johtaa lopulta diabetekseen.

Lihan syöntiä kannattaa ainakin rajoittaa, jos ei siitä ole valmis kokonaan luopumaan. Kaupoissa myytävä tavallinen liha on yleensä ylijalostettua. Eläimille on annettu yksipuolista ravintoa, josta ne eivät ole saaneet tarpeellisia kivennäisaineita. Pahimmassa tapauksessa ravinto on ollut geenimanipuloitua. Vähäiset liikkumismahdollisuudet ovat estäneet myrkkyjen poistumista eläinten kehosta.

Vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä löytyy esimerkiksi hampunsiemenistä ja merilevästä. Luontaistuotekaupoista voi ostaa merileväjauhetta, jota on kätevä lisätä esimerkiksi vihersmoothien joukkoon, salaatteihin tai vaikka avokadon päälle. Voimakkaaseen makuun kannattaa totutella pikku hiljaa.

Jos lihasta halua kokonaan luopua, kannattaa ainakin minimoida sen aiheuttamat haitat. Lihaa ja hiilihydraatteja ei kannata syödä samalla aterialla. Myös maustamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Tuliset mausteet tappavat bakteereita ja parantavat ruoansulavuutta. Kurkuma ja mustapippuri antavat kyytiä syöpäsoluille.

Korvaa ravinnetyhjät ja haitalliset aineet paremmilla

Pahimpia ravinnetyhjiä ruoka-aineita ovat valkoiset jauhot, sokeri ja kovetetut kasvirasvat. Niiden korvaaminen terveellisemmillä vaihtoehdoilla on kuitenkin helppoa.

Monet viljat pitävät sisällään gluteenia, joka on pohjimmiltaan liima-aine, joka aiheuttaa tulehdustiloja kehossa. Vehnän, kauran, ohran ja rukiin tilalle kannattaakin ottaa gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten riisi, hirssi, tattari, amarantti ja quinoa.

Leivästä luopuminen voi monesta tuntua liian vaikealta, mutta jo vaihtaminen luomuruisleipään on suuri askel. Ruisleipää ostaessa kannattaa aina tarkistaa rukiin osuus. Monet ruisleivät ovat oikeasti vehnäleipiä! Jälkiuunileivässä saadaan etua vielä liian kuumentamisen välttämisestä.

Terveellisen tuorepuuron resepti Numenin joulukalenterista

Kovetetut kasvirasvat, kuten margariini, ovat täysin keinotekoisia ja siksi vältettäviä. Leivän päälle voikin sipaista kirnuvoita, luomuna tietenkin. Laadukkaat öljyt tunnistaa tummasta lasipullosta, joka suojaa tuotetta valolta. Valo edistää haitallisten transrasvojen syntymistä. Pulloperiaate pätee muuten myös etikoihin.

Kaikenlainen paistaminen kannattaa tehdä luomukookosrasvassa haitallisten transrasvojen välttämiseksi. Esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljyssä alkavat transrasvat lisääntyä kuumentamisen yhteydessä. Transrasvat kovettavat solujen kalvoa aiheuttaen lukuisia terveyshaittoja. Kookoskermaa puolestaan voi käyttää ruoanlaittoon ja mysliin tai tuorepuuroon esimerkiksi marjojen ja luomuhunajan kanssa.

Päivittäin käyttämästämme valkaistusta sokerista on poistettu sen luonnolliset ravintoaineet. Sen sijasta kannattaa käyttää esimerkiksi raakaruokosokeria, intiaanisokeria tai luomuhunajaa. Karkkihiiren kannattaa hillitä makeanhimoaan esimerkiksi tummalla luomusuklaalla.

Kemiallisesti valmistetut makeutusaineet huijaavat meidät mässäilemään. Esimerkiksi luomuhunajaa voi käyttää makeutusaineita vähemmän, koska kroppa tunnistaa saaneensa tarpeelliset ravinteet. Makeutusaineet ja aromivahventeet, kuten aspartaami ja natriumglutamaatti sekä hammastahnoissa käytetty fluori, myös vaikuttavat aivotoimintaan tylsistävällä tavalla. Luonnolla on myös omia makeutusaineita, kuten agave-siirappi.

Tavallinen suola eli natriumkloridi on valmistettu kemiallisesti eikä ole terveellistä keholle. Suolan väri kertoo sen koostumuksesta. Väri on indikaattori suolan sisältämille ravinteille. Hyviä vaihtoehtoja tavalliselle suolalle ovat esimerkiksi harmaa merisuola ja ruususuola.

Lue lisää erilaisista suoloista Numenin joulukalenterista

Suomi on maailman tilastoissa ykkösenä sekä maidon juonnissa että osteoporoosissa. Maitotuotteita ei tarvitsekaan nauttia niin kuin yleisesti uskotaan. Kalsiumia on monissa ruoka-aineissa, kuten seesaminsiemenissä, paljon enemmän kuin maidossa. Myös kaikissa vihreissä kasviksissa on kalsiumia, vieläpä sellaisessa muodossa jossa se pääsee imeytymään yleensä tehokkaammin kuin maidosta.

Maidossa on kaseiini-nimistä proteiinia, joka aiheuttaa allergista reaktiota monen kehossa heikentäen näin mm. hapenottokykyä. Mietintään kannattaa ottaa se, että kaseiinia käytetään muun muassa etikettien liimaamisessa pullojen kylkeen.

VesihanaVesijohtovettä parempi vaihtoehto olisi puhdas lähdevesi. Tällainen vesi on tavallaan vielä ”elävää”, koska siihen ei ole lisätty kemikaaleja eikä se ole kulkenut putkiston läpi. Lähdevettä saa kaupasta, mutta silloin se on useimmiten pakattu muovipulloon, josta imeytyvät kemikaalit saattavat aiheuttaa hormonimuutoksia kehossa. Vesijohtovettä voi myös käsitellä puhtaammaksi erityisillä vedensuodattimilla, jotka poistavat vedestä haitallisia myrkkyjä. Jos haluaa päästä halvemmalla, vesijohtoveden voi käsitellä keittämällä tai lisäämällä siihen esimerkiksi suolaa tai teetä.

Kahvi ja energiajuomat pitävät kehon kyllä pitempään käynnissä, mutta samalla päätyy kierteeseen, jossa vuorottelevat virkeä olotila ja ”krapula”. Kahvin juontia ei kuitenkaan tarvitse lopettaa seinään. Kun happo-emästasapaino on kunnossa, ei edes tee mieli kahvia. Alkoholia tulisi välttää siksi, että se kuljettaa tehokkaasti mukanaan syvälle kehoon kaikki epäsuotuisat ainekset, kuten rypäleiden imemät torjunta-aineet ja muut myrkyt.

Hedelmät ja marjat syödään tietenkin luomuna aina kun mahdollista. Luomuhedelmät kannattaa usein syödä kuorineen päivineen, koska siellä ne ravinteetkin ovat. Mineraalirikkain hedelmistä on luomuoliivi.

Marjat ovat siksi terveellisiä, että niistä ei ole jalostettuja siemeniä mahdollisimman vähiin. Siemenethän sisältävät lähes puhdasta elinvoimaa. Marjoissa on myös antioksidantteja ja satoja muita keholle terveellisiä aineksia. Hyviä marjoja ovat esimerkiksi mustaherukka, mustikka, karpalo, tyrni ja vadelma. Mansikat kannattaa ehdottomasti ostaa luomuna, sillä tavallisissa mansikoissa on hurjat määrät torjunta-aineita.

Marjoja voi tietenkin poimia ja pakastaa itse, mutta kaupan pakastemarjojakaan ei kannata väheksyä. Nopean pakastuksen ansiosta ne saattavat olla jopa itse pakastettuja laadukkaampia.

Siemenet ja pähkinät sisältävät monia tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvahappoja, mineraaleja ja vitamiineja. Varsinkin pähkinät kannattaa aina ostaa luomuna, koska niissä on paljon torjunta-aineita. Maapähkinä on itse asiassa yksi torjunta-aineilla kyllästetyimmistä ruoka-aineista. Useissa siemenissä ja pähkinöissä, kuten pellavan-, auringonkukan ja kurpitsansiemenissä, on entsyymin estäjäaineita. Liottaminen esim. yön yli poistaa haitallisia fytaatteja ja entsyymin estäjäaineita.

Idut ovat ns. superruokaa, sillä niissä on runsaasti entsyymejä. Kulutamme entsyymivarastojamme syödessämme kypsennettyä ruokaa. Vehnänorasmehua voisi sanoa täydelliseksi ruoaksi sen sisältämien mineraalien ansiosta. Snapsilasillinen mehua päivässä puhdistaa kehoa tehokkaasti myrkyistä. Shiitakesienellä on 6000-vuotinen historia yleislääkkeenä ja se onkin terveydelle hyödyllinen ruoka-aine.

Vihersmoothie aloittaa päivän ja on ehdottomasti se paras juttu ikinä

Yksi ensimmäisiä askelia Numenin ruokavaliota aloitettaessa on vihersmoothien lisääminen päivittäiseen ravintoon. Pirtelöön kannattaa aina olla salaattia tai muuta vihreää, kuten yrttejä. Mitä tummemman vihreää salaatti on, sitä enemmän siinä on klorofylliä eli lehtivihreää, joka on ehkä tärkein ravintoaineista. Hyviä salaattilaatuja ovat muun muassa tammenlehtisalaatti, lollo rosso ja romaine.

Salaatin lisäksi pirtelöön voi laittaa vaikkapa mustikoita, banaania, luomuhunajaa ja vettä. Aineksia kannattaa vaihdella oman maun mukaan ja kyllästymisen välttämiseksi. Salaatin voi korvata vaikka persiljanipulla ja terästykseksi mukaan voi heittää vaikka seesaminsiemeniä tai merileväjauhetta.

Ainesten pyöräyttäminen tehosekoittimella on tärkeä osa juoman valmistamista. Vatsahappomme ovat laimentuneet niin, etteivät ne pysty kunnolla käsittelemään esimerkiksi salaattia. Kun tehosekoitin on aloittanut ruoan pienimisen, imeytyvät tärkeät ravintoaineet tehokkaammin ruoansulatuksesta. Verensokeriarvojen heittelehtimisestä kärsivä voi lisätä smoothieen oliiviöljyä, jolloin sokeripiikki pysyy loivempana.

Lue lisää vihersmoothiesta Numenin joulukalenterista

Superfoodeista potkua puhdistukseen

Kehon puhdistusta voi vauhdittaa ns. superfoodeilla, jotka ovat eri puolilta maailmaa tulevia harvinaisen ravinnerikkaita ruoka-aineita. Superfoodien syöminen kannattaa painottaa päiväsaikaan, jotta illalla saa unta. Muutenkin kannattaa syömisen ja nukkumaanmenon välillä pitää pari tuntia väliä.

Cacao eli raaka kaakaopapu on superfoodeista hienoimpia. Kaakaossa todella paljon antioksidantteja ja esimerkiksi magnesiumia. Keho tarvitsee ravinteita, joita kaakaossa on paljon. Siksi kaakaota voi syödä pienempiä määriä ilman että nälkä yllättäisi.

Suklaa erittää kehoon myös ns. hyvän olon hormoneja, kuten endorfiini, serotoniini ja dopamiini. Vaikutus on naisilla vahvempi kuin miehillä, mikä selittää monien naisten rakkauden suklaaseen. Lisäksi suklaa vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, mistä on seurauksena suorastaan kaakaohumala tai kaakaoflow, kuten Numenin pojat ilmiötä nimittävät.

Kaakaon hyvät ominaisuudet valitettavasti menetetään kuumentamisen ja muun prosessoinnin yhteydessä. Tavallinen suklaa ei ollenkaan vedä vertoja itse raaoista kaakaopavuista tehdylle suklaalle, koska se on enimmäkseen valkaistua sokeria ja lisäaineita.

Jos suklaan valmistaminen itse tuntuu liian vaivalloiselta, voi perinteisen maitosuklaan korvata luomusuklaalla. Kaakaopitoisuuden kannattaa olla aina mahdollisimman korkea, ainakin yli 70 %.

Goji-marja on kiinalaisen lääketieteen yrteistä tärkein. Se on loistava antioksidanttien, aminohappojen ja mineraalien lähde. Goji-marjoissa on esimerkiksi 500 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissä. Kuivattuna myytävät marjat voi liottaa ja nauttia rusinan tapaan snackina tai lisätä esimerkiksi vihesmoothien mausteeksi.

Maca on inkojen energiaa ja elinvoimaa parantava jauhe. Maca parantaa ajatuksen juoksua ja on luonnollinen vaihtoehto anabolisille steroideille ja viagralle.

Spirulina-levä sisältää paljon mineraaleja ja antioksidantteja. Ennen kaikkea se on kuitenkin maailman paras proteiinin lähde. Sen painosta yli 68 prosenttia on proteiinia.

MSM-jauhe ei varsinaisesti kuulu superfoodeihin, vaan se lasketaan lisäravinteisiin. MSM on rikkiyhdiste, joka tekee solujen pintakalvosta elastisemman, jolloin esimerkiksi happi läpäisee sen helpommin. Tämä lisää myös koko kehon liikkuvuutta. Rikki on myös olennaisen tärkeä ainesosa kun halutaan kaunistaa esimerkiksi ihoa, kynsiä ja hiuksia. Muita hyviä rikin lähteitä ovat hampun- ja kurpitsan siemenet sekä tuliset mausteet.

Muinaisina aikoina tarvittava rikki saatiin esimerkiksi sadevettä juomalla, mutta Numenin pojat suosittelevat lisäämään aluksi teelusikallisen MSM-jauhetta vesilasilliseen aamulla. Määrää lisätään vähitellen ja kahden viikon päästä voi ottaa toisen samanlaisen annoksen myös iltaisin. Jauheen varsin vahvaa makua peittämään voi veteen lisätä sitruunanmehua, joka vielä parantaa nesteen imeytymistä.

Minimoi myös ihon kautta imeytyvät myrkyt

Moni ei tule ajatelleeksi, mihin ihollemme hieromamme kosmetiikka menee. Itse asiassa se imeytyy verenkierron kautta kehoomme yhtä tehokkaasti kuin suuhun laittamamme ruokakin.

Kosmetiikassa käytetään monia tarpeettomia ja haitallisiakin raaka-aineita. Kaikki kemikaalit ovat lisäksi happamia ja niinpä myös käyttämämme kosmetiikka vaikuttaa kehon tasapainoon. Luonnonmukaisia kosmetiikkasarjoja on kuitenkin jo monia. Myös hammastahna kannattaa vaihtaa luontaistuotekaupan tuotteeseen. Fluori on kaikkea muuta kuin turvallinen aine, jota käytetään muu muassa hyönteismyrkyissä. Lisäksi moniin hammastahnoihin lisätään sokeria täyteaineeksi. Kielen alta haitalliset aineet imeytyvät vielä harvinaisen tehokkaasti.

Myös vaatteiden valmistuksessa käytettävät väri- ja muut aineet imeytyvät ihon läpi kehoomme. Luomuvaatteitakin alkaa kuitenkin olla jo markkinoilla ja esimerkiksi tavallisen t-paidan alla voi pitää luomupaitaa. Pyykin voi pestä ekologisilla pesupähkinöillä.

Valinnat tehdään kaupassa

Tärkeimpiä ovat omassa lähikaupassa tehtävät valinnat. Luomu on aina parempi vaihtoehto! Erikoisempia tuotteita ei vielä monista tavallisista kaupoista saa, mutta luonnonmukaisiin tuotteisiin erikoistuneita kauppoja löytyy jo eri puolilta Suomea.

Ruohonjuuri – Helsinki, Tampere ja Turku (myös verkkokauppa)
Ekolo – Jyväskylä ja Helsinki
Runsaudensarvi – Tampere
Punnitse ja säästä – Helsinki, Tampere, Hämeenlinna, Lahti ja Oulu

Puhdistamo – Verkkokauppa
Hyvinvoinnin tavaratalo – Verkkokauppa
Detox Your World – Verkkokauppa (myös reseptejä)

Kuntoilu ja treenaaminen

Rasvanpolttoa edistävät terve happo-emästasapaino sekä lymfajärjestelmän eli kehon nestekuljetuksesta huolehtivan imunestejärjestelmän kuntouttaminen juomalla runsaasti vettä. Myrkkyjen poistumista edistävät ns. ravistelulajit, kuten hölkkä ja jumppa, jotka laittavat nesteet kiertämään. Kehon muuttuessa emäksisemmäksi rasvakudos alkaa purkautua.

Kuntoiluohjelmaan voisi kuulua esimerkiksi kaksi salikäyntiä viikossa. Silloin tällöin kannattaa salilla tehdä lyhyitä intensiivisiä harjoitteita, joissa harjoittelu aloitetaan valmistavalla sarjalla, sitten tehdään kaksi varsinaista sarjaa, joihin kuuluu 6-8 raskaampaa toistoa hallituilla palautuksilla. Lopuksi tehdään vielä kevyempi palauttava sarja.

Numenin verkkosivut
Numenin ilmainen joulukalenteri, jossa paljon tietoa terveellisestä ruokavaliosta
Katso video, jolla otteita luennolta!

X