Terveys

Kuukautiset vielä 60-vuotiaanakin – niin voi käydä, ja siinä on gynekologin mukaan terveyttä edistävä puolensa

Menkat voivat jatkua paljon pidempään kuin tulee ajatelleeksikaan, ja sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia terveyteen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Estrogeenillä saattaa olla elinvuosia lisäävää vaikutusta.

Menkat voivat jatkua paljon pidempään kuin tulee ajatelleeksikaan, ja sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia terveyteen.

Keskimäärin naiset saavat viimeiset kuukautisensa noin 45–55 vuoden iässä. Osalla naisista kuukautiset saattavat jatkua tätäkin pidempään. Tällöin kyseessä on myöhäinen menopaussi.

Aavan gynekologin Leena Väisälän mukaan myöhäinen menopaussi koskettaa arviolta alle kymmentä prosenttia suomalaisista naisista.

– Virallisen määritelmän mukaan myöhäisestä menopaussista puhutaan, jos kuukautiset jatkuvat vielä yli 55-vuotiaana ilman hormonikorvaushoitoja, hän kertoo.

– Jos viimeisistä kuukautista on kulunut yli vuosi, menopaussi on tapahtunut. Verenvuoto, joka ilmenee menopaussin jälkeen ei ole myöhäistä menopaussia, vaan johtuu jostain muusta. Tämäntapainen ylimääräinen vuoto tulisi aina tutkituttaa lääkärillä, Väisälä muistuttaa.

Myöhäinen menopaussi selittyy perimällä

Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että joillakin naisilla menopaussi tulee keskimääräistä myöhemmällä iällä?

Väisälä kertoo, että osassa tutkimuksissa munasarjojen toiminta on jatkunut pidempään esimerkiksi naisilla, joilla on todettu monirakkulainen munasarjaoireyhtymä. Pääosin myöhäistä menopaussia selittää kuitenkin perimä. 

– Yleensä geneettiset asiat määräävät, milloin munasarjojen toiminta loppuu ja menopaussi alkaa. Vaihdevuosia ei voida itse lykätä, mutta aikaistaa kylläkin. Tiedetään esimerkiksi, että tupakointi tuhoaa munasarjoja, ja tupakoivilla naisilla vaihdevuodet alkavat keskimäärin pari vuotta aikaisemmin kuin heillä, jotka eivät tupakoi.

Saman verran vaihdevuodet aikaistuvat myös jos kohtu joudutaan poistamaan. Muita aikaistavia tekijöitä ovat munasarjojen poisto tai sytostaattihoidot.

Sen sijaan hormonikorvaus- tai hedelmöityshoidoilla ei ole tiedettävästi vaikutusta siihen, milloin vaihdevuodet alkavat. 

– Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto munasarjoista ensin vähenee ja loppuu menopaussissa kokonaan. Hormonikorvaushoitoja voidaan käyttää apuna korvaamaan estrogeenia, jota omat munasarjat eivät enää tuota, ja näin kuukautiset voivat jatkua pidempään. Hormonikorvaushoito ei kuitenkaan lykkää, peruuta tai siirrä jo alkaneita vaihdevuosia. 

Myöhäinen menopaussi suojaa sydäntaudeilta

Jos kuukautiset jatkuvat tavallista pidempään ja menopaussi tulee myöhään, tarvitseeko asiasta huolestua? 

Myöhäisen menopaussin tiedetään lisäävän rinta- ja kohdunkaulasyövän riskiä, Väisälä kertoo. Siitä huolimatta myöhäinen menopaussi on pääsääntöisesti terveyttä hyödyttävä asia.

– Estrogeeni on elimistölle hyödyllinen aine ja suojaa sydäntä sekä vähentää esimerkiksi sydäntautien riskiä.  Näyttäisikin siltä, että naiset, joilla vaihdevuodet tulevat keskimääräistä myöhemmin, elävät muutaman vuoden muita pidempään. Pidempi elinajanodote on melko merkittävä ja tärkeä hyöty. Siksi sanoisin, että riskeistä huolimatta myöhäisestä menopaussista on enemmän hyötyä kuin haittaa terveydelle.  

X