Terveys

Marjut Hartikainen on absolutisti – neljän lapsen äiti kertoo, miksi alkoholin käytön lopettaminen on hänen elämänsä parhaimpia päätöksiä

Marjut Hartikainen lopetti alkoholin juomisen kuusi vuotta sitten kokonaan. Niin tekee Suomessa moni muukin, sillä raittius on THL:n mukaan yleistynyt.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Sara Pihlaja

Marjut Hartikainen ei ole kaivannut alkoholia.

Marjut Hartikainen lopetti alkoholin juomisen kuusi vuotta sitten kokonaan. Niin tekee Suomessa moni muukin, sillä raittius on THL:n mukaan yleistynyt.

Marjut Hartikainen, 32, muistaa reilun kuuden vuoden takaisen baarireissun ystävänsä kanssa Tampereella. Hän oli ollut pari tuntia baarissa ja ehti juoda yhden oluen ja lonkeron.

– Olin ihan vintti seis noin pienestä määrästä. Olin ystävän kanssa samassa pöydässä, enkä jättänyt juomaa valvomatta.

Kun Marjut huomasi olevansa huonossa kunnossa, hän yritti löytää ystävänsä, muttei onnistunut. Marjut meni ulos baarista ja soitti veljelleen, jotta tämä tulisi hakemaan hänet. Veli saapui paikalle 15 minuutissa ja ihmetteli tuntematonta miestä, joka jutteli Marjutille pihalla.

– Epäilen, että joku laittoi juomaani tyrmäystippoja. Oli pelottava tunne ajatella, mitä kaikkea olisi voinut käydä. Veli tuli onneksi hakemaan minut ennen kuin mitään pahaa ehti sattua.

Marjut oli jo aiemmin miettinyt juomisen lopettamista. Baari-ilta oli kuitenkin käänteentekevä – sen jälkeen Marjut päätti, ettei enää juo alkoholia. Myös terveys, jaksaminen arjessa ja perhe vaikuttivat päätöksen syntyyn.

– Pienikin määrä alkoholia aiheutti minulle krapulan. Oli huono olo ja tuli ’pöhnä’. Myös unen laatu oli heikompi.

Marjut ei ole ainoa, joka on päätynyt samaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juomatapoja tutkinut tutkimusprofessori Pia Mäkelä sanoo, että viime vuosina nuorten ja aikuisten raittius on selvästi lisääntynyt ja alkoholinkäyttö vähentynyt.

THL:n tilastot sekä Näin Suomi juo -tutkimus kertovat, että vuoden 2007 paikkeilla alkoholia käytettiin ennätysmäärä, mutta sen jälkeen alkoholinkäyttö on vähentynyt noin viidenneksellä. Hitaasti laskeva trendi on jatkunut koko 2010-luvun.

– Samalla kun alkoholin kokonaiskulutus on laskenut, raittiiden määrä on lisääntynyt.

Kokonaan raittiiden naisten osuus on kasvanut 10 prosentista 15 prosenttiin ja miesten osuus puolestaan 10 prosentista 12 prosenttiin.

– Juodaan harvemmin ja humalakulutusta on vähemmän.

Alkoholin käytön lopettaminen johtuu monista syistä

Syitä alkoholinkäytön lopettamisen taustalla on monia. THL:n Mäkelän mukaan yhdellä raittiiden joukolla syy juomattomuuteen on se, että on pelätty hallinnan menetystä omasta juomisesta. Monet raittiit haluavat käyttää aikaa ja rahaa muuhun kuin alkoholiin.

– Sitten on joukko ihmisiä, joille alkoholiin ei vaan yhdisty mitään miellyttävää. Esimerkiksi makua saatetaan pitää pahana tai siitä voi tulla huono olo.

Alkoholin käytön lopettaminen oli paras päätös, jonka Marjut Hartikainen on elämässään tehnyt.
Marjut Hartikainen ei koe olevansa parempi ihminen, vaikka ei juo.

Osa turvautuu vaikeina hetkinä alkoholiin, mutta Marjut ei halunnut tehdä niin. Marjut oli jo ehtinyt lopettaa alkoholinkäytön, kun perhettä kohtasi suuri suru. Marjut oli viimeisillään raskaana, kun hänen tyttärensä syntyi kuolleena kolme viikkoa ennen laskettua aikaa vuonna 2014.

Marjutilla tuska oli niin kokonaisvaltaista, että myös psykologit kehottivat olemaan juomatta. Marjut ja hänen miehensä kutsuvat tytärtä enkelivauvaksi ja Lumi-Liljaksi.

– Siinä kohtaa ei tullut mieleenkään kokeilla juomista. Lasten takia arki oli pidettävä normaalina, neljän lapsen äiti Marjut sanoo.

Yksi elämän parhaista päätöksistä

Vielä kuusi vuotta sitten ihmiset eivät ottaneet todesta Marjutin päätöstä olla juomatta.

– Jotkut tutut ja tuntemattomat kysyivät, ”etkö nyt voi edes paria ottaa.”

Marjutilla alkoholin käytön lopettaminen johti myös siihen, että osa kavereista otti häneen vähemmän yhteyttä ja jotkut ovat jääneet kokonaan. Marjutin aviomies juo harvakseltaan ja he jakavat toistensa arvomaailman. Mies ei juo ollenkaan lasten nähden.

Marjut ei ennen lopettamispäätöstäkään juonut suuria määriä, joten juomattomuus ei ollut vaikeaa. Marjut kuitenkin huomasi, että jaksaminen parani, eikä hän ollut enää yhtä väsynyt kuin juodessaan.

Marjut sanoo, että päätös alkoholin juomisen lopettamiseen on kuitenkin lähdettävä itsestä. Hän itse käsitteli asiaa ja pohti, mihin hän elämässään tarvitsi ylipäätään alkoholia. Syitä ei löytynyt.

Marjut kokee nyt olevansa positiivisempi ja energisempi kuin juodessaan. Aikaisemmin juominen aiheutti morkkiksia ja jaksaminen oli koetuksella. Baarireissut eivät enää kiinnosta.

– Lopettaminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Muutenkin, kun ikää alkaa tulemaan enemmän, arvostaa hyvää oloa aiempaa enemmän.

Alkoholin käytön kannattava oli järkevä päätös – Marjut Hartikainen kertoo voivansa paremmin, kun ei juo.
Alkoholin käytön lopettaminen oli kannattava päätös – Marjut Hartikainen kertoo voivansa paremmin, kun ei juo.

Toisin kuin ennen, nykyään harva kyselee, miksi Marjut ei juo. Marjut on kirjoittanut absolutismistaan myös blogissaan Art LilyKristin.

– Moni absolutisti menee puolustuskannalle, mutta itse en näe tarvetta perustella juomattomuuttani. En myöskään koe olevani parempi ihminen, vaikka en juo.

THL:n Pia Mäkelän mukaan alkoholin käytössä on nähtävissä yhteiskunnallista kulttuurin muutosta. Julkisuudessa on viimeisen vuosikymmenen aikana esiintynyt aiempaa selvästi enemmän ihmisiä, jotka kertovat tipattomista kuukausista tai lopettamispäätöksistään.

– Juomiskulttuuri on muuttunut ja se on sallivampi juomattomuutta kohtaan. Ihmiset saavat olla juomatta tiettynä hetkenä tai pysyvästikin, jos niin haluavat. Kynnys olla juomatta on matalampi, kun siitä puhutaan julkisuudessa enemmän.

Lue myös: 

Tämän takia alkoholista luopuminen kokonaan edes kuukaudeksi kannattaa – 9 huomattavaa hyötyä

Annan rakastetuimmat jutut -podcast: Tällaista on olla alkoholisti ja äiti – raitistunut Satu Wärnhjelm, 47, tietää sen

Sanna Rönnbergistä, 28, tuli alkoholisti jo lapsena – nyt kädessä on pullon sijaan mikki: ”Hukkasin vuosia alkoholiin, ja se harmittaa”

X