Onko mikroverenkiertosi kunnossa? 5 keinoa pitää mikroverenkierrosta huolta
Liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat mikroverenkiertoa pysymään terveenä.
Terveys

Mikroverenkierto vaikuttaa monin tavoin terveyteen – 5 keinoa pitää mikroverenkierto kunnossa

Mikroverenkierron häiriöt heikentävät hyvinvointia ja lisäävät sairauksien riskiä. Listasimme viisi asiaa, joiden avulla pidät mikroverenkiertosi kunnossa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Mikroverenkierron toiminnasta kannattaa pitää huolta, sillä se vaikuttaa monin tavoin terveyteen. Mikroverenkierron tehtävänä on kuljettaa soluille happea ja ravinteita sekä kuljettaa kuona-aineita pois kudoksista. Näin mikroverenkierto pitää solut terveinä ja toiminnassa.

Jos mikroverenkierto ei toimi kunnolla, solut eivät saa riittävästi tarvitsemiaan aineksia eli happea ja ravinto-aineita, aineenvaihdunta kärsii, suoritustaso laskee ja elimistön tulehdusalttius ja sairastumisriski kasvavat.

Mikroverenkierron häiriöiden taustalla voivat olla niin epäterveelliset elämäntavat, ylipaino kuin sairaudetkin, kuten diabetes. Listasimme viisi asiaa, jotka auttavat pitämään mikroverenkierron kunnossa.

1. Harrasta liikuntaa

Verisuonistostamme noin 74 prosenttia on mikroverenkiertoa eli pienten verisuonten ja hiussuonten verkostoa, ja tämä verkosto pitää liikkeestä. Muista siis liikunta, jos haluat ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia ja kehittää hiussuonistoasi.

UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaan viikossa tulisi liikkua joko 2 h 30 min reippaalla teholla tai 1 h 15 min rasittavalla tasolla. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoitella vähintään kaksi kertaa viikossa.

2. Syö terveellisesti

Huono ruokavalio heikentää kudosperfuusiota eli mikroverenkierrossa tapahtuvaa aineenvaihduntaa. Esimerkiksi suolan määärään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liika suolansaanti nostaa verenpainetta, rasittaa verisuonistoa ja nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

3. Vähennä istumista

Lihasten käyttämättömyys heikentää verenkiertoa ja lisää lihasten jäykkyyttä. Etenkin istuminen heikentää mikroverenkiertoa huomattavasti. Nouse seisomaan ainakin kerran tunnissa ja liikuskele kevyesti.

4. Muista palautuminen

Pitkään jatkuva stressi supistaa verenkiertoa ja heikentää mikroverenkierron toimintaa. Riittävä palautuminen auttaa kehoa ja mieltä toipumaan kuormituksesta ja ehkäisee ongelmia.

Tehokas palautumiskeino on syvään hengittäminen, joka tehostaa mikroverenkiertoa. Syvään hengittämällä happea kulkee tehokkaammin elimistöön ja hiilidioksisia puolestaan kulkeutuu tehokkaammin pois.

5. Harkitse fysikaalisia hoitoja

Mikroverenkiertoonsa voi vaikuttaa myös fysikaalisin keinoin. Esimerkiksi avantouinti ja kylmä-kuuma-hoito, eli raajojen altistaminen vuorotellen kylmälle ja kuumalle vedelle, vilkastuttavat verenkiertoa. Fysikaalisesta hoidosta voi olla hyötyä esimerkiksi vammojen hoidossa.

Lähteet: Fysiatri Veli-Pekka Valkosen luento ja lääkäri Olli Sovijärjen luento Sport Day -tapahtumassa 6.4.2018 ja Healthline.

X