Terveys

Milloin oikeasti voi tulla raskaaksi?

Raskaaksi tuleminen voi elämäntilanteesta riippuen olla pahin tai paras asia elämässä. Teoriassa hedelmällisiä päiviä on yhden kierron aikana kahdeksan. Useimpien naisten kierto on kuitenkin sen verran epäsäännöllinen, että noita hedelmällisiä päiviä voi olla vaikea ennustaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Sekä raskaaksi tulemista toivoessa että raskautta ehkäistessä on hyvä tietää, mitä raskaaksi tuleminen edellyttää.

Raskaaksi tuleminen voi elämäntilanteesta riippuen olla pahin tai paras asia elämässä. Teoriassa hedelmällisiä päiviä on yhden kierron aikana kahdeksan. Useimpien naisten kierto on kuitenkin sen verran epäsäännöllinen, että noita hedelmällisiä päiviä voi olla vaikea ennustaa.

Raskaus on huomattavasti todennäköisempi, jos olet harrastanut seksiä kaksi päivää ennen ovulaatiotasi kuin kaksi päivää ovulaation jälkeen. Miksi näin on? Listasimme, mitkä ovat edellytykset raskaaksi tulemiselle.

Näiden edellytyksien on täytyttävä, että voit tulla raskaaksi:

Olet harrastanut seksiä

Luonnollisella tavalla raskaaksi tuleminen edellyttää emätinyhdynnässä olemista. Suuseksistä, anaaliseksistä tai siemennesteisen lakanan päälle istahtamisesta ei tule raskaaksi.

Siittiöt löytävät kohdunsuulle

Yhdessä siemensyöksyssä on monta miljoonaa siittiötä. Jotta nainen tulee raskaaksi, täytyy siittiöiden kuitenkin löytää tiensä kohdunsuulle. Useat siittiöistä kuolevat, kun ne valuvat pois emättimestä yhdynnän jälkeen tai eksyvät muualle emättimeen.

Ovuloit seksin harrastamisen paikkeilla

Ovulaation aikoihin kohdunsuun tukkeena oleva limatulppa irtoaa ja avaa siittiöille pääsyn eteenpäin eli kohti munasolun hedelmöittämistä. Yleensä ovulaatio tapahtuu noin kierron puolivälissä. Arvioidun ovulaatiopäiväsi voit selvittää Kaksplussan ovulaatiolaskurilla. Siittiöt elävät normaalisti naisen sisällä 48 tuntia. Sitkeimmät voivat kuitenkin pysyä elossa jopa 5–7 vuorokautta.

Teoriassa on siis mahdollista tulla raskaaksi, jos on harrastanut seksiä viikkoa ennen ovulaatiota. Koska munasolu on hedelmöittymiskykyinen 12–24 tuntia ovulaatiosta, on raskaaksi tuleminen mahdollista myös silloin, jos olet harrastanut seksiä ovulaation jälkeisenä päivänä. Kuukautiskierron aikana on siis teoriassa kahdeksan hedelmällistä päivää.

Hedelmällisten päivien laskeminen kävisi näin helposti, jos kuukautiskierto olisi aina tismalleen samanpituinen ja ovulaation tarkka päivä olisi helppo ennustaa. Käytännössä kuitenkin hyvin harvalla naisella on täysin säännöllinen kuukautiskierto, ja ovulaatio voi siirtyä kahdella tai sitäkin useammalla päivällä jompaankumpaan suuntaan kierrosta riippuen. Siksi ehkäisyä kannattaa käyttää aina, kun raskautta ei toivota.

Lue myös: Haaveiletko vauvasta? Vältä nämä virheet jos haluat tulla raskaaksi

Lähde: Nina Brochmann ja Ellen Støkken Dahl: Vau, mikä vagina! (Otava, 2017)

X