Terveys

Silmätulehdus voi olla reuman oire – nämä sairaudet paljastuvat silmistäsi

Silmät voivat paljastaa vakavia sairauksia jo ennen muiden oireiden syntymistä. Jatkuvat silmätulehdukset voivat johtua reumasta, ja pupillin outo heijastus valokuvassa voi olla syöpä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Colourbox

Silmät voivat paljastaa vakavia sairauksia jo ennen muiden oireiden syntymistä. Jatkuvat silmätulehdukset voivat johtua reumasta, ja pupillin outo heijastus valokuvassa voi olla syöpä.

Reuma voi aiheuttaa silmätulehduksia

Silmien punoitus, arkuus ja rähmäinen vuoto ovat silmätulehduksen oireita. Toistuvat silmätulehdukset kannattaa tutkituttaa, sillä ne voivat olla reumasairauksien ensimmäisiä merkkejä.

Jos silmä ei vuoda, mutta se on arka ja punoittaa toispuoleisesti, kyseessä voi olla selkärankareuman yleinen sivuoire: värikalvon tulehdus. Silmänvalkuaiseen ilmestyvä sinipunainen, aristava kyhmy on skleriitin eli kovankalvon tulehduksen oire. Nivelreumaa sairastavat ovat alttiimpia saamaan skleriitin, joka voi vaurioittaa näköä pysyvästi.

Lue myös: Reuman hoito – Apua biologisista lääkkeistä

Kuivat silmät voivat johtua Sjögrenin syndroomasta

Silmien kuivuus ja tunne roskasta silmässä voivat paljastaa Sjögrenin syndrooman. Sjögrenin syndrooma on reumasairaus. Sen diagnosointi voi olla vaikeaa, sillä sairauteen liittyy useita oireita, kuten limakalvojen ja ihon kuivumista sekä vatsa- ja suolistovaivoja.

Silmien kuivuminen on usein sairauden ensimmäisiä oireita, vaikka nivelkipuja ei vielä olisi. Kuivumista ja tunnetta roskasta silmässä voidaan vähentää kosteuttavilla silmätipoilla sekä välttelemällä tuuletusta ja liikaa tietokoneen näytön katselua.

Keskustele: Millaisia Sjögrenin syndrooman oireet ovat?

Valokuvissa näkyvä hopeinen heijastus voi paljastaa syövän

Pupillien värin tai koon muuttuminen voi johtua kasvaimesta. Retinoblastooma eli verkkokalvon syöpä on tyypillisin lapsilla. Retinoblastoomassa pupillin päälle kehittyy vaalea kalvo, jota on aluksi vaikea huomata päivänvalossa. Syöpä paljastuu usein salamalla otetusta valokuvasta. Terve silmä muuttuu salamalla otetuissa kuvissa punaiseksi, mutta heijastus paljastaa sairaan silmän päälle kehittyneen hopeisen kalvon.

Sairautta hoidetaan esimerkiksi laserilla ja sädehoidoilla, ja alle kymmenen prosenttia sairastuneista kuolee. Syöpä on usein vain toisessa silmässä, ja näkö säilyy hoitojen jälkeen kohtuullisen hyvänä.

Keskustele: Miksi kaverillani on aina laajentuneet pupillit?

Valkoinen ympyrä iiriksessä varoittaa sydänkohtauksesta

Jos silmän värillisen osan eli iiriksen ympärille muodostuu valkoinen ympyrä, elimistössä on liikaa kolesterolia. Kolesterolin kertyminen voi aiheuttaa sydänsairauksia ja pahimmillaan sydänkohtauksen. Myös pienet keltaiset möykyt silmäluomen ihossa voivat kertoa kolesterolin kerääntymisestä.

Lue myös: Kolesteroli – Syö itsesi kuntoon

Maksasairaudet tekevät silmistä keltaiset

Keltaiset silmät voivat olla oire maksan vajaatoiminnasta, maksatulehduksesta eli hepatiitista tai maksasoluja tuhoavasta kirroosista. Keltaisuus johtuu bilirubiinista, joka syntyy punasolujen hajotessa.

Toimiva maksa suodattaa bilirubiinin elimistöstä, mutta sairas maksa ei pysty tähän, ja bilirubiini saa silmät ja ihon kellertämään. Kun silmät alkavat kellertää, alkoholinkäyttö tulisi lopettaa heti ja maksa tutkituttaa. Esimerkiksi kirroosi voidaan pysäyttää, mutta sen aiheuttamia vaurioita ei voida korjata.

Lue myös: Juotko tietämättäsi liikaa? Nämä merkit paljastavat vaarallisen tissuttelun

Pupillin valkoinen keskiosa voi olla kaihia

Jos pupillin keskiosa muuttuu valkoiseksi, kyseessä voi olla alkava kaihi, johon nuoretkin voivat sairastua. Runsas auringonotto, tupakointi ja steroidien sekä steroideja sisältävien astmalääkkeiden käyttö altistavat kaihille. Hoitamaton kaihi voi viedä näön, joten valkoinen pupilli pitää tutkituttaa heti.

Lue myös: Tiesitkö tätä – aurinkolasit suojaavat myös syövältä ja kaihilta

Kilpirauhasen liikatoiminta saa silmät pullottamaan

Pullottavat silmät voivat olla kilpirauhasen liikatoiminnan oire. Liikatoiminnan yleisin syy on tyroksiinihormonin liikatuotanto. Sairaus nopeuttaa aineenvaihduntaa, kohottaa sykettä, häiritsee unta ja voi aiheuttaa runsasta laihtumista. Kilpirauhasen liikatoimintaa voidaan hoitaa tyreostaateilla ja radiojodilla, ja ylisuureksi kasvanut kilpirauhanen voidaan leikata.

Keskustele: Onko minulla kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kasvain tai hermosairaus voi saada silmäluomen roikkumaan

Yläluomien veltostuminen johtuu yleensä ihon veltostumisesta. Jos silmäluomi alkaa roikkua yllättäen ja silmä sulkeutuu tahdottomasti, syynä voi olla aivokasvain. Silmän lupsuminen voi olla myös harvinaisen autoimmuunisairaus myestenian ensimmäinen oire.

Myesteniassa elimistö tuhoaa omia kudoksiaan ja hermosto vaurioituu. Aluksi silmät lupsuvat tahdottomasti, ja pitkälle edenneessä myesteniassa kasvojen, hartioiden ja jopa lantion lihakset heikentyvät.

Keskustele: Silmäluomien löystyminen ja roikkuminen jo nuorena

Anemia ja kilpirauhashäiriö tekevät silmänalusista tummat

Tummat silmänaluset voivat olla perinnöllinen piirre tai johtua väsymyksestä. Jos nukut tarpeeksi, mutta silmänalusesi ovat tummat ja olosi voimaton, saatat sairastaa anemiaa tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Anemia eli alhainen hemoglobiini voi johtua runsaista kuukautisista, ravintoaineiden puutteesta tai pitkäaikaisesta sairaudesta. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoneja. Aineenvaihdunta häiriintyy, ja tyypillisiä oireita ovat väsymys, näköhäiriöt, masennus ja lihaskivut.

Keskustele: Eroon tummista silmänalusista, auttakaa!

Verenpurkaumat silmissä voivat olla glaukooman oire

Silmänvalkuaisten verenpurkaumat voivat olla glaukooman oireita. Glaukooma eli silmänpainetauti johtuu yleensä silmän nestekierron häiriintymisestä. Nestekierron häiriö kohottaa silmänpainetta, ja paine voi vaurioittaa näköhermostoa.

Glaukooma ei oireile aluksi voimakkaasti, vaan näkökenttä kaventuu hiljalleen. Silmänpainetauti huomataan usein vasta, kun näkö on heikentynyt huomattavasti. Tuhoutunutta näköhermoa ei voida parantaa, mutta glaukooman eteneminen voidaan pysäyttää silmänpainetta alentavilla tipoilla.

Lue myös:
Glaukooman oireet ja riskit Glaukooma kehittyy pikkuhiljaa – 10 kysymystä

Lähteet: Daily Mail, Kilpirauhasliitto, Reumaliitto, Terveyskirjasto, Tohtori.fi, WebMD

X