On tärkeää huolehtia siitä, että kaikki hampaat saavat riittävästi huomiota pesurutiinissasi.
Terveys

Teetkö aina tämän yleisen virheen hampaita pestessäsi?

Hammaslääkärin mukaan valtaosa suomalaisista tekee yhden ja saman virheen pestessään hampaitaan. Hampaiden pesu on erityisen tärkeä rutiini, koska sen avulla pidetään huolta paitsi hampaista myös koko suun ja kehon terveydestä.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: iStock

Alatko aina harjaamaan hampaitasi samasta kohdasta ja samalta puolelta suuta? Et ole ainoa.

– Suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä ja aloittavat siksi hampaiden harjauksen vasemmalta puolelta. Yleensä ensimmäinen puoli suusta harjataan paremmin, ja toiselle puolelle siirryttäessä taso laskee, sanoo hammalääketieteen lisensiaatti ja Näkin Hammashoito -ketjun lääketieteellinen johtaja Juhana Kaipio.

Kaipion mukaan hampaiden pesussa kannattaakin keskittyä joko harjaamaan hampaat tasalaatuisesti tai vaihtelemaan puolta, josta harjauksen aloittaa.

Jokapäiväinen rutiini on tärkeä, sillä hampaiden puhdistuksella pidetään huolta paitsi hampaista myös koko suun ja kehon terveydestä. Huono suuhygienia voi pahimmillaan altistaa muille sairauksille.

Harjaa kaksi kertaa päivässä

Hampaita tulisi harjata noin 2–3 minuutin ajan kaksi kertaa päivässä.

Iltapesu on kaikkein tärkein, sillä suun kuivuessa yöllä karies pääsee jylläämään ja aiheuttamaan hampaiden reikiintymistä.

Liian kovaotteista harjaamista sen sijaan kannattaa välttää. Jynssääminen ei puhdista hampaita paremmin mutta voi sen sijaan vahingoittaa ikeniä. Hampaat voi pestä hyvin sekä tavallisella hammasharjalla että sähköharjalla. Sähköhammasharjoissa on se etu, että niillä ei pysty painamaan liian kovaa ja kuluttamaan hammaskauloja.

Odota ruoan jälkeen

Hampaita ei kannata harjata heti syömisen tai juomisen jälkeen, jotta kiille ei vaurioituisi. Tämä on tärkeä muistaa etenkin silloin, jos on nauttinut jotain hapanta, kuten esimerkiksi appelsiinimehua. Aamiaisen jälkeen tulisi odottaa noin puoli tuntia ennen hampaiden harjausta. Toki hampaat voi pestä myös ennen syömistä.

Älä välttele hammaslankaa

Hampaiden kokonaisvaltaiseen pesemiseen kuuluu myös hammasvälien puhdistus. Ienvälien puhdistaminen ehkäisee esimerkiksi ientulehdusta, joka tekee ikenistä kipeät ja saa ne vuotamaan verta.

Hammasvälien puhdistamiseen on olemassa erilaisia harjoja ja lankaimia. Ihanteellisinta olisi puhdistaa hammasvälit jokaisen hammaspesun yhteydessä. Muutaman kerran viikossakin on kuitenkin parempi kuin ei koskaan. Hammaslankaa voi käyttää yhtä hyvin ennen tai jälkeen hampaiden harjaamisen.

Kielen voi puhdistaa kevyesti harjaamalla tai apteekista saatavilla erityisillä kielenpuhdistajilla.

Purskuttele sopivalla suuvedellä

Suuvesi on helppo tapa viimeistellä hampaiden puhdistus. 30 sekunnin purskuttelu hampaiden harjauksen päätteeksi riittää.

Jos kärsit helposti reikiintyvistä hampaista, kannattaa valita suuvesi, jossa on erityisen paljon fluoria. Ienongelmia poteville taas on olemassa bakteereita tappavaa suuvettä. Myös esimerkiksi vihloville hampailla on olemassa suuvesiä.

Käytä fluoria sisältävää tahnaa

Hammastahnan tärkein ominaisuus on sen sisältämä fluori. Herneen kokoinen nokare fluoripitoista hammastahnaa korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammaskiillettä. Hammastahnan voi muuten valita vapaasti omien mieltymystensä mukaan, kunhan se sisältää fluoria.

Hampaita kuluttavia tahnoja ei kannata käyttää ainakaan kovin usein. Tällaisia ovat tyypillisesti hampaita valkaisevat tahnat, joissa on hiekkamaisia rakeita. Rakeet kuluttavat hampaan pintaa.

Käy hammaslääkärissä kerran vuodessa

Hammaslääkärillä olisi hyvä käydä kerran vuodessa, vaikka suussa ei olisi erityistä ongelmaa. Lisäksi suuhygienistillä kannattaa käydä putsauttamassa hampaat ja poistattamassa hammaskiveä tarpeesta riippuen 1–4 kertaa vuodessa.

Nuorilla usein ongelmana on karies-bakteerin aiheuttama hampaiden reikiintyminen. Yli 30-vuotiaat kärsivät karieksen lisäksi usein myös ienvaivoista. Näiden molempien ehkäisyssä auttaa hampaiden säännöllinen kotipuhdistus ja suuhygienistin luona käynti.

Lue myös:

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Kannattaako suihkussa käydä aamulla vai illalla? Lääkäri vastaa

Pahanhajuinen hengitys – 10 yllättävää syytä ja ratkaisua

X