Kuppikoko ei vaikuta rintasyöpäriskiin.
Kuppikoko ei vaikuta rintasyöpäriskiin.
Terveys

Totta vai tarua? 5 rintasyöpään liittyvää uskomusta

Onko pienirintaisella suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin suuririntaisella? Aiheuttavatko silikonit rintasyöpää? Asiantuntija kommentoi viittä rintasyöpään liittyvää uskomusta.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Rintasyöpään liittyy monia uskomuksia. Osa uskomuksista pitää paikkansa, kun taas osalla ei ole lainkaan totuuspohjaa.

Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen kommentoi viittä rintasyöpään liittyvää uskomusta:

Pieniin rintoihin rintasyöpä tulee isoja herkemmin

– Ei pidä paikkaansa. Rintasyöpäriski on sama kuppikoosta riippumatta. Rintojen koko ei vaikuta rintasyöpäriskiin, mutta tietenkin isoissa rinnoissa muutoksia voi olla vaikeampi löytää, Huovinen sanoo.

Imettäminen ehkäisee rintasyövältä

– Pitää paikkansa. Imetys missä iässä tahansa suojaa rintasyövältä. Se ei kuitenkaan ole kovin voimakas, eikä täysin luotettava suoja. Naisen hormonaalinen elämä vaikuttaa rintasyöpäriskiin hyvässä ja pahassa eli vähentää riskiä tai lisää riskiä. Jos lapset saa suhteellisen nuorena ja imettää puolesta vuodesta vuoteen täysimetyksen, se tilastollisesti suojaa rintasyövältä. Jos ei ole ollenkaan lapsia tai lapset saadaan myöhäisellä iällä, se voi lisätä rintasyövän riskiä vaikka myöhäisellä iällä lapsen imettäisikin.

Silikonit aiheuttavat rintasyöpää

– Ei pidä paikkaansa. Silikonit eivät aiheuta rintasyöpää. Silikonirinnoissa muutosten huomaaminen voi olla hieman tavallista vaikeampaa leikkauksessa syntyneiden arpien takia. Siksi rintojen säännöllinen tutkiminen kuukausittain on erittäin tärkeää.

Jos suvussani on rintasyöpää, todennäköisesti minäkin sairastun siihen

– Liian vahvasti sanottu. Tiedetään, että osa rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen. Perinnölliseen alttiuteen voi viitata se, jos ihan lähiperheessä joku nainen eli esimerkiksi äiti, tytär tai sisko on sairastunut rintasyöpään. Silloin riski omaankin sairastumiseen on hieman isompi kuin keskivertonaisella.

Kyhmy rinnassa on lähes aina rintasyöpä

– Ei pidä paikkaansa, ei lainkaan. Oikeastaan harvemmin kyhmy rinnassa on rintasyöpä. Rinnoissa on paljon kyhmyisyyttä ja rintojen rakenne on normaalistikin ryynimäinen. Jos kuukautiskierto vielä pyörii, rintojen rakenne muuttuu jatkuvasti. Kaikki kyhmyt kannattaa kuitenkin käydä näyttämässä lääkärille varmuuden vuoksi.

Artikkelin asiantuntija Riikka Huovinen on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjassa, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Vuoden 2018 Roosa nauha -keräys alkoi 27.9. Keräys päättyy 4.11.2018. Se tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Roosa nauha -päivää vietetään valtakunnallisesti perjantaina 12.10.2018.

X