Terveys

Villivihannekset, pakurikääpä ja koivuntuhka – Superruoka aivan kulman takana

Teksti: Anna.fi

Luomu on kaikille tuttu käsite ja superruuilla – tai superfoodeilla – on jo jonkin aikaa täytetty tavallisten suomalaisten perheiden jääkaappeja. Onko superruokarintamalla enää mitään uutta? Kaikkein paras on ikivanhaa, sanoo ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja, sillä ruuan alkuperäisyys on todellinen taikasana.

Superruoka aivan kulman takana

Vastustuskyky on merkki alkuperäisyydestä

Ravintovalmentaja ja suklaa-alkemistiksi itseään tituleeraava Jaakko Halmetoja puhuu mieluummin ruuan geneettisestä alkuperäisyydestä kuin superfoodmerkinnöistä. Suurin osa syömästämme ruuasta on niin kaukana alkuperäisestä muodostaan, että esimerkiksi jalostamattomat villikasvit tosiaan tuntuvat superilta sen rinnalla.

Useimmista syömistämme kasveista vastustuskykyä luovat aineet on jalostettu pois. Lopputuloksena on toki saatu hyvänmakuinen mutta ilman kemiallista suojaa hyvin haavoittuvainen ruoka. Hyvä esimerkki tästä on tuntemamme, siemenetön keltainen banaani, jonka luonnosta löytyvä versio on jotain aivan muuta.

Banaani

Kasvin vastustuskyvyn muodostamat aineet ovat niitä, joita todella tarvitsisimme ja jotka ovat pilleripurkeista tuntemiemme lääkkeiden esikuvia. Kun nämä aineet on jalostettu pois, joudumme nappaamaan puutostilaan purkista sen, mitä luonto oikeasti tarjoaisi.

Hyvinvointia suoraan takapihalta

Aivan kotinurkiltamme löytyy runsaasti kasveja, joita syömällä voisimme unohtaa superainesosien laskeskelun. Niiden sisältämät ainesosat toimivat oikein annosteltuina lääkinnällisesti.

Villivihannesten syömisellä on tosin kääntöpuolensakin, sillä isoissa määrissä vahvat aineet ovat myrkyllisiä. Halmetoja kehottaakin lisäämään villivihanneksia ruokavalioon maltillisesti.

Superruokien poikima keskustelu palvelee silti Halmetojan mielestä sitä, mitä pitääkin: se herättää kiinnostusta suomalaiseen ruokaan. Uusia tutkimustuloksia vaikkapa marjojen myönteisistä vaikutuksista tulee koko ajan lisää.

Mustikka

Kesä on villivihannesaikaa

Kesä on mitä oivinta aikaa poimia voimaherkut suomalaisesta luonnosta talteen. Tuttujen villivihannesten lista on pitkä: nokkoset, voikukat, vuohenputket ja maitohorsmat ovat vain alkua.

Näitä kasveja löytyy jokaisen takapihalta ja niissä hyvien aineiden arvot ovat Halmetojan sanoin aivan eri oktaaveilla kuin parhaassa luomusalaatissa.

Aivan tyhjästä ei tarvitse lähteä nyhjäisemään, sillä moni on jo kokeillut (ikivanhoja) konsteja tuoda villivihannekset ruokapöytään. Esimerkiksi VilliVihanneksia-blogista löytyy raikkaita salaattireseptejä.  

Blogista löytyy myös ohjeita siihen, mitä kaupunkilainen voi puistosta pistää poskeensa. Myös Ruohonjuuren verkkojulkaisun avulla voi perehtyä luonnonvaraisiin suomalaisiin rohtoyrtteihin.

Nokkonen

Sisua suomalaisista puista

Metsien maassa myös puut tarjoavat oman osansa luonnon ravinnekaappiin. Erittäin ravinnerikasta männyn siitepölyä voi kerätä itse talteen ja tehdä siitä alkoholiuutetta.

Vanhoissa lehtipuissa esiintyvä lahottajasieni, pakurikääpä, on jo ehtinyt olla julkisuuden myllyssä, kun sen myyminen elintarvikkeena kiellettiin Suomessa.  Pakurikääpä on kuitenkin ikivanha osa suomalaista ja venäläistä kansanlääkintää mm. heikon immuniteetin ja vatsan alueen vaivojen hoidossa.

Puhtaista Lapin koivuhaloista poltettu tuhka on niin ikään osa ikivanhaa suomalaista kansanparannusta. Koivuntuhka sisältää 60 kivennäis- ja hivenainetta ihanteellisessa suhteessa.

Koivu

Superfoodeja meiltä ja maailmalta

Niille, jotka edelleen haluavat välttää puskissa kahlaamisen ja keräilyn ja hakevat mieluummin superruokansa kaupan hyllyltä, löytyy myös uusvanhoja tehoaineita Suomen luonnosta sekä supertulokkaita maailmalta.

Lehtien palstoilla ovat vilisseet jutut gojimarjoista, mutta ekokauppojen – ja nykyisin myös tavallisten ruokakauppojen – hyllyiltä löytyy pitkä liuta muita superruokia.

Pikku Prinssiin ihastuneille Halmetojalla on myös vinkki: baobab- eli apinanleipäpuun hedelmistä valmistettua jauhetta saa Suomesta. Jauheesta voi valmistaa raukeisiin kesäpäiviin vaikkapa jäätelöä.

Lue lisää:
Jaakko Halmetoja
Löydä lähde
Petäjän voima
Raakasuklaa
Superfoodit
Ekokauppa Ekolo
Ruohonjuuri
VilliVihanneksia-blogi
Villivihannekset Wikikossa

Anne

X