Hyvinvointi

Varustaudu oikein talvisäähän

Teksti:
Anna.fi

Talviretki tai reipas ulkoilu onnistuu hyvin kovemmassakin pakkasessa, kunhan vain varustautuu säähän hyvin. Retkireittiä valitessa on hyvä muistaa, että aukeilla alueilla on aina viileämpää kuin metsän suojassa. Etenemistapaa kannattaa myös harkita.

Varustaudu oikein talvisäähän

Kovilla pakkasilla lasta ei kannata istuttaa pulkkaan, vaan retkireitti kannattaa sovittaa lapsen voimien mukaan sellaiseksi, että kaikki pystyvät omin voimin liikkumaan. Kova vauhti, esimerkiksi hiihtäen, ei ole myöskään kovilla pakkasilla paras tapa edetä, sillä hengästyminen pakottaa haukkomaan hyistä pakkasilmaa. Rauhallinen eteneminen vaikkapa kävellen tai lumikengillä on usein paras vaihtoehto ankaraan säähän.

Kylmällä ilmalla kannattaa pyrkiä hengittämään nenän kautta, sillä silloin ilma ehtii lämmitä ennen kuin se etenee pidemmälle hengitysteihin. Kasvot kannattaa suojata hyvin, niin, että vain silmien ja nenän kohdalle jätetään aukot. Pukeutumisessa suositellaan kerrospukeutumista ja erityishuomiota käytetään pään, käsien ja jalkojen suojaukseen.

Lämpömittari ei kerro kaikkea

On hyvä muistaa, että lämpömittari ei kerro koko totuutta pakkasen purevuudesta. Talvituulella on tähän oma sanansa sanottavanaan. Esimerkiksi – 10 C pakkasella 4 m/s etenevä tuuli nostaa pakkasen purevuuden jo – 21 C. Navakka 8 m/s tuuli vastaa samassa lämpötilassa jo – 31 C pakkasta. Etenkin kovalla tuulella hyvän hupun käyttö on tärkeää, sillä pään alueelta voi haihtua jopa 50 prosenttia lämmöstä.

Talviliikkujan kannattaa satsata pukeutumiseen. Hyvillä varusteilla on mukava liikkua pidempiäkin aikoja. On järkevää suosia kerrospukeutumista, jolloin vaatekerrosten väliin jää eristäviä ilmakerroksia. Kerrosten avulla voi myös tarpeen tullen helposti keventää asustustaan tai lisätä vaatetusta.

Alusasuksi valitaan ihoa myötäilevä ja hikeä läpäisevä asu. Luonnonkuiduista villa tai silkki tuntuvat kosteinakin kuivilta. Välikerrokseen kannattaa valita kosteutta imeviä kuituja, kuten flanellia, villaa tai fleeceä. Päällimmäisen kerroksen tulee olla riittävän väljä, jotta välikerroksia pystyy vaihtelemaan ja lisäämään tarpeen mukaan. Takkien ja housujen materiaaleja on kehitelty runsaasti ja ulkoilu- ja retkeilyliikkeistä saakin tarvittavaa tietoa eri materiaalien ominaisuuksista. Tarjolla on monenlaisia tuulen ja kosteuden pitäviä päällysvaatteita.

Paksu pohja eristää

Jalkineissa on myös hyvä olla riittävästi tilaa, jotta sukkia ja pohjallisia pystyy lisäämään. Paksu pohjallinen eristää paremmin kylmää kuin paksu sukka, sillä pohjallisen sisällä kerrosten väliin jää ilmaa. Pohjallisia voi laittaa kenkiin myös useammat. Kerrospukeutumisen idea toimii myös sukkien kohdalla. Alimmaiseksi voidaan laittaa ihon myötäinen villa-keinokuitusukka, jonka päälle puetaan hiukan reilumman kokoinen vastaava sukka. Materiaaleja ja vaihtoehtoja kannattaa testailla, kunnes löytää itselleen sopivimmat.

Käsiin voi myös vetäistä ensin alushanskat, joiden päälle puetaan paksummat rukkaset. Paleleville käsille myydään retkeilykaupoissa pieniä lämpöpusseja, jotka aktivoituvat ravistuksen jälkeen ja kuumenevat. Pakkaukset voi sujauttaa rukkasten sisään lämmittämään. Pieni jumppa sormissa ja varpaissa tehostaa myös verenkiertoa.

Lähteenä käytetty: Sirpa Arvonen 2001: Talvitouhut, Joka sään ulkoiluvinkit

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 1.2.2006

X