Ihmiset ja suhteet

Fadumo Alin perhe hämmästyi, kun tytöstä tulikin pomo: ”Tämä oli veljilleni terveellinen yllätys”

Menestyvän hoiva-alan yrityksen perustanut Fadumo Ali, 36, kasvoi kahdeksan veljen kanssa sisarussarjan keskimmäisenä. Nykyisin veljet ovat hieman ymmällään, kun siskon yrityksellä menee todella hyvin.

Teksti:
Minna Juti 
Kuvat:
Sampo Korhonen, Haastateltavan Kotialbumi

Fadumo Ali tekee paljon töitä kotoaan. Hänen äitinsä auttaa usein lasten­hoidossa.

Menestyvän hoiva-alan yrityksen perustanut Fadumo Ali, 36, kasvoi kahdeksan veljen kanssa sisarussarjan keskimmäisenä. Nykyisin veljet ovat hieman ymmällään, kun siskon yrityksellä menee todella hyvin.

Fadumo Alilla ei ole juuri muistikuvia varhaislapsuudestaan Somaliassa. Hän ei muista, miltä koti näytti, kenen kanssa hän leikki tai mitä tapahtui ennen kuin perhe nousi Mogadishussa Moskovaan lentävään koneeseen.

– Elämäni alkoi tavallaan uudelleen Suomessa.

Fadumo Ali tuli Suomeen syksyllä 1990. Hän täytti silloin neljä vuotta. Pieni tyttö, hänen vanhempansa, neljä isoveljeä ja kaksi pikkuveljeä pakenivat Somaliassa riehuvaa veristä sisällissotaa.

Neuvostoliitosta matka jatkui turvapaikanhakijoina Suomeen. Perhe sijoitettiin pakolaiskeskukseen Porvoossa. Noin vuoden kuluttua he muuttivat omaan kotiin Espoon Leppävaaraan. Suomessa Fadumo sai vielä kaksi pikkuveljeä.

Nyt 32 vuotta myöhemmin Fadumo istuu Leppävaarassa toimistohotellin kuudennen kerroksen toimistohuoneessa edessään läppäri.

Huone on karu: neuvottelupöytä, jolla vesipulloja, Domino-keksejä ja energiapatukoita, ympärillä muutama tuoli ja pahvilaatikoita seinän vieressä.

Karuun sisustukseen on hyvä selitys: menestys ja siitä johtuva kiire. Fadumon keväällä 2020 perustama terveydenhoitoalan ammattilaisia välittävä Hoiwa-yritys on ollut niin vauhdikas menestystarina, että toistaiseksi ei ole ollut aikaa sisustaa toimitiloja.

Koronapandemian kynnyksellä syntyneessä yrityksessä niitä ei ole edes tarvittu. Fadumo, hänen Hoiwassa osakkaina olevat veljensä, palkanlaskija, rekrytoijat ja it-tiimi ovat kaikki tehneet töitä kotoaan.

Fadumo Ali kotonaan Leppävaarassa.
– Olen asunut Suomessa yli 30 vuotta, mutta en ole vielä käynyt Lapissa, Fadumo Ali sanoo ja odottaa työmatkaa Rovaniemelle.

Perustaessaan yritystä Fadumo oli terveydenhoitajan tuloilla elävä neljän lapsen yksinhuoltaja. Viikonloppuisin hän teki lisäkeikkaa kotihoidossa. Hänellä ei ollut alkupääomaa, eikä hän ottanut starttilainaa.

– Opiskeluajoista lähtien olen ollut koko ajan töissä. Yritystä kehittäessäni olen hyötynyt siitä, että tunnen terveydenhoitoalan hyvin. Tiedän, millaisia ongelmia alalla on, ja haluan tarjota niihin ratkaisuja.

Reilussa kahdessa vuodessa Hoiwan liikevaihto on kasvanut yli neljän miljoonan. Viime keväänä Fadumo valittiin Espoossa Vuoden yrittäjäksi, ja kesällä kaksi sijoittajaa lähti rahoittamaan yrityksen kansainvälistymistä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X