Ihmiset ja suhteet

Käytösohjeita naisille ja miehille

Teksti: Anna.fi

Kukapa ei olisi joskus tuijottanut kumppaniltaan tai ainakin potentiaaliselta kumppanilta saamaansa sähköpostiviestiä ja yrittänyt nähdä, mitä rivien välissä on? Tai toivonut voivansa salaisesti kurkistaa partnerinsa päähän?

Nyt tämä on mahdollista, sillä tanskalainen Marianne Eilenberger on julkaissut kirjan, jossa on toisella puolella Epävirallinen miehen käyttöopas vasta-alkajille sekä edistyneimmille ja toisella puolen vastaava naisopas.

Treffejä, seksiä, ystäviä, ruokaa ja vauvanvaippoja

Eilenbergerin pakinamaista pokkaria voi lukea kuten romaania tai poimia paloja sieltä täältä. Sekä naisille että miehille suunnattu opas käsittävät monenlaisia aihepiirejä.

Naisen on hyvä osata miehen kanssa tekemisissä ollessaan hallita mm. mustasukkaisuus- ja impotenssietiketti, kotileikki sekä se, miten suhtaudutaan miehen kauheisiin ystäviin. Mutta on naisena olo muutakin: yhtä lailla naisen on osattava suhtautua oikein ruokaan (kursaillen vastaanotettu ruokakin lihottaa) ja ystävien lapsiin (kunhan lapset eivät ole vanhempiensa ainoa puheenaihe, sallittakoon näiden puhua myös näistä, Eilenberger toppuuttelee lastenvihaajia).

Mies taas voi hankkia omasta oppaastaan tapatietoa mm. siitä, ettei kaiken flirtin tarvitse johtaa lähempään ja käsin kosketeltavampaan kontaktiin hämärissä nurkkauksissa ja ettei mikä tahansa paikka, jota ei peitä kokolattiamatto, ole vessa: kadulle ei ole pakko pissata. Miehelle annetaan ohjeita mm. lahjojen ostamisesta ja omasta hygieniastaan huolehtimisesta.

Eilenberger uskoo, että syy naisten ja miesten erilaisuuteen on siinä, että meidät yhä kasvatetaan ’tytöiksi’ ja ’pojiksi’: mitään pakottavaa, perustavalaatuista syytä erilaisuuksiin ja niistä johtuviin väärinkäsityksiin ja venkoiluihin ei hänen mukaansa ole.

”Ei ole mitään syytä, miksi miehet olisi tuomittu mumisemaan ja naiset tuntemaan syviä tunteita – – Ei ole mitään geneettistä syytä, miksi miehet eivät voisi tanssia pöytädaaminsa kanssa tai olla lorottamatta kadulle. Eikä siis valitettavasti ole myöskään perusteluja miesten huonolle käytökselle”, Marianne Eilenberger päästelee.

Kirjassa on lukuisia listoja, joissa tiivistetään kulloistakin puheenaihetta koskevat tärkeimmät käytössäännöt. Tässä parhaimpia paloja:

Vinkkejä naisille

– Jos seisot baaritiskillä täydessä tällingissä, ei sinulla pitäisi olla mitään sitä vastaan, että miehet osoittavat kiinnostusta. Rintavako ei tuo ensimmäisenä mieleen morsiuskimppua ja asuntolainaa.

– Keskustele aina pöytäseuralaisesi kanssa. Jos hän on tylsä, häntä voi käyttää keskustelutaitojen harjoituskappaleena.

– Miehet osaavat – – itse päättää, mitä he haluavat syödä. Älä sekaannu poikaystäväsi ruokailutottumuksiin.

– Älä pidä poikaystävääsi Ken-nukkena. Opettele elämään hänen vaatemakunsa kanssa – voit lohduttautua sillä, että se voisi olla kamalampikin. Voisihan hän olla nudisti tai skotti tai harrastaa samanlaisia villapaitoja kuin Ingmar Bergman.

– Yhteinen koti kuuluu kummallekin. Se tarkoittaa, että miehenkin tavaroille on oltava tilaa. Samaten hänen ystävilleen.

Vinkkejä miehille

– ”Ollaan ystäviä” on naisellinen versio miesten lupauksesta ”Minä soitan sinulle (vuonna 2041)”. Älä ota todesta.

– Lahjojen antamisessa ei ole tärkeintä ajatus vaan vaivannäkö.

– Suolistokaasu, räkä ja röyhtäily eivät muutu ajan mittaan vähemmän vastenmielisiksi.

– Totuutta ei ole aina pakko sanoa.

– Ole lojaali naistasi kohtaan, jos ystäväsi yrittävät savustaa hänet ulos.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy

Marianne Eilenberger: Epävirallinen naisen (miehen) käyttöopas vasta-alkajille sekä edistyneemmille. (Maend og manerer/Kvinders fejl og mangler). Suom. Virpi Vainikainen. Karisto 2004. n. 7,90 €.

X