Ihmiset ja suhteet

Lastenkirja elää vahvasti ajassa

Teksti:
Anna.fi

”Kaisa Lipposen ihmeellinen matka” on erilainen, animaation keinoja hyödyntävä lastenkirja. Päähenkilönä kirjassa seikkailee touhukas Kaisa, jolla on loistava mielikuvitus. Kirjalla on tärkeä teema: ennakkoluulojen voittaminen.

”Kaisa Lipposen ihmeellinen matka” on Samuli Valkaman syyskuussa ilmestynyt esikoiskirja. Kirja on suunnattu päiväkoti-ikäisille, mutta Valkaman mukaan yläikärajaa ei ole. Lastenkirjan kirjoittaminen on ollut kolmikymppisen Samulin haaveissa jo pitkään. Vaikka hän on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, kirjan tarina, pienen tytön ja mummon kohtaaminen sekä heidän ystävystymisensä, syntyi ennen kuvitusta. Valkama on piirtänyt kirjansa kuvat ensin käsin lyijykynällä, jonka jälkeen hän piirsi kuvat valmiiksi tietokoneella. Tuloksena ovat kirkkaat ja selkeät väripinnat, joita on mukava katsella.

Peppi Pitkätossun serkkutyttö?

Kaisa on loistava roolimalli 2000-luvun pikkutytöille. Hän ei jää kolmen veljensä varjoon, vaan jopa pitää hallussaan perheen temppumestarin arvonimeä. Kaisa on touhukas ja seikkailuja janoava viisivuotias, joka käyttää kekseliäisyyttään jekkuiluun ja auttamiseen. Hän tunkee suuhunsa 218 palaa purkkaa ja puhaltaa itselleen pallon, jonka avulla voi lentää Helsingin kattojen yllä ja liihottaa maistelemaan naapurin Matsson-mummon houkuttelevaa omenapiirakkaa, joka jäähtyy ikkunalaudalla. Kun piirakan pala jumiutuu mummon kurkkuun, reipas Kaisa tempaisee mummon heimlichin otteeseen ja pala irtoaa. Viihdyttävyyden lisäksi kirjalla on myös sanoma, suvaitsevaisuus. ”Päähenkilö Kaisa on ennakkoluuloinen ja pitää vanhaa naapurin mummoa robottina. Mutta tutustumisen kautta Kaisan käsitykset muuttuvat”, Valkama kuvaa kirjansa tarinaa.

Iltasatuhetkenä myös aikuista naurattaa, koska osa hauskoista jutuista riemastuttaa ehkä enemmän jopa aikuislukijaa. Samassa rapussa asuvat sekä joulupukki että Alain Prost, Antikvariaatin näyteikkunassa on lastenkirjaklassikkoja, kuten Viisikko kuusikossa ja Tarzan kartsalla, ja mummo kuuntelee Toivo Kuulaksen levyä ”Sitä samaa vanhaa.”

Kaisa, Stadin friidu

Kirjan yhtenä kiinnostavana piirteenä on sen Helsinki-keskeisyys. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Punavuoreen. ”Asun äidin ja kolmen veljeni kanssa Albertinkadulla, siinä hattuliikkeen talon ylimmässä kerroksessa”, Kaisa kuvailee kotiaan. Lapselle löytyy siis paikka myös Helsingin keskustasta – ainakin lastenkirjassa, vaikka kaupungin kaduilla kävellessä tuntuu törmäävän pelkkiin trendikkäisiin nuoriin aikuisiin.

Kaisan kolmen veljen esikuvat löytyvät Valkaman siskon perheestä. Kaisa Lipponen hahmo sai nimensä, kun Valkaman Lipponen-nimiseen tuttavaperheeseen syntyi vauva. Se kuitenkin on sattumaa, että tomeralla päähenkilöllä on sama sukunimi kuin ex-pääministerillä: ”Lipponen nimenä on hauska, siinä on seikkailua ja hauskuutta samaan aikaan.”

Tulevaisuudessa animaatiota

Kaisa Lipposen ihmeellinen matka -kirjassa uutta on sen elokuvallisuus. Kuvakerronnassa on vauhdikkuutta. On panoraamakuvia sekä Matrix -tyylisiä lähikuvia, jotka laajenevat seuraavassa piirroksessa laajakulmaan. Kirjan kirjoittajan taustan huomioon ottaen tämä onkin odotettavissa, sillä mies on graafisen suunnittelijan ja kuvittaja-kirjailijan ammattien lisäksi elokuvaohjaaja.

Yllätyksenä ei siis tule, että Kaisa Lipposen elämästä on tulevaisuudessa luvassa mahdollisesti animaatiota, esimerkiksi lyhytelokuvan tai TV-sarjan muodossa. Valkamalla on suunnitelmissa kirjoittaa kirjalle jatkoa ehkä jopa sarjan verran. Ideoita ja tarinoita on jo. Hänestä lastenkulttuurin kentällä molemmilla, animaatiolla ja lastenkirjallisuudella on oma tärkeä paikkansa. Työssään Valkama tahtoo kertoa tarinoita, jotka ovat hassuja ja hulvattomia mutta samalla koskettavia. Hänen mielestään tarinoiden tehtävä on viihdyttää ja tuottaa iloa lukijoilleen.

www.kaisalipponen.net

Teksti: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy (14.10.2005).
Kuva: Tammi

X