beautiful couple enjoying embrace of each other and tenderly smiling
Ihmiset ja suhteet

Milloin parisuhteessa on paras aika mennä naimisiin?

Toiset parit menevät naimisiin nopeasti tutustumisen jälkeen ja toisilta se jää tekemättä kokonaan ilman mitään erityistä syytä. Kysyimme Ensitreffit Alttarilla -ohjelman asiantuntijoilta, mikä olisi heidän mielestään paras ja romanttisin hetki parisuhteessa mennä naimisiin.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock ja MTV

Monelle häät ovat romantiikan ja rakkauden juhlaa. Suhteellisen nopeasti avioituvat nauttivat usein vielä parisuhteen alkuajan huumasta, kun taas pitkään seurustelleiden suhde saattaa jo olla tasaisempi. Milloin siis on paras aika mennä naimisiin?

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijan ja seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen mielestä koko kysymys kertoo siitä, että meillä on paljon stereotypioita ja normeja parisuhteesta ja avioliitosta.

– Onneksi ihmiset nykyään kyseenalaistavat niitä enemmän ja elävät yhä enemmän omannäköistä elämää. Toiset menevät naimisiin kahden kuukauden seurustelun jälkeen, toiset kahden vuoden ja toiset 20 vuoden jälkeen, Tanskanen sanoo.

Täydellistä parisuhdemallia ei ole

Tanskasen mielestä on hyvä, että parisuhdemuodot ja sitoutumistavat monipuolistuvat koko ajan, eikä kenenkään myöskään ole pakko mennä naimisiin.

Myös toisen Ensitreffit alttarilla -asiantuntijan psykologi Tony Dunderfeltin mielestä ihannetilanne olisi se, ettei parilla olisi paineita siitä, millä tapaa yhdessä täytyy olla.

– Ihmiset luulevat, että on olemassa jokin lopullinen parisuhdemalli, mutta ei sellaista ole.

Dunderfeltin mielestä teknologiaa lukuun ottamatta mikään muu asia ei ole muuttunut viime vuosikymmeninä niin paljon ja radikaalisti kuin avioliitto. Mikä avioliiton merkitys nykyaikana sitten on?

– Avioliitto on yhteiskunnan vahvistama, kahden itsenäisen ihmisen yhteinen ja tietoinen päätös siitä, miten he haluavat olla yhdessä, Dunderfelt sanoo.

Miten tehdä suuria päätöksiä elämässä?

Ihmiset usein miettivät, miten tehdä suuria päätöksiä elämässä. Tanskasen mielestä tunteet ja äly on vaikeaa erottaa toisistaan, sillä ne vaikuttavat niin vahvasti toisiinsa. Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä tiedostaa, millainen päätöksentekijä itse on.

– Toiset ovat hyvin fiilispohjaisia, saavat vahvoja intuitioita ja saattavat tehdä hyvin nopeita päätöksiä. Toiset taas työstävät päätöstä, tekevät plus-miinuslistoja ja niin edelleen.

Kun tuntee oman päätöksentekotyylinsä, sen jälkeen kannattaa tutkailla, miltä päätöksentekotilanteessa tuntuu.

Elina Tanskanen sanoo tajunneensa Ensitreffit alttarilla -ohjelman myötä, että nopealla naimisiinmenolla suljetaan kaikki ihmissuhdepelaamiset pois: ei ole epäselvää, etteikö toinen olisi sitoutunut.

– Sitoutuminenhan ei onneksi tarkoita sitä, että olisi velvollisuus esimerkiksi ostaa asunto, hankkia lapsia tai jotain muuta, Elina sanoo.

 

Elina Tanskasen mielestä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa suhteen osapuolille ei jää epäselväksi, etteikö toinen olisi sitoutunut. Siitä voi syntyä myös paineita.

Elina Tanskasen mies kosi kuin elokuvissa

Elina Tanskanen itse avioitui miehensä Jani Tanskasen kanssa, kun pari oli tuntenut vuoden. Nyt he ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta. Jani ”Jansku” Tanskanen tunnetaan Juustopäät-yhtyeen rumpalina.

Pariskunta oli jo puhunut sitoutumisesta ja he tiesivät molemmat olevansa suhteessa vakavissaan, kun Jani kosi Elinaa.

– Se oli maailman ihanin leffatyyppinen kosinta, Tanskanen muistelee.

Mistä hän sitten tiesi, että juuri nyt on oikea aika mennä naimisiin?

– Tietysti, kun huomaa että suhde on menossa vakavaksi, sitä miettii, missä mennään ja onko tämä nyt järkevää ja niin edelleen. Suhteessamme oli kuitenkin heti alkukuukausina jotain hyvin voimakasta ja ainutlaatuista, joten kun hän kosi, se oli itsestään selvää, Tanskanen kertoo.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. klo 21.

Lue myös:

Mistä tietää, tuleeko parisuhde onnistumaan? Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Naisen ei pidä säikähtää, jos mies haluaa katsoa pornoa”

Ero laajensi rakkaustutkija Jason Lepojärven käsitystä rakkaudesta: ”On täysin mahdollista elää kukoistava elämä myös ilman puolisoa”

Ensitreffit alttarilla -pari Tiina ja Samuel astelivat uudelleen alttarille: ”Halusimme itse valita toinen toisemme”

Ensitreffit alttarilla -pari Milla ja Kimmo avautuvat tunteistaan: ”Vollotin lattialla ja kerroin Kimmolle rakastavani häntä”

X