Ihmissuhteet

Miten ystävän elämänmuutokseen tulisi suhtautua? Terveessä ystävyyssuhteessa ei ole kilpailuasetelmaa

Kun ystävä tekee elämänmuutoksen, pintaan voi nousta monenlaisia tunteita innostuksesta kateuteen ja epävarmuudesta huoleen. Asiantuntija kertoo, miten ystävyys kestää elämänmuutoksen läpi.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Ystävän elämänmuutoksen synnyttämä uusi tilanne saa katsomaan ystävyyttä eri tavalla, jolloin ystävyys voi muuttua jopa parempaan suuntaan.

Kun ystävä tekee elämänmuutoksen, pintaan voi nousta monenlaisia tunteita innostuksesta kateuteen ja epävarmuudesta huoleen. Asiantuntija kertoo, miten ystävyys kestää elämänmuutoksen läpi.

Ystävän läpikäymä elämänmuutos voi horjuttaa koko ystävyyttä. Elämänmuutos voi käynnistyä eri syistä. Joskus ihmisen elämä muuttuu tai mullistuu hänestä itsestään riippumattomista syistä. Toisinaan elämänmuutos on oma päätös.

Ystävän elämänmuutos voi herättää toisessa positiivisten tunteiden lisäksi myös esimerkiksi kateutta tai hylätyksi tulemisen pelkoa. Ystävällä ei uudessa elämäntilanteessa välttämättä olekaan niin paljon aikaa ystävyydelle kuin aiemmin. Myöskään toisen rooli kannustajana ja tukevana olkapäänä ei ole itsestään selvä.

Miten ystävää voi parhaiten tukea tämän elämänmuutoksessa? Kysyimme asiaa Väestöliiton Perhesuhteiden asiantuntijalta Minna Oulasmaalta.

1. Pohdi, millaisia tunteita asia sinussa herättää

– Kun ystävä ilmoittaa elämänmuutoksestaan, katso, mikä tunne nousee. Se paljastaa aika paljon ystävyyden motiiveista. Joskus ihmiset ovat ystäviä, koska negatiiviset asiat ovat yhdistäneet heidät. Ikävimmillään toisen ystävä on vain siksi, että tällä menee huonosti. Jos ystävällä alkaa sujua paremmin, se voi tuntua oudolta ja toisen puolesta voi olla on vaikeakin iloita.

– Jos tunteet ystävän elämänmuutosta kohtaan ovat lähinnä negatiivisia, ja pintaan nousee muun muassa kateutta, sitä ei kannata sanoa toiselle suoraan. Ei ole oikein, että ystävä joutuu elämänmuutoksessaan kantamaan toisen kateutta. Toiselle voi esimerkiksi kommentoida neutraalisti, että kiva kuulla, että haluat muutosta. Itse voi ottaa aikalisän ja pohtia asiaa rauhassa.

2. Kysy, miten tuet parhaiten

– Ystävältä kannattaa kysyä, miten häntä voisi parhaiten tukea. Vaikka ystävyydellenne olisikin vähemmän aikaa, ei kannata ajatella, että itse olisi aivan hyödytön. Uusi tilanne saa katsomaan ystävyyttä eri tavalla, jolloin ystävyys voi muuttua jopa parempaan suuntaan.

– Jos ystävä hakee muutosta esimerkiksi painonhallintaan, kysy häneltä, haluaako hän sinusta tsempparin vai totuuden torven. Tai haluaako hän sinulta esimerkiksi vinkkejä? Kun tiedät, mitä ystäväsi kaipaa, sinun on helppo toimia. Jos elämänmuutos liittyy vaikkapa toiselle paikkakunnalle muuttoon, voit ainakin alkuun olla itse aktiivinen yhteydenottaja. Keskustelkaa, miten ystävyyttä kannattaisi hoitaa kyseisessä tilanteessa.

3. Jos kateus nousee, tarkastele sitä

– Terveessä ystävyyssuhteessa ei ole kilpailuasetelmaa. Tällöin kateus voi olla kannustin tarkastella omaa elämäänsä. Kateus viestittää meille tärkeistä asioista ja siitä, olisiko itsekin aika tehdä muutoksia. Olemmeko junnanneet ammatillisesti paikoillamme ja olleet liian turvallisuushakuisia? Kadehdimmeko itse asiassa toisen riskinottokykyä? Entä jos itsekin kokeilisimme? Usein olemme kateellisia lopputuloksesta emmekä siitä työstä, jonka ystävä on tehnyt muutoksensa eteen. Voimmeko kääntää kateuden näkökulmaa niin, että ihailisimme ja arvostaisimme ystävää siitä, että hän uhrasi asialleen niin paljon aikaa ja vaivaa?

X