Ihmiset ja suhteet

Nuorten liikunta on täynnä unelmia

Teksti:
Anna.fi
riku riski

Terve lapsi liikkuu. Sanonta on kulunut, mutta vastaa pitkälti totuutta. Liikunta on sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Merkittävä osa liikunnan riemusta ja nautinnosta on tiiviissä yhteydessä lasten suuriin unelmiin.

Elettiin 1990-luvun loppua, kun Riku Riskillä oli unelma. Nyt, viitisentoista vuotta myöhemmin, hänen haaveensa on toteutunut. Hän pelaa ulkomailla ammatikseen jalkapalloa. Rakkaasta harrastuksesta on tullut unelmien työ.

– Välillä tulee unohdettua, että juuri tämä on sitä mitä olen aina halunnut tehdä, Puolan pääsarjaseuraan Widzew Lodziin talvella Turun Palloseurasta siirtynyt Riski myöntää. 

– Ammattipelaajan arki on kovaa työntekoa ja vaatii tiukkaa sitoutumista. Vaikeina hetkinä kannattaa pysähtyä ja muistaa, että suuri unelmani on nyt täyttä totta. Tämä on palkinto siitä, mitä kaikkea olen tehnyt haaveideni eteen.

Haaveesta tavoite

Lapsen intohimo liikuntaa ja urheilua kohtaan saattaa syntyä yhtenä lyhyenä hetkenä. Tarinoita on yhtä monta kuin on urheilijoitakin. Riski muistaa yhä kirkkaasti, kuinka hänen oma kipinänsä syttyi.

– Kaikki sai alkunsa pihalla potkiskelusta, mutta vasta nähdessäni televisiosta Ajaxin ja Jari Litmasen pelejä aloin unelmoida jalkapalloilijan urasta. Ajax oli menestyvä joukkue ja pelasi hienoa futista, kun taas Litmasesta tuli hyvänä maalintekijänä ja suomalaisena numero kymppinä tärkeä esikuvani. Olin silloin kuusivuotias.  

Vaikka haaveet eivät koskaan toteutuisikaan, ne lisäävät liikunnan mielekkyyttä. Jokainen unelma on yhtä arvokas. Kun lapsi kasvaa ja kehittyy urheiluharrastuksensa vaativissa taidoissa, unelma voi jossakin vaiheessa jalostua tavoitteeksi, jonka saavuttamiseksi hän alkaa harjoitella entistä suunnitelmallisemmin.

Nautinto tärkeintä

Määrätietoisuus on miltei poikkeuksetta jokaisen huippu-urheilijaksi kehittyneen nuoren hallitsevia luonteenpiirteitä. Tavoitteellisuus sekä harjoittelun ja kilpailemisen tuottama nautinto eivät sulje toisiaan pois, vaan ovat useimmissa tapauksissa yksi ja sama asia. Sammumaton intohimo, halu kehittyä, menestyä, voittaa itsensä ja vastustajansa ovat urheilun keskeisintä ydintä.

– Oma unelmani muuttui tavoitteeksi, kun olin b-junnuikäinen ja tiedostin mahdollisuuteni nousta TPS:n miesten joukkueeseen. Mentyäni noin 15-vuotiaana edustusjoukkueen ensimmäisiin harjoituksiin sanoin itselleni, että tämä on minulle oikea paikka, Riski muistelee.

– Vaikka harjoittelu muuttui entistä vaativammaksi, en halunnut suhtautua jalkapalloon liian vakavasti. On taso mikä hyvänsä, tärkeintä on osata nauttia pelaamisesta. Jos harjoittelee ja pelaa hampaat irvessä, urheilussa ei ole mitään järkeä. Tappio ei ole katastrofi, joten pyrin säilyttämään työnteossani tietyn rentouden ja rauhallisuuden.

Riku Riski

Kesäkuussa Eerikkilään

Riskin ura on kehittynyt nopein ja pitkin askelin, mutta hän ei ole menettänyt realismiaan. 21-vuotias hyökkääjä on yhä enemmänkin lupaus kuin valmis pelaaja. Hän haluaa ja tietää voivansa kehittyä vielä usean vuoden ajan.

– Kun pelaa ammattilaisena ulkomailla, vaatimustaso on jatkuvasti korkealla. Oma taso on kyettävä säilyttämään päivästä toiseen. Koko urakehitys riippuu lopulta hyvin pienistä asioista, joten tästä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti, Riski jatkaa.

– Haluan parhaani mukaan kannustaa nuoria pelaajia. Jaksakaa harjoitella ahkerasti ja uskoa unelmiinne!           

Nuorilla jalkapalloilijoilla on mahdollisuus tutustua Riskiin kesäkuussa Eerikkilän Urheiluopistolla, missä järjestetään Rikun ja hänen veljensä Roopen jalkapallokoulu.

– Odotan leirille paljon innokkaita osallistujia. On hienoa nähdä läheltä, kun nuoret pelaajat harjoittelevat hymyssä suin ja saavat uutta oppia.

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

Lisätietoja Riku ja Roope Riskin jalkapallokoulusta

X