Oletko yksinäinen? Saat ystäviä muuttamalla ajatteluasi ja käytöstäsi
Ihmissuhteet

Oletko yksinäinen? Saat ystäviä muuttamalla ajatteluasi ja käytöstäsi

Yksinäiset hakevat lohtua rutiineista ja analysoivat itseään usein liikaa. Elämästäsi tulee sosiaalisempaa ja onnellisempaa, kun keskityt vähemmän itseesi ja teet aloitteita, vaikka se tuntuisi aluksi pelottavalta.
Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

1. Mieti, oletko yksinäinen vai tuntuuko sinusta siltä

Osa ihmisistä tuntee itsensä yksinäiseksi, vaikka heillä olisi aktiivinen sosiaalinen elämä. Kavereita on, mutta yksinäinen ei uskalla päästää heitä lähelleen, eivätkä ihmissuhteet syvenny. Tarkastele sosiaalista elämääsi rehellisesti. Vietätkö vapaa-aikaasi muiden kanssa? Jos vietät, yksinäisyytesi ei ole fakta, vaan tunne. Ongelmasi ei ole se, että jäisit porukan ulkopuolelle, vaan se, ettet päästä muita lähellesi.

Keskustele: Miksi minulla on ulkopuolinen olo?

2. Keskity vähemmän itseesi

Ulkopuolisuuden tunne voimistuu, jos mietit liikaa itseäsi ja sitä, miten voit nolata itsesi muiden edessä. Tutkimuksissa on huomattu, että itseään sosiaalisesti kömpelöinä pitävät selviytyvät vuorovaikutuksesta hyvin, jos heidät saadaan ajattelemaan jotain muuta kuin ujouttaan. Yritä olla paremmin läsnä ihmisten kanssa. Kuuntele heitä, uskalla reagoida spontaanisti, nauraa ja jopa väitellä. Älä murehdi mitä muut ajattelevat sinusta, vaan keskity hetkeen.

Lue myös: Mitä ujous on?

3. Älä ylitulkitse muiden sanomisia

Osa yksinäisistä on hyvin herkkiä. Heidän tuntosarvensa virittyvät sosiaalisissa tilanteissa äärimmilleen, mikä johtaa ylitulkintoihin. Jäät miettimään parin sanan huolimatonta heittoa ja sen takana olevaa piiloviestiä. Vakuutut siitä, että toinen ei pidä sinusta, pelästyt ja vetäydyt. Herkkyys ja mielikuvitus ovat hyviä asioita, mutta ne voivat mutkistaa vuorovaikutusta. Muista, että ihmiset puhuvat usein ajattelemattomuuttaan kaikenlaista. Jokaisen hölmön letkautuksen tarkoitus ei ole loukata sinua.

Lue myös: Erityisherkkyys – ole rohkeasti herkkis

4. Riko rutiineja

Yksinäinen rakastuu rutiineihin, koska ne tuntuvat turvallisilta. Tiukat rutiinit voivat kuitenkin eristää sinut. Kun päivät toistuvat samanlaisina, et tapaa uusia ihmisiä ja sinulle jää liikaa aikaa keskittyä negatiivisiin ajatuksiisi. Aloita rutiinien rikkominen yhdestä harrastuksesta, jonka ei tarvitse heti olla ryhmätoimintaa. Kunhan joudut hieman mukavuusalueesi ulkopuolelle etkä ehdi miettiä koko ajan ulkopuolisuuttasi.

Keskustele: Onko tämä syrjäytymistä?

5. Älä ole kyyninen ja koppava

Kiusaamistausta ja pettymykset ihmissuhteissa voivat tehdä ihmisestä kyynisen. Kyynikko pelkää altistaa itsensä muille. Hän peittää pelkonsa koppavuuteen ja sarkasmiin. Hapan huumori on joskus paikallaan, mutta jatkuva nokittelu on raskasta. Hellitä suojakuortasi, ole vilpitön ja empaattinen. Älä hyökkää heti, kun kuvittelet jonkun loukkaavan sinua. Selvitä asia ja huomaat, että loukkaukset ovat usein väärinkäsityksiä.

Keskustele: Piilotan tunteeni sarkasmiin

6. Ota vastuu omasta hyvinvoinnistasi

Yksinäisyyden takana on usein tunne omasta arvottomuudesta. Pahimmillaan yksinäinen alkaa tehdä epäterveellisiä valintoja, koska ei usko ansaitsevansa parempaa. Harjoittele itsesi rakastamista ja helli itseäsi konkreettisesti. Käy hieronnassa, harrasta virkistävää liikuntaa ja syö maukasta ja terveellistä ruokaa. Älä odota, että joku toinen muuttaa elämäsi paremmaksi ja kohottaa itsetuntoasi. Sinun on tehtävä se itse.

Keskustele: Enkö kelpaa, koska olen tukeva?

7. Avaa suusi ja tee aloitteita

Yksinäiset ovat usein passiivisia. He eivät uskalla tehdä aloitteita, ja vastuu heidän sosiaalisesta elämästään jää muiden harteille. Harjoittele aloitteiden tekemistä turvallisissa ympäristöissä, kuten harrastuksissa ja työpaikalla. Kysy ohjaajalta jotakin ja kehu hyvää treeniä toiselle jumppaajalle. Uskaltaudu pyytämään ihmisiä kahville ja lounaalle.

Lue myös: Oltaisko kevytkavereita?

8. Älä tavoittele täydellistä onnea

Amerikkalaistutkimuksen mukaan liika onnellisuuden tavoittelu lisää yksinäisyyttä. Jos pohdit vain, mitä haluat elämältäsi, sitä vähemmän huomioit muita. Jos haluat, että asiat tehdään aina sinun tavallasi, mukavuudenhalusi karkottaa ihmiset. Joskus on parempi antaa elämän viedä ja ottaa rohkeasti vastaan uudet tilanteet ja ihmiset. Heittäytyminen kasvattaa pettymisen riskiä – ja nostaa huimasti todennäköisyyttä löytää ystäviä ja rakkautta.

Lue myös: Osaatko olla onnellinen? 5 ohjetta onnellisempaan elämään

Lue lisää:

Kuinka löytää ystäviä keski-ikäisenä?
Ujous ahdistaa – Miten päästä eroon ujoudesta?
10 tapaa uudistaa ystävyys

Lähteet: Best Health, Huffington Post, NCBI, PsychCentral, PsycNET, Succeed Socially, Udemy blog

X