Ihmiset ja suhteet

Sillä silmällä

Teksti: Anna.fi

Simsalapim! Kun tyylitietoinen gaytiimi iskee heteromiehen kimppuun, uunoturhapurokin muuttuu deittailukelpoiseksi metroseksuaaliksi. Ulkonäkökulttuurissa miehetkin opettelevat elämään seksiobjekteina.

Sillä silmällä

”Sillä silmällä” (Queer Eye For the Straight Guy) on uusi tosi tv -sarja, ja raikas formaatti lienee tervetullut yllätys monelle katsojalle. Sillä silmällä -sarjassa kiehtoo hauskan idean lisäksi ajatus siitä, ettei enää tarvitse seurata täydellisten barbien ja kenien sinkkutoilailuja tai ruusuisia avioaikeita. Sen sijaan kuvaruudussa könöttää ihka oikea mattimeikäläinen, joka saa uudistuskylvyn yllättävältä taholta, homomiehiltä. Tehokäsittelyn jälkeen peiliin katsoo muuttunut mies, jota hänen elämänsä nainen ja kaverit voivat vain ällistyneinä ihastella.

Sarjan ovat luoneet David Collins, homo, ja David Metzler, hetero. Kaksikossa yhdistyy sateenkaarenomainen ymmärrys, johon myös sarjan syväluotaava huumori perustuu. Työparin omien sanojen mukaan lähtökohta on yksinkertainen: olipa kyseessä homo tai hetero, jokainen mies haluaa näyttää paremmalta, valmistaa parempaa ruokaa, pukeutua paremmin, käyttäytyä paremmin ja elää paremmin (sekä pitää huippuhyviä kenkiä).

Jotkut pitävät heteromiehiä kaavoihinsa kangistuneina ja homoyhteisöä inspiroivana ja optimistisena. Sarjan perusideana on etsiä heteromies, joka tarvitsee kaavoistaan irtiravistelua ja oman itsensä löytämistä. Show’n motto on: ”Sinä itse – mutta entistä parempana.”

Fabulous Five

Fab Fiven eli Fantastisen viisikon muodostavat Ted Allen, Kyan Douglas, Thom Filicia, Carson Kressley ja Jai Rodriquez.

Ruoka- ja juoma-asiantuntija Ted myöntää olevansa kunnon kulinaristi, joka edelleen yrittää löytää maailmasta täydellisen paistetun kanan reseptin. Ted on Esquire -lehden toimittaja ja neuvoo muun muassa kuinka tilata viiniä oikealla tavalla. Hän myös paljastaa mitkä ovat ne viisi ruokalajia mitä ei pidä tilata ensitreffeillä ja kuinka välttää sydänsuruja päivällispöydässä.

Ulkonäköguru Kyanin mukaan miesten nenäkarvoille ei ole minkäänlaista oikeutusta. Kosmetologian ammattilaisena Kyan vannoo hiusten- ja ihonhoitotuotteiden nimeen ja haluaa toimia nuoruuden ja kauneuden viestinvälittäjänä kaikille miehille. ”Ehkä kylpyammeessasi on enemmän vuosirenkaita kuin ikimännyssä, mutta hei, elämä on kiireistä, miksi nähdä vaivaa hygieniaksi kutsutun pikkujutun takia? Siksi, että naiset huomaavat”, Kyan muistuttaa.

Thom omistaa nimeään kantavan sisustussuunnitteluyrityksen. Thomin mielestä kauhein sisustusmoka on kirkas, huono valaistus. Sarjassa Thom kohentaa huoneen kuin huoneen ulkonäköä, ja hänellä on luovia ideoita jokaiselle poikamiesboksin ongelmakohdalle.

Muodin orja Carson on stailisti ja työskennellyt muun muassa Polo Ralph Laurenilla. Carsonin unelmaloma olisi kaksi viikkoa Pariisissa hyvin toimivan luottokortin kanssa. Hän ei voisi elää ilman supertyylikkäitä aurinkolasejaan ja ihannoi Elizabeth Taylorin tyylitajua. Carson sanoo suoraan mikä paita heteromiehen vaatekaapista kuuluisi roskakoppaan ja mikä sopisi puolestaan täydellisesti kantajalleen.

Jai on kulttuuriekspertti sekä lahjakas näyttelijä, laulaja ja tanssija. Fab Fivessa Jain tehtävänä on valmentaa heteromiehiä käyttäytymistavoista tanssitaitojen hiomiseen – tai niiden alkeiden opetteluun.

Fab Five haluaa omien sanojensa mukaan antaa heteromiehille lisätujauksia eri asioihin. Lisätujaus voi olla esimerkiksi trimmaaminen tai pöyhiminen, hihojen kääriminen tai uusi vyö. Tippa hiusgeeliä tai hyvin istuvat housut eivät laukaise kenessäkään homoutta, vaan saavat naisen huomaaman miehen. Fab Five painottaa, että Sillä silmällä ei ole uudistusshow, vaan nimenomaan parantamisshow.

Harmaahiirestä hurmuriksi

Menestynyt yksityisyrittäjä Adam on yksi sarjan muokkauskohteista. Adam on onnellisesti naimisissa ja kolmen lapsen isä, jolla on paljon ystäviä. Mikä sitten mättää?

Ainakin se, että Adamin vaatteet ovat jo parhaat päivänsä nähneet, hän ajaa partansa keskimäärin kerran viikossa, hän ei osaa kokata muuta kuin kanansiipiä ja unohtaa jatkuvasti vaimonsa syntymäpäivän. Niin, ja Adamin kulmakarvat ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Apua, auttakaa siis!

Homotiimin käsittelyn jälkeen Adam on uusi mies, joka tajuaa jopa järjestää vaimolleen yllätyssynttärijuhlat. Synttärit ovat menestys, ja ne kulminoituvat uuden, upean Adamin maljapuheeseen. Adam lupaa, että hän jatkossa ajaa partansa päivittäin ja muistaa kiikuttaa paitansa kuivapesulaan.

”Sillä silmällä” on kerännyt valtavan fanilauman ympäri maailmaa, ja internet pursuaa chattifoorumeja ja fanisivustoja. Englannissa ja Australiassa sarja on tehty paikallisin voimin. Suomessa alkuperäissarja alkaa pyöriä Nelosella 8.9. alkaen.

Lähde: Sillä silmällä – Fab Five -viisikon opas miehelle. Ted Allen, Kyan Douglas, Thom Filicia, Carson Kressley ja Jai Rodriquez. Otava 2004.

Teksti: Inka Ikonen / A4 Media Oy (2.9.2004)
Kuva: Nelonen

X