Ihmiset ja suhteet

Trendit, joita miehet inhoavat

Teksti: Anna.fi

Lahkeet saappaiden sisällä? Urbaani mustalaismuoti? Poisajetut kulmakarvat? Monet villeimmät trendit ovat vain naisten suosikkeja ja herättävät miehissä melkoista järkytystä. Lue Elleistä, mitä trendejä miehet kertovat salaa inhoavansa!

Trendit, joita miehet inhoavat

Ostin viime talvena hienot buutsit ja tungin farkun lahkeet niiden sisälle – erittäin 1980-lukua ja siis erittäin muodikasta. Shoppailemassa oli mukana miespuolinen ystäväni, joka kommentoi saappaita ”törkeän” näköisiksi. ”Mutta hyvällä tavalla törkeiksi”, hän kiirehti lisäämään, kun huomasi, että olin joka tapauksessa peräänantamaton. Koin nimittäin näyttäväni uusissa buutseissani maailman trendikkäimmältä tytöltä.

Naispuolisten ystävienikin mielestä näytin aivan loistavalta, raikkaalta ja juuri viimeisimmän muodin mukaiselta – kunnes sain yllättävän tuomion. ”Farkut lahkeiden sisällä ovat ehkä maailman sietämättömin muoti”, puuskahti miespuolinen ystäväni minulle suoraan. Ja moni muu miestuttu komppasi: ”Saappaat voisivat olla niin hyvännäköisiä, mutta eivät noin. Hirveää tuhlausta”, he huokailivat.

Mikä miehiä oikein riivaa?

Saappaat farkkujen päällä olivat siis melkein kaikkien naispuolisten ystävieni mielestä uskomattoman hienot, melkein kaikista miehistä taas kammottavat. Mikä ihme miehiä oikein vaivaa?

”Seuraan muotia tarkkaan, kuten tyttöystävänikin”, kertoo Anssi, 20. ”Periaatteessa tiedän, että hänen jotkut vaatteensa ovat todella trendikkäitä ja tyylitajuisia. Siksi en kehtaa sanoa, että oikeastaan hän näyttää minusta söpöimmältä ja seksikkäimmältä joissain periaatteessa vähän mauttomammissa ja tavallisemmissakin vaatteissa”, Anssi tunnustaa.

Parisuhteissa saatetaankin silloin tällöin käydä tiukkoja keskusteluja, kun muotia seuraavat tytöt pitävät erilaisia asioita hyvännäköisinä kuin heidän usein pukeutumisessa konservatiivisemmat poikaystävänsä. Eräs ystäväni muisteli poikaystävänsä vihanneen hänen taannoin muodissa ollutta kapeaa, polvipituista hamettaan ja sanoneen sitä ”noita-akkahameeksi”. Toisen poikaystävä kauhistui, kun kulmakarvansa muodikkaasti leikannut ystävä näyttikin yhtäkkiä ”pelottavalta haamulta”, vaikka naispuoliset ystävät olivat kilvan ihailleet uutta ilmettä.

”Ne hirveät kalsarit”

Ellien haastattelemia miehiä tuntuvat kauhistuttavan juuri ne asukokonaisuudet, jotka tällä hetkellä herättävät naisissa kuuminta keskinäistä ihailua. ”Ne järkyttävät pöksyt hameen alla”, huusi eräs mies, ja sai heti taakseen äänekkään sympatisoivan kuoron: muodikkaat mustat trikoot hameen alla eivät kerta kaikkiaan sytyttäneet. Samaa sanoo Taneli, 22. ”Ja kuka on kaiken huipuksi keksinyt laittaa niitä kauheita neonvärisiä pitkiä kalsareita minihameiden alle, ihan kun mustat eivät olisi jo liikaa”, Taneli parahtaa.

Toinen Tanelin mieltä pyörryttävä trendi palautuu myös helposti mieleen. ”Tyttöystäväni haluaa pukeutua kirkkaisiin ja räikeisiin väreihin ja 1960-luvun kuoseihin, kuten Marimekkoon, mutta en kehtaa sanoa, että se väri- ja muotomaailma on minusta todella kauhea ja kulttuuritanttamainen”, Taneli tunnustaa.

Kirkkaat tai räikeät värit eivät muutenkaan tunnu viehättävän. ”Hirveimmät 1970-luvun väriyhdistelmät, vauvankakanruskea ja vaalea turkoosinsininen yhdessä puistattavat”, Stefa, 26, kauhistelee kaupungilla viime aikoina näkemiään muotivärejä. Samaa sanoo Taneli. ”Tämä urbaani mustalaismuoti, voi taivas. Mimmit kulkevat ympäri kaupunkia joulukuusen ja Riitta Väisäsen risteyksenä.”

Toinen haluaa tennarit, toinen korkkarit

Taneli ihmettelee, miksi naiset seuraavat viimeisimpiä trendejä – eivät he kun sitä ainakaan miesten takia voi tehdä. ”Kaikki tuttavapiirini miehet karsastavat kovin erikoisia muoteja ja pitävät näistä ikuisista perusjutuista, kuten hameista ja korkeista koroista”, Taneli väittää.

Miesten maku vaikuttaa ainakin Tanelin kuvauksen mukaan varsin tylsältä ja perinteiseltä. Samaa sanoo Tanelin tyttöystävä Sari. ”Miksi ihmeessä haluaisin näyttää stereotyyppiseltä pimulta vain miesten takia”, Sari kummastelee. Toisenlaisen maun olemassaolosta vakuuttaa puolestaan 29-vuotias Henri. ”Itse pidän nimenomaan tennareista, farkuista ja rennosta, popparimaisen viattomasta tyylistä. On kauheaa, kun naisilla on kapeakärkisiä saappaita ja muuta tätimäistä yllään. Sellaista liian vanhanaikaisen naisellista ja porvarillista Espoo-tyyliä”, Henri selvittää.

Vaikeneminen parisuhdesovun nimissä

Toisistaan poikkeavia tai ei, sopuisasti ostosreissuilla mukana kulkevilla miehillä tuntuu olevan vahvoja näkemyksiä daamiensa vaatteista. Mutta miksi miehet usein eivät sitten suoraan tunnusta inhoavansa tiettyjä muoteja? Yhden vastauksen tarjoaa Matti, 32. ”Tyttöystävän jotkut vähemmän minua miellyttävät vaatteet ovat loppujen lopuksi osa häntä. Miksi turhaan pahoittaisin hänen mielensä, jos kuitenkin suurin osa hänen tyylistään ja vaateistaan miellyttää minua, ja etenkin tietenkin se tyttö siellä alla? Parisuhdesopu ennen kaikkea”, Matti tiivistää.

Toisen selityksen tarjoaa muotialalla työskentelevä Hanna, 38. ”Poikaystäväni yleensä vihaa aluksi uusimpia trendiasuja tai vaatteita, joista itse innostun. Nykyään hän ei vaan enää kommentoi mitään”, Hanna nauraa. ”Hän on nimittäin huomannut, että hän alkaa pikku hiljaa itse pitää niistä vaatteista – vain vähän myöhemmin, kuin minä ja muotilehtiä koluavat tuttavani.” Hannan poikaystävä haluaa kuitenkin sanoa vielä kommenttinsa: ”Pidän ja pidän – ainakin silmäni tottuvat niihin.”

Radikaalimpiin toimiin on uskaltautunut vain nimimerkin taakse piiloutunut Niko, 24. ”Silloin oli muodissa kaamea, lähes valkoinen huulipuna. Heitin sen salaa roskiin, ja olin vielä muka etsivinäni sitä yhdessä tyttökaverini kanssa”, Niko tunnustaa. Rikos painaa kuitenkin yhä mieltä. ”Eihän mua voi tunnistaa tästä jutusta?”

Muotisabotaasin uhriksi joutuneen naisen muisti voi nimittäin olla pitkä.

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (10.8.2005)

X