Ihmiset ja suhteet

Ystäväni energiavaras

Teksti: Anna.fi

Energiavaras?Puhelin soi. Nostan kännykän käteeni ja huokaisen. Tekisi mieli vaihtaa äänettömälle ja haudata puhelin takaisin laukun uumeniin, mutta vastaan kuitenkin. Tuttu ääni puhelimessa tilittää hirveästä päivästään kirosanojen saattelemana. Miksi vastasin taas puhelimeen?

Jos tunnistat tilanteen, pidä varasi, sillä ystäväpiirissäsi saattaa piileskellä energiavaras. Ruotsalainen sosionomi ja psykoterapeutti Ingalill Roos neuvoo vuonna 2007 julkaistussa kirjassaan, Energiavaras uuvuttaa ihmissuhteet, miten tunnistat energiavarkaan ja ymmärrät hänen käytöstään. Kirjassa valotetaan energiavarkaalle tyypillistä käyttäytymistä tapauskertomuksien avulla. Kirja auttaa myös opettelemaan tervettä itsekkyyttä ja puolensa pitämistä.

Energiavarkaat ja energianantajat

Roos puhuu energiavarkaista ja energianantajista. Energiavarkaat purkavat hankalat tunteensa muihin helpottaakseen omaa oloaan ja kartuttaakseen omia energiavarastojaan. Energiavarkaat ovat uppoutuneita omiin asioihinsa, eivätkä ole kiinnostuneita siitä, mitä muilla on sanottavana. He nauttivat sanoessaan “ei” ja suhtautuvat vihamielisesti heille osotettuihin vaatimuksiin.

–  Välillä tekee mieli lyödä hanskat tiskiin ja lopettaa. Olen antanut niin paljon itsestäni, että haluaisin jotain takaisinkin, pohtii kolmekymppinen Johanna, joka on kärsinyt ystävyyssuhteestaan energiavarkaan kanssa jo kymmenen vuotta.

Energianantajat puolestaan ovat energiavarkaiden vastakohtia. He ovat hyväntahtoisia ja anteliaita. He eivät puolustele itseään ja tekojansa, vaan luovuttavat tai astuvat sivuun törmätessään vastarintaan. Energianantajat haluavat usein muille hyvää, eivätkä suostu näkemään pahaa kenessäkään.

25-vuotias Laura on Johannan tavoin kyllästynyt epätasapainoiseen ystävyyssuhteeseensa.

– Ystäväni ei osaa laittaa ongelmiansa oikeaan mittakaavaan. Hänen ongelmansa ovat aina suurempia kuin kaikkien muiden. Muiden asiat sivutaan tavatessamme yleensä vain sivulauseessa Hän ottaa kaiken aina itseensä, joten suoraankaan ei voi sanoa, että “Etkö tajua olevasi itse ongelmiesi lähtöpiste!” Hänellä kuitenkin on lupa sanoa kaikki asiat päin naamaa ja ilkeästi.

Antajan ja ottajan suhde

Energiavarkaita?Energiavarkaat ja energianantajat päätyvät usein ystäviksi. Yliempaattiset energianantajat joutuvat tällaisessa ystävyyssuhteessa helposti hyväksikäytetyiksi kiltteydensä vuoksi. Energiavarkaat tunnistavat kaukaa otollisen energiavaraston, josta ammentaa hyvää mieltä ja virkeyttä. Ikävä kyllä suhde ei ole molemminpuolinen, vaan energianantajat antavat liikaa itsestään ovelille varkaille ja uupuvat lopulta.

Energianantajille energiavarkaan torjuminen ja itsensä puolustaminen tuntuu ylipääsemättömältä. Usein taustalla vaikuttaa pelko toisen loukkaamisesta ja mahdollisesta konfliktitilanteesta. Mikään ei pelota energianantajaa enemmän kuin riitaisa tilanne. Energianantajat päätyvät kantamaan sisällään raskasta taakkaa, joka kuluttaa henkiset varastot nopeasti loppuun.

– Minun ei tee enää mieli vastata ystäväni maratonipuheluihin. Hänellä on kaikki asiat aina huonosti, enkä jaksa kuunnella enää valitusta vuoden takaisista asioista, jotka on käsitelty jo moneen kertaan, kertoo Laura.

Miten päästä eroon energiavarkaasta?

Ystävyyssuhteessa kummankin osapuolen tulisi saada tukea ja kokea itsensä tärkeäksi. Keskustelu ei ole keskustelua, jos siihen ottaa osaa vain yksi osapuoli. Kenenkään hyväsydämisyyttä ei saisi hyväksikäyttää. Energiavarkaan ja energianantajan välillä tasavertainen ystävyyssuhde valitettavasti on mahdottomuus.

Tärkeintä energianantajalle olisikin opetella pitämään energiavarkaita loitolla. Avain tähän löytyy energiavarkaan käytöksen ymmärtämisestä. Syyt energian ammentamiseen helpottavat käytöksen tunnistamista ja sitä vastaan taistelemista. 

Energianantajien tulisi kasvattaa luonteenlujuuttaan ja oppia pysymään viileinä ja välinpitämättöminä ristiriitatilanteissa energiavarkaiden kanssa. Pahinta on antaa ymmärrystä ja niellä teräväkielisen energiavarkaan loukkaukset mukisematta. Energianantajien tulisi puolustaa omia rajojaan ja vahvistaa itsekunnioitustaan ja omanarvontunnettansa.

–  Ystävyytemme käy vuosi vuodelta ahdistavammaksi, enkä tiedä kuinka kauan jaksan enää olla toisen nyrkkeilysäkkinä. Teen vähintään kerran vuodessa päätöksen, etten enää niele hänen käytöstään, mutten pysty pitämään siitä ikinä kiinni, harmittelee Johanna. Hän on huomannut, että rohkeus tällaisessa asiassa tuntuu usein epätoivoisen vaikealta.

Kaikki lähtee itsetuntemuksesta

Energiavaras?Roos kirjoittaa kirjassaan “Kun ymmärtää itseään, ymmärtää muitakin”.  Hänen mukaansa tie itsetuntemukseen ja vahvaan persoonaan kulkee itsetutkiskelun kautta. Itsetuntemuksen avulla onnistuu tunnistamaan itsestänsä mahdollisen energiavarkaan tai energianantajan. Tärkeimmät Itsetutkiskelussa on tärkeätä muistaa:

Älä unohda tai ohita menneisyyttäsi, mutta elä nykyhetkessä.

Älä pelkää tunteitasi. Hyväksy surusi ja vihasi.

Valitse oma tiesi ja seuraa sitä.Palauta itsekunnioituksesi!

Terapeuttinen keskustelu ja unien tulkitseminen saattaa auttaa ymmärtämään ja tiedostamaan asioita, joita emme ole aiemmin ymmärtäneet.

Teksti: Jenni Junkala

X