Anneli Jäätteenmäki on jäänyt eläkkeelle.
- Nyt olen vakuuttunut siitä, että politiikkaan en enää lähde. Se vaihe on eletty ja ohi.
Julkkikset

Anneli Jäätteenmäen uusi arki politiikan jälkeen: ”Olen eläkeläinen ja nautin elämästäni”

Anneli Jäätteenmäki jäi kesällä pois Euroopan parlamentista ja sanoi, että on aika avata uusi ovi. Mitä oven takana on?
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Mikko Lehtimäki

Lapualla on ollut yöllä pakkasta. Puiden lehdet hehkuvat ruskan väreissä, ja kuura on kuorruttanut lokakuisen luonnon hopeahunnulla. Lähes sadunomaiset sävyt hohtavat aamuauringossa.

Anneli Jäätteenmäki tulee pihalle vastaan farkuissa ja neulepuserossa.

Matalassa omakotitalossa on suuret ikkunat, ja pihamaan puut ja jokivarren maisema ovat vahvasti läsnä sisälläkin. Voimakkaat maalaukset hallitsevat valoisaa olohuonetta. Seinällä ovat muun muassa Elina Förstin iso, värikäs peltomaisema sekä Soile Yli-Mäyryn pienempi työ, joita Anneli esittelee rakkaina aarteinaan.

Anneli on asunut samassa talossa yli 15 vuotta, mutta tuskin koskaan hän on ollut kotona syksyllä useita viikkoja peräkkäin. Heinäkuun alussa työ Euroopan parlamentissa loppui ja Anneli kirjoitti blogissaan: ”Odotan jännityksellä elämää politiikan ulkopuolella.”

Anneli ei kyllästynyt politiikkaan, eikä työ uuvuttanut häntä. Mutta matkustamiseen hän väsyi.

– Rakastin työtäni, ja jos se olisi ollut kodin lähellä, olisin voinut jatkaa. Mutta kun työ vaati joka viikko reissaamista Helsinkiin, Brysseliin tai Strasbourgiin. Parhaimmillaan ehdin pariksi päiväksi kotiin Lapualle Jorman luo.

Annelin mies, uutispäällikkö Jorma Melleri on ollut eläkkeellä jo pari vuotta, mikä myös vaikutti päätökseen.

– Minulla on mahdollisuus pysähtyä ja miettiä, mitä elämältä vielä haluan, Anneli sanoo.

Pöydällä kirjapinon päällimmäisenä on Albert Camus’n Sivullinen, alkukielellä. Annelin ”ainoa jonkinlainen projekti” on ranskan opiskelu, ja romaani on kotitehtävä tulevaa kielikurssia varten.

– Parasta ja ylellistä on se, että saan olla kotona, lukea ja laatia oman aikatauluni. Olen eläkeläinen ja nautin elämästäni.

Politiikan aika on nyt ohi

”Vuosi sitten näihin aikoihin mietin, että uskaltaisinko luopua. Olen ollut kansan valitsemana politiikassa yhteensä 32 vuotta. Se on puolet aikuisesta elämästäni.

Nyt olen vakuuttunut siitä, että politiikkaan en enää lähde. Se vaihe on eletty ja ohi. Päätöksen tehtyäni päällimmäisenä on kiitollisuus.

Minulta on kyselty muistelmista, mutta olen vastannut, että ne tulevat, kun aika koittaa. Sanotaan vaikka, että mielessä kypsyy. Olen vähän järjestellyt arkistoja, mutta nyt aion hengähtää rauhassa.

Suuntaan kohti uutta. Olin pari viikkoa sitten täällä Lapualla keskustan tilaisuudessa. Oli ihanaa, ettei tarvinnut itse puhua, sain vain kuunnella kansalaisena. Ja tutut tulivat juttelemaan.

Nautin vapaudestani. Kalenterini ei ole täynnä, enkä aio sitä täyttää.”

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa  Anneli Jäätteenmäki kertoo muun muassa parisuhteesta Jorma Mellerin kanssa, lapsettomuudesta ja sosiaalisten taitojen kehittämisestä.  Lue koko juttu Annasta 44/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X