Erkki on elämäni peruskallio, kuvaa Annika Saarikko miestään Erkki Papusta.
– Erkki on elämäni peruskallio, kuvaa Annika Saarikko miestään.
Julkkikset

Annika Saarikko tapasi aviomiehensä Erkin sokkotreffeillä: ”Ajatus oli niin pähkähullu, että päätin heittäytyä”

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Annika Saarikko on ollut kuusi vuotta naimisissa miehensä Erkki Papusen kanssa. Molemmat työskentelivät alun perin eduskunnassa, mutta heidän ensimmäiset treffinsä järjesti yhteinen ystävä. – Olemme ikuisesti kiitollisia Caritan tarkkanäköisyydelle, Annika sanoo nyt.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Tiede- ja kulttuuriministerinä elokuun 6. päivänä aloittava ja keskustan puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Annika Saarikko tietää, että hänestä on muodostunut mielikuva yhteistyökykyisenä poliitikkona.

– Siihen on vaikuttanut ratkaisevasti se, että jaan elämäni tärkeimmän ihmissuhteen toisesta puolueesta tulevan ihmisen kanssa, hän sanoo.

Annikan mies, demaritaustainen Erkki Papunen työskentelee nyt valtiovarainministeriön lakimiehenä päätoimialueenaan sote-uudistus. Perheen vanhempi poika Aarni on viisivuotias ja Kaarlo 11 kuukautta vanha.

Annika ja SDP:n eduskuntaryhmän sosiaalipoliittisena sihteerinä työskennellyt Erkki tapasivat vuonna 2011, kun heidän yhteinen ystävänsä Carita Maisila ehdotti heille sokkotreffejä.

– Ajatus oli niin pähkähullu, että päätin heittäytyä. Vaihdoimme muutaman viestin ja kun sitten tapasimme, kaikki oli heti hirveän selkeää.

– Olemme ikuisesti kiitollisia Caritan tarkkanäköisyydelle. En usko, että me olisimme eduskunnassa muuten koskaan tavanneet tai päässeet hissikeskustelua pidemmälle.

Erkin myötä Annikan elämänpiiriin tuli paljon demariystäviä.

– Ja Ylivieskasta, vahvalta keskusta-alueelta kotoisin olevalle Erkille taas avautui laajempi keskusta minun ja minun ystävieni kautta.

Annika Saarikko sanoo, että hänelle on ollut tärkeää saada miehensä Erkin hyväksyntä sille, että politiikka ammattina voi viedä häntä nykyistäkin vaativampaan suuntaan. – Me molemmat tiedämme, että joskus yhteisten asioiden hoitamisen vaade on niin kova, että se tulee perheen alueelle ja vaatii paljon koko lähipiiriltä.

Annikalle on ollut tärkeää saada Erkin hyväksyntä sille, että politiikka ammattina voi viedä häntä nykyistäkin vaativampaan suuntaan. – Me molemmat tiedämme, että joskus yhteisten asioiden hoitamisen vaade on niin kova, että se tulee perheen alueelle ja vaatii paljon koko lähipiiriltä.

Annika Saarikko: ”Intohimomme on tehnyt minusta vahvemman”

Peruskallio, kivijalka. Sellaisin sanoin Annika kuvaa miestään tippaakaan nolostelematta.

– Erkki on elämäni lähtökohta, peruskal­lioni. Tässä ihmissuhteessa voin olla oma itseni ja tunnen, että minua kunnioitetaan. Välillämme on kiintymystä ja intohimoa, jotka ovat rakentaneet minua ja tehneet minusta vahvemman.

Äitiysloma verkkaisena elämänvaiheena ja pienempään piiriin vetäytymisenä kuuluu Annikan toteutuneisiin haaveisiin. Nyt hän haaveilee siitä, että kahden kodin arki asettuisi sellaiseksi paketiksi, jossa asiat lutviutuvat ja sujuvat.

– Toivon, että onnistumme luomaan perheeseemme yhtä tasapainoisen arjen kuin tähänkin asti. Toivon myös, että minulla ja Erkillä olisi arjen keskellä rohkeutta ottaa aikaa myös toisillemme, toisiimme jatkuvasti uudelleen tutustumiselle ja kuulumisten kysymiselle. Että yhteys välillämme säilyisi elävänä.

Luit juuri lyhennelmän Annan 32/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Iina Alanko. Mikä sai Annikan lopulta lähtemään puheenjohtajakisaan, vaikka hän oli jo kertaalleen ilmoittanut jättävänsä sen väliin? Miten perheen elämän käytännön asiat järjestyvät, kun Annika palaa töihin äitiysloman jälkeen? Mitä konkreettisia muutoksia Annika aikoo tehdä töihin palattuaan oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi? Lue Annikan koko haastattelu numerosta 32/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X