Julkkikset

Avioero vei Herra Ylpön suljetulle osastolle: ”En tiedä, voiko syvemmällä enää käydä”

Erolevyn julkaisevan muusikon mielestä psykiatrisessa sairaalassa vietetty aika oli erittäin voimaannuttava kokemus.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

– Synkimpinä hetkinä on pakko saada ulkopuolista apua, Herra Ylppö kertoo.

Erolevyn julkaisevan muusikon mielestä psykiatrisessa sairaalassa vietetty aika oli erittäin voimaannuttava kokemus.

Reilu vuosi sitten vaimostaan eronnut Maj Karma -yhtyeen nokkamies Herra Ylppö, oikealta nimeltään Frank Mäntymäki, on käynyt kuluneen vuoden aikana syvemmissä vesissä kuin koskaan aiemmin elämässään. Hän kertoo ajautuneensa eron myötä niin vaikeaan masennustilaan, ettei siitä ollut muuta ulospääsyä kuin hoito psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla.

– Kävin suljetulla osastolla. En tiedä, voiko paljon syvemmällä enää käydä. Tilanne eskaloitui, kun olin antanut pitkän päivän haastatteluita Maj Karman uuden levyn tiimoilta samaan aikaan, kun perheeni oli hajonnut.

Herra Ylpön mukaan hänen omat muistikuvansa tilanteesta ovat hatarat.

– Fiilikseni olivat todella synkät, enkä pysty edes kertomaan tapahtumien kulkua tarkasti. Ystäväni näki romahdukseni ja sanoi, että minun täytyy ottaa yhteyttä sairaalaan. Minut otettiin heti sisään, kun he näkivät, missä kunnossa olin. En ollut edes syönyt pariin kuukauteen.

”Tarvitsin totaalisen pohjakosketuksen”

Herra Ylpön mukaan suljetulla osastolla vietetty aika auttoi hänet toipumisprosessin alkuun.

– Nyt jälkikäteen ajateltuna se oli erittäin hyvä kokemus, enkä halua missään nimessä peitellä sitä. Synkimpinä hetkinä on pakko saada ulkopuolista apua.

– Olen luonteeltani romantikko, ja saatan sukeltaa täysin depressiiviseen tilaan. Tarvitsin totaalisen pohjakosketuksen, ennen kuin saatoin taas nousta jaloilleni.

Lopulta itse osastohoito jäi vain vuorokauden mittaiseksi. Siitä alkoi pitkä toipumisprosessi.

– Ironista on, että Maj Karman levy 101 tapaa olla vapaa julkaistiin tismalleen samana päivänä, kun menin osastolle, Ylppö sanoo.

Valoa on jo näkyvissä

Hoitojakson jälkeen muusikko työsti eroaan tekemällä kokemuksistaan levyn tuottaja Joel Anttilan kanssa, joka oli eronnut samoihin aikoihin. Elo-syyskuun aikana julkaistaan ensimmäiset kappaleet vasta perustetun Herra Ylppö & EX -yhtyeen ensimmäiseltä levyltä. Muusikon itsensä eroalbumiksi kutsuma pitkäsoitto ilmestyy näillä näkymin ensi vuoden alussa.

– Maj Karma -yhtyeessä en voisi oikein käsitellä tällaisia teemoja, joten päätin tehdä soololevyn.

Muusikon mukaan levynteko oli kokonaisvaltaisin taideprojekti, jossa hän on koskaan ollut mukana.

– Tuottajani Joel Anttila oli eronnut samaan aikaan, ja sävelsimme ja käsittelimme asioita paljon yhdessä. Asuimme studiolla ja saatoimme tehdä kuuteen asti aamulla töitä, mikä oli ihan maanista ja sekopäistä. Lopputuloksena syntyi kuitenkin tosi kaunis ja toiveikas levy, Ylppö kertoi.

Toipumisprosessi kesti Ylpön mukaan noin vuoden verran. Synkkinäkin hetkinä hän keikkaili kaiken aikaa aktiivisesti Maj Karma -bändinsä kanssa.

– Vuosi siinä meni, että nousin taas jaloilleni. Nyt meininki on jo ihan erilainen, ja valoa on jo näkyvissä. Kävin juttelemassa asioista terapiassa, minkä lisäksi ystävät auttoivat minua todella paljon. Sanoinkin bändini pojille jälkeenpäin, että ilman Maj Karmaa olisin varmaankin kuollut. Oli valtava voimavara päästä eroon arjesta ja keikkareissuille, joilla oli vain pakko selviytyä.

”En ole etsinyt uutta rakkautta”

Vaikka Herra Ylpön elämä on palannut hiljalleen raiteilleen, sinkkuna viihtyvän muusikon elämässä ei ole vielä sijaa uudelle rakkaudelle.

– En ole etsinyt uutta rakkautta. Olen sitä mieltä, että minun pitää ensin tulla kunnolla ihmisenä eheäksi, ennen kuin aloitan uutta suhdetta. Edellinen suhteeni oli lisäksi niin pitkä, että haluan olla nyt vain jonkin aikaa vapaana.

Juttua muokattu 6.6.2019: poistettu maininta siitä, että haastateltava ei olisi Tinderissä.

X