Michelle Obama
Michelle Obama muuttaa maailmaa puhumalla.
Julkkikset

Michelle Obama ei suostu mukaan politiikkaan mutta löysi oman tavan muuttaa maailmaa 

Michelle Obama, 56, luopui Yhdysvaltain ensimmäisen naisen vallasta mutta löysi uuden tavan vaikuttaa ihmisiin ympäri maailman. Miljoonaomaisuudesta huolimatta hän haluaa olla yksi meistä ja puhuu siksi naisen elämän tabuista ja arkisista asioista.
Teksti: Minna Juti Kuvat: All Over Press, Bauer Griffin, Netflix

Michelle Obama haluaa muuttaa maailmaa. Miksi siis sillä on merkitystä, miten päin wc-paperirulla pyörii Michelle ja Barack Obaman vessassa?

Tällä tiedolla ei luulisi olevan kenellekään mitään merkitystä, mutta on sillä. Se on murunen kaikesta siitä yksityisestä, josta Michelle Obama on valmis tekemään yleistä rakentaessaan siltaa itsensä ja meidän muiden välille.

Michelle tietää, että hänen on pakko rakentaa siltaa, tai muuten häntä ei osata enää kuunnella. Kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, elämä Yhdysvaltain legendaarisen presidentti Barack Obaman rinnalla, maailmanlaajuinen kuuluisuus ja avioparin toistaiseksi noin 40 miljoonan dollarin omaisuus, jonka arvioidaan tulevina vuosina kasvavan ainakin kuusinkertaiseksi lähes 250 miljoonaan dollariin, ovat uhkaava kultainen häkki. Se etäännyttää hänet helposti muista kuolevaisista, ja hänestä aletaan ajatella kuin Englannin kuningattaresta, jonka tuskin uskotaan käyvän vessassa.

Ja niinpä viime heinäkuussa Spotifyssä julkaistussa podcastissa Michelle Obama juttelee lapsuudestaan äitinsä Marianin sekä isoveljensä Craig Robinsonin kanssa ja kertoo asettavansa vessapaperirullan telineeseen aina niin, että paperi repäistään rullan yläpuolelta. Tapa tulee perheeseen todennäköisesti Barack Obaman puolelta, sillä Robinsoneilla rulla on ollut aina toisin päin. Siis myös Barack Obama käy vessassa!

Michelle Obama muuttaa maailmaa puheella

Toistaiseksi Michelle Obama on tullut kuulluksi ja nähdyksi. Kansainvälisen verkko­yhteisön Yougovin mukaan hänet on jo parina vuonna äänestetty maailman ihailluimmaksi naiseksi. Hän on kilpaillut ykkössijasta humanitaarista työtä tekevän näyttelijä Angelina Jolien kanssa. Kolmanneksi listalla sijoittuu Englannin kuningatar Elisabet II.

Michelle Obama voi muuttaa maailmaa, sillä häneen luotetaan, ja hän on ottanut näkyvän roolin myös parhaillaan käytävässä Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistossa. Viimeiseen asti Michelle on aktivoinut ihmisiä äänestämään ja käyttänyt painavia puheenvuoroja demokraattiehdokas Joe Bidenin puolesta. Istuvaa presidenttiä Donald Trumpia hän sen sijaan on rusikoinut poikkeuksellisen lujaa toteamalla muun muassa, että presidentti ei ole tehtäviensä tasalla.

Maailmalle levisi myös uutinen Michellen lievästä masennuksesta. Sen osasyyksi hän itse sanoo Trumpin hallinnon aikana puhjenneet rotumellakat ja yleisen epävakauden Yhdysvalloissa.

Samastumispintaa Michelle on tarjonnut kertoessaan myös, miten koronaeristys käy voimille ja kuormittaa hänen mieltään. Michelle viettää paljon aikaa perheineen Obamien viime vuonna ostamassa Martha’s Vine­yardin -kodissa. Talk show -juontaja Ellen DeGeneres haastatteli häntä videopuhelussa:

– Olemme kaikki kotona ja yritämme luoda rakennetta päiviimme. Tytöt ovat kotona yliopistosta, sillä koulua käydään nyt verkossa. He ovat omissa huoneissaan. Luulen, että Barack on… en tiedä, missä Barack on. Hän oli puhelinkokouksessa.

Obamat viettävät päivänsä kukin omissa oloissaan. DeGeneresille Michelle kertoi heidän katselevan iltaisin yhdessä Netflixiä ja käyvän pitkiä keskusteluja. Ystävälleen Michele Norrisille hän tunnusti kokoavansa tyttäriensä Malian, 22, ja Natashan, 19, kanssa päivän päätteeksi isoja palapelejä.

Pysähtyneisyys on saanut Michellen ajattelemaan myös sitä, miten vähällä me ihmiset loppujen lopuksi tulemme toimeen.

– Tämä on hyvä harjoitus, joka muistuttaa siitä, ettemme tarvitse suurinta osaa niistä tavaroista, joita meillä on, hän sanoi Ellen De­Generesille.

Michelle, Barack, Malia ja Natasha Obama

Michelle ja Barack Obama ovat viettäneet korona-aikaa tyttäriensä Natashan (toinen vas.) ja Malian (oik.) kanssa.

Michelle Obama saa voimaa läheisistä

Hiljaiselo poikkeus­tilanteessa vauhditti Michelleä toteuttamaan myös podcast-keskustelut. Nekin ovat yksi tapa, jolla Michelle Obama pystyy muuttamaan tätä maailmaa.

Pari vuotta sitten Obamat perustivat Higher Ground Productions -tuotantoyrityksen. Sen nimi ”korkeammalla” voisi viitata Michelle Obaman Valkoisessa talossa lanseeraamaan mottoon ”When they go low, we go high”. Lause kätkee ajatuksen siitä, että kun vastustajat ottavat käyttöön alhaiset keinot, heille ei vastata samalla mitalla, vaan noustaan yläpuolelle ja tehdään jotakin ylevämpää.

Higher Ground on solminut Netflixin kanssa monivuotisen sopimuksen tv- ja elokuvatuotannoista. Valmiina katsottavaksi on jo muun muassa Michellen Minun tarinani -elämäkertateoksen lanseerauskiertueelta tehty tv-dokumentti Becoming.

Kesäkuussa viime vuonna myös Spotify uutisoi tehneensä Higher Groundin kanssa sopimuksen sisällöistä, ja tämän vuoden heinäkuussa se julkaisi kahdeksan Michelle Obaman emännöimää The Michelle Obama Podcast -keskustelua. Ne voi kuunnella ilmaiseksi.

Michellen podcastit eivät ole haastatteluja vaan intuitiivisesti eteneviä keskusteluja. Ne lähtevät liikkeelle koronan hillitsemissä mutta lämpimissä tunnelmissa. Kun Michelle esittelee kuulijalle kulloisenkin vieraansa, tuntuu heti kuin istuisi itse Michellen olohuoneessa.

Keskustelujen aiheet sekä häkellyttävät että ihastuttavat inhimillisyydellään. Nyt ei puhuta politiikkaa tai väännellä talouslukuja. Michelle todella alleviivaa sitä, että hän on yksi meistä nostaessaan puheenaiheeksi masennuksen, kuukautiskivut, vaihdevuodet ja avioliiton arjen. Ensimmäisen podcast-sarjan punaisena lankana kulkee se, että jaksojen vieraat ovat Michellelle hyvin läheisiä ihmisiä. Sillä hän haluaa kertoa, miten tärkeitä juuri lähisuhteemme meille ovat.

– Ne muokkaavat meitä ja tekevät meistä sitä, mitä olemme, hän sanoo ja tapaa veljensä, äitinsä, aviomiehensä, ystävättäriään, tutun gynekologin, entisen mentorinsa, mentoroitaviaan ja ystävänsä Conan O’Brienin, jonka kanssa hän keskustelee avioliitosta.

Barack ja Michelle Obama

Michelle Obama osaa olla samaistuttava. Hänet tunnetaan myös hauiksistaan.

Elämällä ei ole valmista polkua

Pysäyttävimmän keskustelun Michelle käy miehensä Barack Obaman kanssa. He luotaavat mikrofonien ääressä taustoja, joista heidän elämänarvonsa kumpuavat. Barack Obama hihittelee ilkikurisesti mutta hellästi puhuessaan Robinsonien neljän hengen tiiviistä ydinperheestä.

– Teiltä puuttui vain koira, hän härnää.

– Niin, koska äitini ei suostunut ottamaan koiraa, Michelle vastaa.

Barack kasvoi valkoisen yksinhuoltaja­äidin mustana lapsena ja asui uusperheessä Havaijilla sekä Indonesiassa, kunnes vain 10-vuotiaana palasi kouluun Havaijille äitinsä vanhempien hoteisiin.

Heidän perheensä olivat siis kovin erilaisia, mutta keskustelussa Obamat löytävät myös tärkeitä yhtäläisyyksiä.

Barackin isovanhempia ja Michellen vanhempia yhdisti halu nostaa lasten tarpeet kaiken muun edelle. Se ei tarkoittanut lasten hemmottelua, vaan esimerkiksi merkittäviä taloudellisia uhrauksia, joiden uskottiin koituvan nimenomaan lasten parhaaksi. Mic­hellen vanhemmat jättivät ostamatta talon ja asuivat vuokralla sukulaisten yläkerrassa säästääkseen rahaa lasten koulutukseen. Barack koki niin ikään saavansa isovanhem­piensa täyden tuen.

– He eivät kuitenkaan olleet yksin, vaan heidän ympärillään oli naapurien ja sukulaisten yhteisö, joka tuki heidän päätök­siään, Barack sanoo ja muistelee, miten isoäiti piti huolta myös Barackin kavereista, joista moni oli rikkinäisestä perheestä ja huolta vailla.

– Laajennettu perhe, Michelle täydentää.

Jo lapsena omaksuttu ajatus erilaisten yhteisöjen tärkeydestä vaikutti myöhemmin heidän kummankin uravalintaan. Suoritettuaan tutkinnon Harvardin yliopiston oikeus­tieteellisessä Michelle meni töihin yksityiseen lakiasiaintoimistoon. Hyväpalkkaisen työn piti olla unelmien täyttymys, mutta hän ei saanut siitä toivomaansa tyydytystä.

– En ole koskaan tuntenut olevani yhtä kaukana omasta elämänpiiristäni kuin silloin, Michelle muistelee.

Elämäkertakirjassaan hän kuvaa ristiriitaa, jonka koki ennen siirtymistään Chicagon kaupungin ja myöhemmin yliopiston virkamieheksi kehittämään ja rakentamaan yhteisöllisiä toimintoja. Hän tunsi nyt tekevänsä työtä, josta oli hyötyä heille, joiden elämän ja ongelmat hän tunsi.

– Tehtyäni ratkaisun en koskaan enää katsonut taakseni, hän sanoo.

Lue myös Seuran artikkeli: Katso kotialbumikuvia! Näin Michelle ja Barack Obaman rakkaus roihahti – ”Vaikka Barackin pukeutumisessa oli parantamisen varaa, hän oli kiistatta hyvä saalis”

Tyttärilleen Michelle toivoo välittävänsä oivalluksen, etteivät he kuvittelisi eteensä valmista odotusten polkua, jota elämässä on seurattava.

– Välillä on ok kääntyä. Vain aika voi näyttää, mikä ratkaisu on oikea, Michelle sanoo.

Suoraa puhetta vaihdevuosista

Michelle Obama on kehittänyt oman tavan muuttaa maailmaa, ja se lähtee omasta esimerkistä. Maan ensimmäisenä naisena Michelle perusti Valkoisen talon pihamaalle hyötypuutarhan, puhui terveellisestä ravinnosta ja kannusti ihmisiä liikkumaan. Terveys ja hyvinvointi kiinnostavat häntä edelleen. Kun hän käy läpi vaihdevuosia, hän on avannut keskustelua naisten seksuaaliterveydestä.

Michellen ikätovereita hymyilyttää muisto intiimistä ensiapupakkauksesta, jonka Michelle sai äidiltään varhaisessa teini-iässä. Silloin ei tunnettu teippisiteitä, ja pak­kauksessa oli kuminauhavyö ja siihen kiinnitettävä terveysside. Pakkaus pidettiin lähettyvillä, jos vuoto yhtäkkiä alkaisi.

Michellen vaihdevuodet alkoivat, kun Barack oli pyrkimässä toiselle presidenttikaudelle. Kesken kampanjatilaisuuden Michelle tunsi kuin hänen sisällään olisi roihahtanut tulisoihtu ja hän alkoi valua hikeä. Nyt hän miettii, miten kuukautiskivuista ja vaihdevuosioireista puhuttaisiin, jos ne olisivat miesten ongelma.

– Meillä on kokonainen tv-kanava omistettu sille, että miehet heittävät palloa sukkaan. Rakastan urheilua ja katson mielelläni urheilevia miehiä, mutta kyllä meillä pitäisi olla myös synnytys-tv, jonka ääressä voisimme intoilla, miten upeasti synnytys etenee ja miten hienosti nainen toimii, Michelle nauraa.

Vakavammin hän toteaa, että on käsittämätöntä, miten esimerkiksi juuri vaihdevuosista vaietaan lähes tyystin, vaikka puolet maailman ihmisistä käy ne läpi.

– Kun asioista ei puhuta, naisiin kohdistuu valtava paine selviytyä esimerkiksi töistä kunnialla, vaikka kuukautiskivut kaivertavat kuin puukko sisällämme tai kuuma aalto lyö päälle.

Michelleä huolettaa, etteivät naiset itsekään tiedä, mitä heissä tapahtuu. Monelle on täysin vieras ajatus, että vaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä. Hormonaaliset muutokset heikentävät esimerkiksi unen laatua.

Rehellisesti ja avoimesti oma itsensä

Michellen keskusteluohjelmasta tuli kolmessa viikossa maailman striimatuin podcast. Näin Michelle Obama saa viestinsä suoraan kuulijoille ja voi muuttaa maailmaa.

Yksi hänen suosionsa syistä on varmasti rehellisyys ja avoimuus, jolla hän on aina rakentanut tarinaansa. Hän luottaa minä­puheeseen, omaan kokemukseensa ja antaa paljon samastuttavaa erilaisille ihmisille. Kerta toisensa jälkeen Michelle muistelee lapsuuttaan ja ihailee vanhempiensa viisautta kasvattajina. Kun isä toi Craig-veljelle nyrkkeilyhanskat, Michellekin sai samanlaiset, sillä isä halusi kasvattaa tytärtään samoin kuin poikaansa. Kun Craig pienenä ­kysyi isältään, ovatko he rikkaita, isä antoi ­palkkansa Craigin käteen, ja yhdessä he nostivat dollaripinosta sen verran kerrallaan rahaa kuin siitä meni ruokaan, vuokraan, vakuutuksiin… Lapsi sai itse miettiä, mitä on rikkaus.

Michelle Obama lapsena

Michelle Obama lapsena.

Välillä Michellen nostalginen kiitollisuus ja oman taustan muisteleminen tuntuvat jopa hieman tarkoitushakuisilta. Hän pönkittää sydämensivistyneen, mustan perheen tarinaansa ja varmasti ymmärtää, että perhearvot ovat varsinkin amerikkalaisille tärkeitä.

Kaikesta huolimatta Michelle kuulostaa hyvin aidolta ja sympaattiselta huokaistessaan, että ennen kaikkea oman tarinan tunnistaminen on pitänyt hänet järjissään kaiken maailmanmaineen ja myllerryksen keskellä.

Michelle Obama muuttaa maailmaa: työ vaikuttajana jatkuu

Entiseksi Yhdysvaltojen presidentin puolisoksi Michelle Obama on vielä nuori. Hän on hyvin koulutettu ja aktiivinen. Hänellä on vielä paljon annettavaa. On selvä, että vaikka hän pitäisi lupauksensa eikä lähtisi koskaan tavoittelemaan paikkaa politiikassa, hänen työnsä vaikuttajana ei ole lähelläkään loppua.

Netflixin ja Spotifyn kaltaiset yhteistyökumppanit merkitsevät myös valtaa. Niiden kautta Michellen ääni kuuluu kaikkialla.

Lähteet: Michelle Obama, Minun tarinani; Spotify, Michelle Obama -podcast 1-8; Netflix, Becoming; Huffington Post; Vulture.com; theguardian.com; Michelle Obaman puhe, Democratic National Convention; Instagram @michelleobama

Ei vain tähdenlento

Michelle Obama pystyy todella muuttamaan maailmaa omalla tavallaan.

– Hän ei ole vain tähdenlento, pohtii Kristiina Helenius, Yhdysvalloissa asunut entinen toimittaja ja ajatushautomo Nordic West Officen johtaja.

Samaa mieltä on Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

– Michellellä on iso ihailijakunta, jota Donald Trumpin presidenttikausi on vain vahvistanut. Kun Trumpin toimia on ihmetelty, kaipuu parempaan on henkilöitynyt Obamiin, joiden aika Valkoisessa talossa muistetaan vielä hyvin, Maria sanoo.

Molempien mielestä Michelle Obaman suosio piilee epäpoliittisuudessa.

– Michelle ei ole koskaan hamunnut valtaa. Se on ihmisistä miellyttävää, Kristiina sanoo.

Maria uskoo, että Michellestä pidetään, koska puheissaan hän osaa vedota ihmisissä olevaan hyvään.

On kiinnostavaa, mitä pari vielä keksii.

– Obamat joutuvat miettimään, millainen toiminta on heille hyväksyttävää. Yhteistyö Netflixin ja Spotifyn kanssa on mielenkiintoista, sillä suoratoistokanavat ovat poliittisesti neutraaleja toisin kuin mediat Yhdysvalloissa muuten. Yhteistyö kertoo paljon siitä, miten haluttuja ja vetovoimaisia Obamat ovat, Maria sanoo.

Kristiina toteaa, että Obamat ovat saavuttaneet asemansa suurella lahjakkuudella ja visioilla paremmasta maailmasta. He jatkavat vaikuttamista samoista lähtökohdista.

– Obamat pohtivat velvollisuuksiaan ja rooliaan. He ovat kertoneet halua­vansa käyttää oikein sen, mitä ovat saaneet, ja jakaa hyvästään. Se on kaunis ajatus.

Kristiina muistuttaa Michellen kohtaamasta vihasta ja rasismista. Meneillään olevan vaalikamppailun aikana hänen naiseutensakin on asetettu kyseenalaiseksi väitteillä, että hän on mies.

– Silti Michelle astuu esiin viileän rauhallisesti. Se vain vahvistaa hänen asemaansa vahvana roolimallina, Kristiina uskoo.

X