Julkkikset

Rakastettu tuntematon – suomalaiset rakastavat Jenni Haukiota, mutta kuka hän oikeastaan on?

Jenni Haukio on nyt 42-vuotias. Sauli Niinistön toista presidenttikautta on jäljellä vielä neljä vuotta. Sen jälkeen Jenni Haukio on aivan erilaisessa elämäntilanteessa kuin kukaan edeltäjistään.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Tasavallan Presidentin Kanslia, Om-Arkisto, Aop, Lk, @Niinisto

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat toisiinsa luottava työpari.

Jenni Haukio on nyt 42-vuotias. Sauli Niinistön toista presidenttikautta on jäljellä vielä neljä vuotta. Sen jälkeen Jenni Haukio on aivan erilaisessa elämäntilanteessa kuin kukaan edeltäjistään.

Jenni Haukiolla on Mona Lisan hymy.

Silmät ovat hieman raukeat ja huulet kevyesti yhteen puristetut. Suupielet nousevat aavistuksen ylöspäin niin, että poskilihaksissa nykii pieni, pidättyväinen jännitys. Hänen hymystään on kymmenen viime vuoden ajalta satoja samanlaisia kuvia.

Renessanssimaalari Leonardo da Vincin tekemä vanha muotokuva sopii muutenkin hyvin vertauskuvaksi, kun puhutaan Jenni Haukiosta, sillä kuuluisuudestaan huolimatta molemmista tiedetään hyvin vähän. Kuka oli Mona Lisa? Millainen ihminen on julkisuuskuvaansa tiukasti säätelevä Jenni Haukio?

Hän ei juuri anna haastatteluja, ja hänen yksityisyyttään varjellaan tarkasti ja taitavasti. Entiset luokkatoverit Porissa tai opiskelukaverit Turun yliopistossa eivät jakele vanhoja kaverikuvia somessa, ja jopa Google on niukka tietolähde. Jenni Haukion vanhemmista ei juuri löydy kuvia tai mainintoja. Koulukuraattorina Porissa työskentelevää Teemu-veljeä paikallinen maakuntalehti on jututtanut Linnan juhlien yhteydessä lyhyesti kerran.

Nykytermejä käyttäen voisi sanoa, että Jenni Haukiolta puuttuu tarina, ja hän itse toimii julkisuudessa niin, että tarinaa ei synny. Hän kirjoittaa kolumneja lehtiin ja pitää presidentin puolison, maan ensimmäisen naisen roolissa puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Se on yksisuuntaista viestintää, sillä häneltä päästään vain harvoin kysymään jatkokysymyksiä.

Presidentin puolisolla rouva Jenni Haukiolla ei ole virallista asemaa eikä määriteltyjä tehtäviä. Rooli perustuu protokollaan ja etikettiin. Nykyajan ihmiselle se voi olla haastavaa.
Presidentin puolisolla rouva Jenni Haukiolla ei ole virallista asemaa eikä määriteltyjä tehtäviä. Rooli perustuu protokollaan ja etikettiin. Nykyajan ihmiselle se voi olla haastavaa.

”Hän ei uppoa tapettiin”

Tarinoita rakennetaan yleensä muun muassa henkilöhaastatteluilla.

Mediatutkija ja Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen sanoo, että median julkaisemat henkilöhaastattelut ovat useimmille julkisuuden henkilöille keino ottaa oma tarina haltuun ja rakentaa itselleen turvallinen alue julkisuuden ja yksityisyyden välille.

– Puhutaan julkisesta yksityisyydestä, joka jää työn tai aseman vaatiman julkisuuden ja henkilökohtaisimman yksityiselämän väliin. Esimerkiksi Alexander Stubb loi itsestään mielikuvan himourheilijana. Kuva oli niin vahva, että sen taakse mahtui paljon muuta yksityisyyttä, jota Stubbin ei ole tarvinnut tuoda koskaan esiin, Koivunen sanoo.

Toisin kuin puolisollaan, Sauli Niinistöllä on ollut jo pitkään vahva tarina. Rullaluisteleva puolivallaton leskimies onnistui sen suojassa salaamaan jopa romanssin Jenni Haukion kanssa. Jenni Haukio astui täydellisestä tuntemattomuudesta valtakunnan superjulkkikseksi samalla hetkellä, kun hän tammikuun 3. päivänä vuonna 2009 asteli ulos Reposaaren kirkosta silloisen eduskunnan puhemiehen käsipuolessa. Häät oli ollut tarkoitus pitää salassa, mutta hääpäivän aamuna tieto vuoti Ilta-Sanomille.

Jenni Haukion häiden jälkeen valitsemaa yksisuuntaista kommunikointia Anu Koivunen pitää selkeänä valintana. Julkisuuden kontrolloimisessa se on vaihtoehto oman tarinan rakentamiselle.

– Rouva Haukio ei anna haastatteluja, mutta hän vaikuttaa juhlapuheillaan ja kolumneillaan. Yksisuuntainen kommunikointi on näytösmäistä julkisuutta, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta. Se on presidentin puolison harvinainen etuoikeus, sillä hänellä ei ole virallista asemaa. Hänen ei ole pakko asettua demokraattisen kontrollin alle ja vastata kysymyksiin.

Anu Koivusen mielestä Jenni Haukio hyödyntää asemaansa tehokkaasti.

– Hän ei uppoa tapettiin. Hän on ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa eläinsuojelunäkökulmallaan. Vaikuttamiseen riittää, että hän sanoo mielipiteensä. Se, ettei häntä haasteta, kertoo enemmän mediasta kuin presidentin puolisosta. Media hiljenee konsensuksessa, kun presidentin kansliasta ei saada kommenttia.

Herttainen ja fiksu, mutta myös pidättyväinen ja vaivaantuneen oloinen

Kaikesta päätellen suomalaiset rakastavat ja ihailevat Jenni Haukiota. Hänestä käytetään usein adjektiiveja herttainen, fiksu, älykäs, tyylikäs. Pidättyväinen, jopa vaivaantuneen oloinen esiintyminen julkisuudessa koetaan vaatimattomuudeksi, ja sehän miellyttää suomalaisia. Presidentin puoliso ei tee itsestään numeroa.

Sen sijaan hän vaikuttaa usein jopa tarkoituksellisen tavanomaiselta kuin varmistaakseen, että häneen on helppo samastua. Kun Apu-lehti muutama vuosi sitten Turun kirjamessuilla haastatteli rouva Haukiota lukemisharrastuksesta, hän muisteli lapsuuden Neiti Etsiviä sekä Anni Swanin ja Anni Polvan tyttökirjoja. Lista jatkui Aleksis Kiven Seitsemällä veljeksellä, ja yöpöydällään hän kertoi juuri silloin olevan ruotsalaisen dekkarin. Samassa haastattelussa Haukio kertoi, että leikki lapsena käpylehmillä ja rakenteli majoja.

Viime aikoina esiintymiseen on tullut enemmän särmää. Hetki sitten hän sai lihan- ja maidontuottajat kiihdyksiin sanoessaan Eläinsuojelugaalassa, että jos [lihan ja maidon] kulutus ehtyy, ehtyy myös tarjonta.

Jenni Haukion kanssa samanmieliset innostuivat sen jälkeen jo julistamaan somessa, että Jenni on Suomen Michelle Obama.

– Ei sentään! sanoo Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä.

Hänestä on lohdullista, että Suomessa presidentin puoliso voi vielä hallita julkisuuttaan Jennin tavoin.

– Esimerkiksi Britanniassa se olisi mahdotonta.

Obaman ja Haukion vertaamisesta Vänskä ei innostu, sillä hän ei näe kahdessa naisessa kerta kaikkiaan mitään samaa.

– Yhdysvalloissa rotukysymys on keskeinen. Jenni Haukio on valkoinen nainen. Obamat olivat maansa historian ensimmäinen musta presidenttipari. He muuttivat sen, miten mustat ihmiset nähdään ja miten mustat itse näkevät itsensä.

– Michelle Obamalla on myös hyvin vahva tarina, ja hän on ollut aina täydellisen avoin kertomaan itsestään lähes kaiken. Hän on ollut valmis asettumaan esikuvaksi. Hänen jälkeensä mustat pikkutytöt voivat samastua Michelleen ja ajatella, että heistä itsestään voi tulla vielä vaikka presidentti.

Itsenäisyyspäivän juhlassa 2017 vihreä puku peitti Jenni Haukion vauvavatsan.
Itsenäisyyspäivän juhlassa 2017 vihreä puku peitti Jenni Haukion vauvavatsan.

Äitiys ei muuttanut julkikuvaa

Myös Jenni Haukiolla olisi ollut hetkensä ryhtyä esikuvaksi.

– Niinistön ensimmäisellä kaudella toivoin, että hän olisi ottanut ikäisensä roolin ja halunnut olla arvostusta nostattava, feministinen esikuva tytöille ja nuorille naisille, joita yleensä ei juuri arvosteta, Vänskä sanoo.

– Sen sijaan Haukio valitsi tittelikseen rouvan ja alkoi pukeutua niin diskreetisti, että 30 vuoden ikäero puolisoon lähes katosi. Hän piiloutui itseään vanhemman naisen rooliin ja jähmettyi iättömyyteen. Nykyisin hänessä on jännä ristiriita. Ulkoisesti hän on kontrolloitu ja pidättyväinen, sisimmässä asuu kettutyttö.

Annamari Vänskä kiinnittää huomion myös siihen, että ilmeisen hartaasti toivottu äitiys ei muuttanut millään tavoin Jenni Haukion julkisuuskuvaa. Anu Koivusella on tähän napakka vastaus:

– On viisasta pysyä kaukana kaikesta äitijulkisuudesta. Äitiys on liian normitettu alue. Siinä ei voi voittaa.

Jenni Haukio on tullut tunnetuksi maltillisena pukeutujana. Itsenäisyyspäivän juhlassa Tampere-talossa 2013 asu oli poikkeuksellisen näyttävä.
Jenni Haukio on tullut tunnetuksi maltillisena pukeutujana. Itsenäisyyspäivän juhlassa Tampere-talossa 2013 asu oli poikkeuksellisen näyttävä.

Lue myös: Mikä on ollut Jenni Haukion upein Linnan juhlat -tyyli? Katso kuvat ja äänestä!

Presidentin puoliso ja julkisuus

Tietokirjailija Anne Mattsson on tutustunut presidentin puoliso -instituutioon kirjoittaessaan elämäkerrat sekä Sylvi Kekkosesta että Tellervo Koivistosta. Edellistä ja Jenni Haukiota yhdistää ennen kaikkea kirjallisuus. Sylvi Kekkonen julkaisi viisi proosateosta, Jenni Haukiolta on tähän mennessä ilmestynyt kolme runokokoelmaa. Haukion tavoin Sylvi Kekkonen ei ollut kiinnostunut julkisuudesta. Hän tunsi kirjailijana jäävänsä asemansa varjoon. Presidentin puolisoina he elivät kuitenkin hyvin erilaisessa maailmassa.

– 1960-luvulla media toimi toisin kuin nykyisin. Sylvi Kekkonen saattoi mennä Ekbergille kahville ja käydä Munkkiniemessä kaupassa. Hänet toki tunnistettiin, mutta hänen annettiin olla rauhassa, Mattsson kertoo.

Sen sijaan on mielenkiintoista vertailla Tellervo Koiviston ja Jenni Haukion suhdetta julkisuuteen.

Tellervo Koivistosta tuli maan ensimmäinen nainen 1982. Hänestä ja Koivistojen kauniista Assi-tyttärestä media suorastaan pillastui.

Mauno Koivisto oli aivan poikkeuksellinen tajutessaan, miten julkisuutta voi käyttää omaksi hyväkseen, Anne Mattsson sanoo.

– Tellervo ja Assi antoivat auliisti haastatteluja. Tellervo Koivisto ei ollut turhan tarkka niiden tarkistamisessa. Lauseita ei tarvinnut viilata. Hän antoi juttujen mennä.

Tellervo Koivisto myös poseerasi valokuvaajille imurin varressa ja heitteli pyynnöstä Manun parsittuja sukkia. Toimittajat pääsivät myös Koivistoille rakkaaseen kotiin Tähtelään Inkoossa.

– Ihmiset nauttivat jutuista. Ne lisäsivät presidenttiparin suosiota. Tellervo Koivisto kyllä huomasi, että jokaisella lehtikioskilla oli hänen kuvansa, mutta hän pyrki olemaan häiriintymättä siitä, vaikka usein miettikin, että tuollainenko hän on.

Tellervo ja Assi Koivisto olivat myös muoti-ikoneita. Assi poseerasi muotijuttujen mallina ja Tellervo Koivisto pukeutui näyttävästi. Muotitoimittaja Kaika Pohtokari oli hänen apunaan valitsemassa asuja. Luottokampaaja Marianne Saari seurasi häntä myös valtiovierailuille.

Yhteiskunnallisesti Tellervo Koivisto vaikutti naisasianaisena.

 Jenni Haukiolla ja Melania Trumpilla on enemmän yhteistä kuin heti arvaisikaan. Kumpikin on jättänyt oman tarinansa taka-alalle presidenttien rinnalla. Molemmat myös vaikuttavat julkisuudessa usein hieman vaivaantuneilta.
Jenni Haukiolla ja Melania Trumpilla on enemmän yhteistä kuin heti arvaisikaan. Kumpikin on jättänyt oman tarinansa taka-alalle presidenttien rinnalla. Molemmat myös vaikuttavat julkisuudessa usein hieman vaivaantuneilta.

Toisiinsa luottava työpari

Entä se Jennin hymy? Olisiko se ehkä tarkkailijan katse?

Jenni Haukio on kokenut viestinnän ammattilainen. Hänestä ei tullut presidentin puolisoa vastentahtoisesti tai yllättäen, vaan hän oli tekemässä miehestään presidenttiä eturivissä kokoomuksen viestintäpäällikkönä.

– Jenni Haukio on luonteeltaan pidättyväinen, mutta hän on hyvin vahva persoona. Hymy kätkee taakseen vahvatahtoisemman ihmisen kuin arvaisikaan. Hänellä on vahvoja näkemyksiä ja vahvat mielipiteet. Hänellä on maailmanparantamisen vietti, sanoo eräs hänet tunteva.

Keskenään Niinistöt ovat toisiinsa luottava työpari. He sparraavat mieluummin toisiaan kuin kysyvät neuvoa edes lähipiiriltään. Sauli Niinistöä ei ole koskaan pidetty varsinaisena tiimipelaajana. Silloin kotona on hyvä olla osaava pallottelija.

Roolistaan presidentin puolisona Jenni Haukio on avautunut Seura-lehdessä vuonna 2017.

”Oma rooli pitää rakentaa itse. Muuta mallia ei ole. Olen halunnut kunnioittaa minua edeltäneiden presidenttipuolisojen työtä jatkamalla heidän aikanaan vakiintuneita perinteitä. Presidentti-instituution arvokkuuden vaaliminen on ollut minulle sydämen asia”, hän sanoi tuolloin.

Samassa yhteydessä hän totesi, että joskus on haastavaa rajoittaa kannanottojaan, jos jokin asia on erityisen lähellä sydäntä.

Jenni Haukio on nyt 42-vuotias. Sauli Niinistön toista presidenttikautta on jäljellä vielä neljä vuotta. Sen jälkeen Jenni Haukio on aivan erilaisessa elämäntilanteessa kuin kukaan edeltäjistään. 46-vuotiaana hän ehtii olla esimerkiksi työelämässä vielä 20 vuotta.

Ehkä silloin lopulta näemme, mitä rouva Jenni Haukiosta kuoriutuu.

Juttu on julkaistu Annassa 49/2019.

Lue myös:

Nämä 5 asiaa Jenni Haukio haluaa sinun tietävän Minna Canthista

8-vuotias Lennu juhlii syntymäpäiviään, hurmaa ilmeillään ja herkuttelee karjalanpiirakoilla – tällainen on Jenni Haukion silmäterä, bostoninterrieri Lennu

Aaro Niinistö täyttää 1 vuotta – Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Aaro-vauvasta kasvoi puolivallaton taapero

X