Mona Bling on iloinen nykyisestä nimestään. Hänen entistä nimeään ei tule käyttää.
Mona Bling on iloinen nykyisestä nimestään, koska se on napakka, kaunis ja kansainvälinen.
Julkkikset

Mona Bling, 29, vaihtoi nimensä transprosessin aikana: ”Deadname ei ole mikä tahansa entinen nimi”

"Deadname"-sanaa käytetään transprosessin läpikäyneen ihmisen entisestä nimestä. "Kuollutta nimeä" ei ole syytä enää käyttää tai edes mainita, koska siihen voi liittyä kipeitä muistoja, Mona Bling sanoo.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: Tommi Kuoppamaa

Puhelin soi. Toimittaja ja somevaikuttaja Mona Bling, 29, vastaa. Lehtimyyjä kysyy Monaa, mutta käyttää tämän aikaisempaa nimeä.

Mona hämmentyy, ei oikein tiedä, mitä sanoa. Mona ei halua selittää soittajalle olevansa transsukupuolinen, joten tyytyy toteamaan: ”Hän ei käytä tätä numeroa.”

Mona vaihtoi aikaisemman nimensä nykyiseen noin seitsemän vuotta sitten. Edelleen oma deadname saattaa tulla vastaan myyjien soitoissa, nettikaupoissa ja vanhoilla käyttäjätileillä.

Mitä deadnamella tarkoitetaan?

Sanaa ”deadname” käytetään transitioprosessin läpikäyneen ihmisen entisestä nimestä. Monet transihmiset haluavat vaihtaa nimensä, kun oma keho muuttuu vastaamaan sitä sukupuolta, jota kokee olevansa.

”Deadname”-sanalle, suoraan käännettynä ”kuollut nimi”, ei ole olemassa vakiintunutta ilmaisua suomeksi. Mona Bling on Instagram-seuraajiensa kanssa pohtinut sopivaa käännöstä: Haamunimi? Kuolonimi?

– Deadname ei ole mikä tahansa entinen nimi: nimi on kuollut ja sitä ei käytetä, Mona Bling sanoo.

Hän toivoo, että jos ja kun suomen kieleen vakiintuu sopiva sana, se kuvastaisi entisen nimen koskemattomuutta.

– Vanhaan nimeen pitäisi suhtautua samanlaisella kunnioituksella kuin kuolleisiin. Sitä ei voi vain kaivaa ylös silloin, kun itsestä tuntuu hyvältä.

Suomen linja muuttui nimenvaihdoksessa

Mona Bling aloitti transprosessinsa vuonna 2015. Prosessin yksi iso etappi oli se, kun hän sai virallisen nimensä vaihdettua – passin nimirivillä luki Mona.

Suomessa ei saa antaa pojalle naisennimeä eikä tytölle miehennimeä, jos etunimi on vakiintunut toisen sukupuolen nimeksi. Jos nimi ei ole sukupuolisidonnainen, se voidaan antaa mille sukupuolelle tahansa. Nykyisin yli 15-vuotias voi muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen, jos hakemus on perusteltu sukupuoli-identiteetillä. Edelleen alle 15-vuotias tarvitsee terveydenhuollon lausunnon.

Lue myös: Teresa Välimäki sai parikymppisenä tietää isänsä korjanneen sukupuoltaan: ”Loukkaannuin siitä, ettei isä luottanut minuun kertoakseen näin suurta asiaa”

Monan luopuminen aikaisemmasta nimestä alkoi uuden nimen keksimisellä. Ystävän keksimä nykyinen nimi tuntui alusta asti omalta.

– Minulla on tosi kaunis nimi. Se on lyhyt ja ytimekäs ja se näyttää kivalta kirjoitettuna. Lisäksi se on kansainvälinen.

Mona Bling sanoo, että deadnameen kiteytyy paljon kipeitä muistoja

Mona toteaa, että entiseen nimeen kiteytyy paljon kipeitä muistoja ajasta ennen transprosessia. Kipu ei liity pelkästään siihen, että kyseessä on väärän sukupuolen nimi. Lisäksi se symboloi transihmisten yhteiskunnassa kokemaa transfobiaa, kiusaamista, ahdistelua ja häpeää.

Osa transihmisistä ei Monan mukaan koe deadnamensa kertomista traumaattisena. Monan suhde omaan deadnameensa on kipeä. Hän on työstänyt suhdettaan transsukupuolisuuteensa ja deadnameensa vuosia. Nykyisin hän on sinut sen kanssa, että deadname on olemassa, osa hänen menneisyyttään. Silti sattuu, jos ihmiset levittävät hänen entistä nimeään esimerkiksi somessa.

Kotiliesi.fi: Sukupuolenkorjaus pelasti – lue Samuelin koskettava tarina

Mona tietää, että ei-transihmiset saattavat ajatella deadnamesta uuteen nimeen siirtymisen minä tahansa nimenvaihdoksena.

– Monesti ihmisillä ei ole kykyä ymmärtää kaikkea tuskaa ja kipua, mitä deadnameen liittyy.

Ihmisten ymmärtämättömyys tuntuu Monasta epäkunnioittavalta.  Deadname on yksityisasia.

Yhteiskunnassa on pikkuhiljaa valveuduttu sen suhteen, että toisen deadnamea ei saa kertoa, vaikka olisi siitä tietoinen. Tästä huolimatta nimeä levitetään.

Muun muassa Tokion olympialaisissa kisanneen painonnostaja Laurel Hubbardin deadname on kerrottu mediassa, vaikka hän on tullut tunnetuksi vasta transprosessinsa jälkeen. Samoin on käynyt monille muille transtaustaisille julkisuuden henkilöille.

Mona kutsuu tietoa deadnamesta tällaisessa tilanteessa nollainformaatioksi. Aikaisemman nimen kertominen ei kerro ihmisestä mitään olennaista, sillä deadname ei ole enää käytössä. Jos ihminen on ollut paljon julkisuudessa ennen transprosessiaan, deadnamen kertominen esimerkiksi pitkissä henkilöjutuissa on perusteltua.

Mona Bling: ”Ymmärrän nyt, että se on prosessi myös muille ihmisille”

Lähipiirillä otti aikansa oppia Monan uusi nimi, mikä turhautti häntä.

– Vaikka tiesin, että aikaisemman nimen käyttäminen oli monesti vahinko, se tuntui epäkunnioittavalta. Totta kai se sattui, mutta nyt tiedän, että eivät esimerkiksi sukulaiseni ole tehneet sitä ilkeyttään.

Vuosien varrella kerääntyneet elämänkokemukset ovat lisänneet ymmärrystä vanhempia ja sukulaisia kohtaan. Kun Monan läheinen ystävä transitioitui, Mona oli vuorostaan se, jonka piti opetella toisen uusi nimi.

– Ymmärrän nyt, että se on prosessi myös muille ihmisille. Pitää käydä läpi tietynlainen surutyö toisen ihmisen nimestä. Toisen nimen opettelu vaatii aikaa ja panostusta, se ei ole automaatio. Totta kai sen tekee, koska haluaa kunnioittaa ja tukea toista.

Hänen omalle identiteetilleen nimellä on ollut valtava merkitys. Se ei ole tuntunut yhdentekevältä hänen pohtiessaan minuuttaan. Mona kuitenkin tietää monia transihmisiä, jotka eivät ole vaihtaneet nimeään.

– Heillä saattaa olla nimi, joka sopii mille sukupuolelle tahansa.

Täsmennetty 28.1.: Nykyisin yli 15-vuotias voi muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen sukupuoli-identiteetillä perustellulla hakemuksella.

X