Julkkikset

Petteri Pennilän oli vaikea katsoa roolisuoritustaan M/S Romantic -sarjassa: ”En tajunnut, että näytän niin karmealta”

Pitkän linjan freelancer-näyttelijä Petteri Pennilä, 56, teki vaikuttavan roolisuorituksen M/S Romantic -hittisarjassa. Petterin on kuitenkin vaikea katsella itseään sarjassa. – Itseä on aina vaikea katsoa. Tätä sarjaa tehdessä en kuitenkaan itsekään tajunnut, että näytän niin karmealta.
22.3.2019 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Studio Kari Likonen, Yle Kuvapalvelu

Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittama ja Volasen ohjaama, Ruotsin-risteilylle sijoittuva M/S Romantic -minisarja on ollut jo hyvän tovin suomalaisten kuuma puheenaihe. Sarjassa näytellyt Petteri Pennilä sai viime viikolla tiedon, että Yle Areenassa sarja on rikkonut kahden miljoonan katselijan rajan. Sarja on kerännyt huippuluvut myös television puolella.

– Se, että sarja nousi koko kansan suosikiksi, oli ihan yllätys. Edelleen on ihmisiä, jotka kyselevät, että mikä sarja tämä oikein on ja sanovat, että pitääpä katsoa. Uskon, että luvut nousevat vielä nykyisestäkin, Petteri ennustaa.

Tommi Korpela pyysi Petteriä mukaan sarjaan

Petteri Pennilä on näytellyt Korpelan kanssa muutamassa samassa projektissa. Juuri Korpela olikin se, joka pyysi Petteriä mukaan M/S Romanticiin. Korpela alkoi puhua Petterille mahdollisesta tulevasta roolista Karppi-sarjan kuvauksissa pari vuotta sitten, vuoden 2017 alussa. Vaikka Petteri ei vielä tiennyt, millaisesta roolista ja sarjasta tarkkaan ottaen on kysymys, hän oli oitis kiinnostunut lähtemään mukaan.

– Kun sain kässärin käsiini, oli ihan selvää, että olen mukana. Mietin käsikirjoitusta lukiessani, että vau, mikä meininki! Teksti on älyttömän tarkasti kirjoitettu ja sen rytmi on mielettömän hyvä, niin kuin komediassa kuuluukin. Tekstissä ihmisiä on havainnoitu todella herkällä silmällä: mitä ihmiset ulospäin esittävät ja mitä he oikeasti ovat, Petteri sanoo.

Roolihahmon sisäistäminen oli tärkeä osa valmistautumista

Petterin näyttelemä hahmo M/S Romanticissa on pälkäneläinen yksityisyrittäjä Matias. Hän on laivalla konferenssimatkalla ja tapaa vapaalle vaihdettuaan speed datingissa naapuripitäjästä kotoisin olevan Eevan. Eevaa sarjassa esittää Elena Leeve. Kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin Matias toivoo, ja lopulta hän toikkaroi laivalla yksin tolkuttomassa humalassa.

Petteri ei ole itse koskaan käynyt Pälkäneellä, mutta ymmärsi oitis roolihahmon kuvauksen kuultuaan ja käsikirjoituksen luettuaan, että tässä roolissa ei voi puhua leveää stadin slangia tai käyttää kovin kultivoitunutta kieltä.

Roolihahmon sisäistäminen olikin Petterin tapa valmistautua rooliin. Matias on hyväsydäminen ja vilpitön, mutta auttamattoman sinisilmäinen ja kokematon naisten kanssa.

– Matias ei ilmeisesti ole koskaan käynyt laivalla eikä muutenkaan oikein liikkunut Pälkäneeltä mihinkään. Hänellä ei ole hirveästi elämänkokemusta. Hän hieman sokaistuu siellä suurissa valoissa, Petteri kuvailee roolihahmoaan.

Yle Kuvapalvelu

Ystävykset Eeva (Elena Leeve, kesk.) ja Teija (Pirjo Lonka) kaihtavat Matiaksen (Petteri Pennilä) seuraa M/S Romantic -sarjassa.

Vain yksi harjoitus ennen kuvauksia

Roolihahmon sisäistämisen lisäksi myös vuorosanojen huolellinen opettelu ennen kuvauksia oli tarpeen, sillä aikataulu oli tiukka.

– Harjoituksia oli ennen kuvauksia tasan yksi kaksituntinen. Paikalla tuossa harjoituksessa olivat lisäkseni Pirjo Lonka, Elena Leeve ja Jani Volanen. Me näyttelijät luimme osuutemme läpi ja ohjeistus oli, että laivalla on sitten kiire, opetelkaa repliikit. Oman valmistautumisen oli pakko olla hyvin huolellista, Petteri sanoo.

Suurin osa sarjasta kuvattiin neljällä ihan tavallisella Tukholman-risteilyllä. Volasen etukäteen varoittelema kiire oli todellinen. Hän on kuvaillut Helsingin Sanomien artikkelissa, että kuvauksissa oli ”ihan tappoa” ja ”ihan hirveetä”. Yhdessä päivässä saatettiin kuvata 21 kohtausta. Petteri myöntää kiireen, mutta suitsuttaa Volasta ohjaajana.

– Aikataulu oli tosiaan sellainen, että pääsääntöisesti 1–2 ottoa ja eteenpäin. Laivan koko maailma oli niin hektinen. Volasta katsoessa näki, että kun jätkä käveli, savu nousi hänen päästään. Mutta sitten, kun tuli hetki, jolloin hänen piti ohjeistaa näyttelijä, kaikki oli yksinkertaista, selkeää ja kirkasta. Volanen tiesi tarkalleen, mitä tapahtuu ja missä suunnassa kamerat ja näyttelijä ovat. Volanen oli näissä tilanteissa itse rauhallisuus. Ihan kuin maailmassa ei sillä hetkellä olisi ollut mitään muuta, Petteri kuvailee.

Kuvauksissa vuorotellen siistinä ja rähjäisenä

Petteri mietti etukäteen paljon sitä, miten Matias toimii niissä tilanteissa, joissa hänellä ei ole kirjoitettuja vuorosanoja.

– Minulla oli kaikenlaista fiksua ajatusta siitä, kuinka Matias selostaa humalassa. Mutta sitten, kun kuvattiin ensimmäistä ottoa, sain ohjeet, että nyt käyt paljon hitaammin. Silloin minulle selvisi, että nyt ollaankin näin humalassa: sellaisessa moodissa, jossa ei enää mietitäkään juuri muuta kuin että miten pysyn pystyssä.

Petteri joutui menemään kuvauksissa yhdestä ääripäästä toiseen. Tarinaa ei kuvattu kronologisesti, vaan hän juoksi puvustamossa tuon tuosta vaihtamassa ylleen vuorotellen siistit ja rönttövaatteet.

Yle Kuvapalvelu

M/S Romantic -sarjassa on mukana liuta suomalaisia eturivin näytteijöitä ja vielä hieman tuntemattomampia nousevia nimiä.

Jokaisella risteilyllä löytyy yksi tai kaksi Matiasta

Jos kuvauksia ei lasketa, Petteri arvioi, että hänen viimeisestä ruotsinlaivakokemuksestaan on noin 30 vuotta. Laivalla kulkiessaan Petteri kuitenkin muisti nopeasti laivameiningin ja näki omin silmin, että Matiaksen hahmo ei ole tuulesta temmattu.

– Kyllä joka risteilyllä löytyy yksi tai kaksi Matiasta: yksinäisiä miehiä, jotka kulkevat hirveässä humalassa, yrittävät jututtaa jotakuta tai pyörivät yksikseen. Tällaiset ihmiset saattoivat esimerkiksi käydä sanomassa kuvausryhmälle jotain epäselvää ja kääntyä sitten takaisin. Joku tai jokin näillä ihmisillä on haussa, mutta heillä ei ole mitään kontaktia oikeaan maailmaan, eikä kykyä ilmaista itseään, Petteri sanoo.

Petterin on ollut vaikea katsoa omaa roolisuoritustaan

Valmista materiaalia sarjasta Petteri näki ensimmäisen kerran viime vuoden loppupuolella, kun Tommi näytti hänelle puhelimestaan kansainvälisen trailerin.

– Se oli näytetty ainoastaan joillain tv-messuilla, eikä tarkoitettu yleiseen jakoon. Katsoin heti, että oho, aika hyvännäköistä. Kuvan laatukin näytti yllättävän hyvältä, vaikka sarjaa kuvattiin aika dokumentaarisella otteella eli tekniikkaa ja valoja oli käytössä minimaalinen määrä, Petteri kertoo.

Omaa roolisuoritustaan Petterin on ollut kuitenkin vaikea katsoa.

– Itseä on aina vaikea katsoa. Tätä sarjaa tehdessä en kuitenkaan itsekään tajunnut, että näytän niin karmealta. Se oli lähinnä fysiikalla, eli vain hyvin kevyellä maskeerauksella, tehty homma. Jotain rasvaa taidettiin vähän naamaan laittaa ja tukkaa sotkea maskissa. Punoitus ja hiki tulivat omasta takaa, Petteri kertoo nauraen.

Petteri ei lähde arvioimaan moneen suomalaiseen vaikutuksen tehneen roolisuorituksensa vaikutusta hänen tuleviin töihinsä. Toiveena on kuitenkin tehdä erilaisia rooleja laajalla skaalalla. Myöskin kokeellisemmat projektit kiinnostavat.

– Uudet kulmat virkistävät aina, Petteri sanoo.

M/S Romantic Yle Areenassa.

Lue myös

Suosittelemme