Julkkikset

Putous-näyttelijä Pilvi Hämäläinen inhoaa naiseuteen liittyviä stereotypioita: ”Ihmistä ei voi lokeroida sukupuolen perusteella”

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen mielestä moni ymmärtää feminismi-sanan väärin. – Feminismi-sana pitäisi puhdistaa negatiivisuudelta ja raivolta, joka siihen liittyy, hän sanoo.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Mtv

– Ei voi sanoa, että miehet ovat tällaisia ja naiset tuollaisia: kaikki riippuu ihmistyypistä, Pilvi Hämäläinen toteaa.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen mielestä moni ymmärtää feminismi-sanan väärin. – Feminismi-sana pitäisi puhdistaa negatiivisuudelta ja raivolta, joka siihen liittyy, hän sanoo.

Putouksen yhdeksännellä tuotantokaudella mukana oleva näyttelijä Pilvi Hämäläinen, 32, paljastaa olevansa kova jännittäjä.

– Viime kaudella jännitin aivan hulluna. Minulla oli Aina Inkerin kanssa todella tarkat suunnitelmat siitä, miten kaiken pitää mennä. Tällä kaudella tavoitteeni on elää ja hengittää enemmän, sanoo viime kaudella Aina Inkeri Ankeinen -hahmollaan sketsihahmokisan voittanut Pilvi.

Hänen yhdeksännen kauden sketsihahmonsa, Tuija Eronen, putosi jo kisasta, minkä Pilvi koki MTV.fi:n haastattelun mukaan helpotuksena, koska nyt hänellä on yksi työtaakka vähemmän. Putouksen lisäksi Pilvi on mukana eräässä draamaprojektissa.

Häpeän tunteet vaihtelevat

Epämukavuusalueellaan Pilvi kertoo olevansa tanssiessaan.

– Jostain syystä tanssiminen on minulle todella vaikeaa. Käteni kipristyvät sellaisiksi tyrannosauruksen käsiksi ja näytän siltä, että minulla olisi jotain tosi pahasti hätänä, Pilvi nauraa.

Tanssiminen ei kuitenkaan välttämättä hävetä Pilviä. Hän sanoo suhtautuvansa häpeän tunteeseen vaihtelevasti.

– Riippuu tosi paljon siitä, minkä tyyppistä häpeä on. Joskus, kun en saa yöllä unta, minua saattaa alkaa hävettää hirveästi joku juttu. Tyyliin: kuinka sanoin sille yhdelle tyypille 12 vuotta sitten ihan typerästi. Mutta sitten toisaalta saatan hölmöillä miten sattuu, enkä tajua hävetä sitä lainkaan.

Mutta miten Pilvi suhtautuu naiseutta koskeviin kliseisiin? Pyysimme häntä vastaamaan Totta vai tarua -juttusarjamme väittämiin.

Äidin ja tyttären suhde on haastava kehdosta hautaan.

– En osaa sanoa. Ajattelen kaikista asioista siten, että mikään ei ole täysin niin tai näin. Mutta ehkä äidin ja tyttären suhteessa on usein omat haasteensa, koska side on niin suuri. Koska itselläni ei ole vielä lapsia, oma äitini ei ehkä ole oikein tajunnut, että olen jo aikuinen. Toisaalta taannun myös itse lapsen tasolle ollessani äitini kanssa.

Hormonit vievät naista teini-iästä lähtien.

– Kyllä hormonit varmasti vaikuttavat niin naisiin kuin miehiinkin. Itse en ole koskaan tunnistanut sellaista hullua menkkahysteriaa. Ehkä siksi, että olen jo muutenkin sekaisin.

Miehet sanovat sanovat asiat suoraan, naiset selän takana.

– Tämä ei pidä mielestäni ollenkaan paikkansa. Riippuu täysin ihmistyypistä.

Tämä kuuluu sellaisiin typeriin stereotypioihin, joita ei pitäisi toistella. Inhoan sellaista ajattelua, että miehet ovat tällaisia ja naiset tuollaisia. Ihmistä ei voi lokeroida hänen sukupuolensa perusteella.

Naiset eivät halua leimautua feministeiksi.

– Valitettavasti tämä väite voi olla totta siksi, että moni ymmärtää feminismin väärin. Olin kerran teatterissa, jossa esiintyjä esitti yleisölle kysymyksiä, että kuinka moni on sitä ja tätä. Yksi kysymyksistä oli, kuinka moni on feministi. Olin yleisössä ainoa, joka nosti kätensä ylös. Viereiset ihmiset katsoivat minua vihaisesti ja halveksuen.

Feminismi ei tarkoita miesvihaa tai naisten ylivaltaa. Se on sitä, että halutaan tasa-arvoa. Feminismi-sana pitäisi puhdistaa negatiivisuudelta ja raivolta, joka siihen liittyy. Mielestäni kaikkien pitäisi olla feministejä.

X