Julkkikset

Sara-Maria Heinonen on päästänyt irti odotuksista, miltä elämän ja hänen pitäisi näyttää: ”Olen koko ajan rennompi”

Näyttelijä Sara-Maria Heinonen päästi irti odotuksista ja sai tilalle rentouden.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Sara-Maria Heinonen oli nuorempana perfektionisti.

Näyttelijä Sara-Maria Heinonen päästi irti odotuksista ja sai tilalle rentouden.

Näyttelijä Sara-Maria Heinonen tekee tähänastisen uransa isoimman roolin C Moren Kotka 10 -sarjassa. Uuteen sarjaan pääseminen ei sinällään jännittänyt. 

– Koekuvissa minulle tuli selittämätön fiilis, että minun pitää olla täällä. Kun sain roolin, olin niin fiiliksissä. Se tuntui tosi oikealta, Sara-Maria kertoi sarjan pressipäivässä Teatterin Kellobaarissa Helsingissä. 

Vuosien varrella rauhoittunut Sara-Maria on päässyt eroon onnistumisen pakosta. Tilalle on tullut rentoutta. 

– Olin nuorempana perfektionisti, jolla onnistumisen tarve oli suuri. Olen aktiivisesti vuosi vuodelta päästänyt irti niistä odotuksista, miltä elämän ja minun pitäisi näyttää ja mitä minun pitäisi tehdä. Olen koko ajan rennompi, ja kaikki on elämässä hauskempaa! 

Näyttelemisen lisäksi Sara-Maria toimii läheisyyskoreografina elokuvissa, tv:ssä, teatterissa ja kuunnelmissa.

– Kun vuosien varrella tulin koko ajan enemmän omaksi itsekseni, tajusin jossain vaiheessa, että näyttelemisen lisäksi minua kiinnostaa maailman eniten näyttelijät, hyvien kokemusten mahdollistaminen sekä ihmisen seksuaalisuus ja se, miten se yhteiskunnassa näytetään.

Sara-Maria on toiminut paljon myös seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujana. Sen eteen tarvitsee yhä tehdä paljon työtä.

– Queer-ihmisenä minua tietysti henkilökohtaisella tasolla kiinnostavat ihmisoikeudet. Mutta minussa on paljon myös yhteisöpedagogin vikaa, joka kuuluu myös läheisyyskoreografin työssä. Jonkinlaisen uuskonservatismin edessä on entistä tärkeämpää keskittyä inhimillisyyteen, ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon, Sara-Maria totesi.

X