Julkkikset

Susanna Laine: ”Enää en suostu alistumaan henkiseen väkivaltaan”

Teksti: Anna.fi

Juontaja Susanna Laine, 33, on kokenut miessuhteissaan pettämistä, jättämistä ja henkistä väkivaltaa. Vaikeat kokemukset kasvattivat hänestä itsenäisen naisen, joka valitsee nykyään tarkkaan seuransa.

Susanna Laine

Olitko teininä suosittu poikien keskuudessa?

En ollut suosittu koulussa, vaan pikemminkin omituinen hiihtäjä. Sain tuntea omissa nahoissani sen, kuinka raadollisia nuoret voivat olla toisilleen. Sain kuulla paksuista rilleistäni ja siitä, miten lapselta näytin lettipäisenä tyttönä. Luokan suositut tytöt kuuluivat isoon jengiin, mutta minulla oli vain pari kaveria.

Ulkopuoliseksi jääminen oli rankka kokemus. Mietin välillä, miten hirveää olisi, jos työelämä olisi yhtä hurjaa kuin nuoruuden kouluaika Seinäjoella. On ihanaa, että aikuisena minun ei tarvitse enää pelätä sitä, olenko jonkun muun mielestä nolo tai sovinko porukkaan.

Milloin aloit saada huomiota pojilta?

Yläasteen ja lukion välisenä kesänä sain piilolinssit, venähdin kymmenen senttimetriä pituutta ja leikkasin 90-luvun muodin mukaisen etuheittotukan. Kun menin syksyllä takaisin kouluun, olinkin aika cool. Ennen minua haukkuneet pojat vislasivat nyt perääni.

Minua ärsytti suuresti se, miten yksinkertainen vastakkaisen sukupuolen ajatusmaailma oli. Minähän olin ihan sama ihminen uuden tyylini takana.

Millainen oli ensimmäinen seurustelusuhteesi?

Olin lukioikäisenä yhdessä rinnakkaisluokalla olevan pojan kanssa. Touhumme oli viatonta: kuljeskelimme kaupungilla ja pidimme toisiamme kädestä kiinni.

Entä ensirakkautesi?

Rakastuin tulisesti ensimmäistä kertaa 17-vuotiaana. Kokemus oli teini-ikäiselle tyypillisesti repivä ja kokonaisvaltainen. Suhteen kariutuminen toi mukanaan valtavan sydänsurun. Jälkiviisaana olen miettinyt, että oliko kyse rakkaudesta vai riippuvuudesta. Sillä hetkellä suhde tuntui tietysti maailman tärkeimmältä asialta.

Susanna Laine

Mitä olet oppinut miessuhteistasi?

Suhteet ovat opettaneet minulle valtavasti itsetuntemusta. Olen joutunut opettelemaan itsekkäämmäksi.

Nuorempana olin kova miellyttämään muita. Silloin jää helposti toisten jalkoihin, eikä pääse elämään sellaista elämää kuin itse haluaa. Nykyään uskallan vetää omat rajani ja myös lopettaa ihmissuhteen, jos se ei enää tunnu minusta hyvältä.

Olen oivaltanut, että miehet ovat yhtä herkkiä, hauraita ja läheisyyttä kaipaavia kuin naisetkin. Nuorena tyttönä näin miehet tunteettomina ja vahvoina köriläinä.

Mikä on pahin virheesi miessuhteissa?

Nuorempana janosin seikkailuja ja minulla oli naiselle tyypillinen hoivavietti. Etsin mahdollisimman rentun äijän ja kuvittelin, että juuri minä saan muutettua hänet kunnolliseksi koti-ihmiseksi. Mitä villimpi mies oli, sen parempi. Kerta toisensa jälkeen ihastuin rikkinäisiin ihmisiin, joilla oli monia ongelmia itsensä kanssa. Kuvittelin kai, että voin rakastaa heidät ehjiksi. Ajattelin, että jos miehellä on esimerkiksi päihdeongelma, rakastan hänet raittiiksi. Myöhemmin olen tajunnut, että paskasta ei kannata yrittää tehdä konvehtia. On siis parempi keskittyä itsensä hoitamiseen.

Olen käynyt pitkän tien sen kanssa, että opin rakastamaan itseäni. Sen opittuani miesmakunikin alkoi muuttua järkevämpään suuntaan.

Millainen miesmakusi on nykyään?

Kiltti mies on minulle kova juttu. Enää en etsi mahdollisimman haastavaa tapausta, vaan uskallan päästä rinnalleni hyvän ja tasapainoisen ihminen.

Minkälaisen miehen mallin sait kotoa?

Usein sanotaan, että naiset rakastuvat isänsä kaltaisiin miehiin, mutta ainakaan minun isäni ei ole ollut nuoruuden rakkauksieni kaltainen renttu. Pikemminkin hän on ollut aina kiltti ja luotettava.

Minulla on läheiset välit sekä isääni että isoveljeeni. Pidän tärkeänä, että elämässäni on miehiä, joilta voin kysyä neuvoa ja saada asioihin miesnäkökulmaa.

Susanna Laine

Miltä näyttää eroottinen mies?

Eroottinen mies on rohkea elämää kohtaan ja hyvällä tavalla itsevarma. Hän on sinut itsensä kanssa ja tietää, kuka on. Itsevarma ihminen uskaltaa näyttää myös huonot puolensa. Vahvuuden taakse ei tarvitse piiloutua.

Miten mies hurmaa sinut?

On toki sympaattista, jos mies tuo kukkia tai ostaa lahjoja, mutta minua ei pysty hurmaamaan manöövereillä. On luotaantyöntävää, jos mies yrittää ostaa minua puolelleen. Mies hurmaa minut olemalla oma itsensä ja ottamalla toiset ihmiset huomioon. Ilman hyvää käytöstä kynttiläillalliset ovat turhia.

Mihin kiinnität miehessä ensimmäisenä huomiota?

Kiinnitän ensimmäiseksi huomiota siihen, miten mies kohtelee muita ihmisiä. Jos mies auttaa mummoa ylittämään kadun, minun on syytä uskoa, että hän kohtelee hyvin myös minua.

Ulkonäön puolesta katselen itseäni pidempiä miehiä. Tykkään siitä, että mies on minua isompi, sillä se luo turvallisuuden tunnetta. Pelkällä ulkonäöllä ei kuitenkaan ole minulle kovin suurta merkitystä. Asenne on seksikkäämpää kuin treenatut lihakset.

Kadutko jotain nuoruuden miesseikkailuasi?

Olisi energian ja ajan tuhlausta alkaa katua menneitä. Toki joskus mietin, että olisi sittenkin pitänyt erota huonosta suhteesta aiemmin. Mutta jos olisin lähtenyt, jokin kivi olisi luultavasti vielä jäänyt kääntämättä. Neuvojia riittää aina ympärillä, mutta vastuu omista päätöksistä on kannettava itse.

Olen kokenut – kuten varmaan moni ikäiseni nainen – negatiivisia asioita parisuhteessa: pettämistä, jättämistä ja henkistä väkivaltaa. Toki olen myös itse särkenyt sydämiä. Rakkaus on aina iso riski. Kun sydämen haavat on parannettu, sitä taas hölmönä uskaltautuu heittäytymään uuteen suhteeseen.

Mikä on pahin asia, jolla mies on loukannut sinua?

Pettäminen ja valehtelu ovat satuttaneet minua kaikkein eniten ihmissuhteissani. Jos toiselle ei pysty olemaan rehellinen, en näe syytä jatkaa yhdessä. Moni pitää yllä kulisseja vain sen takia, että ei tarvitsisi erota ja kohdata itseään.

Teksti: Eveliina Lauhio
Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia

Anna 44/2014

X