Tommi LÄntinen annassa
– Tällä hetkellä urallani on taas kiva pore menossa.
Julkkikset

Tommi Läntinen on kokenut kiusaamista niin lapsena kuin aikuisenakin: ”Olen miettinyt paljon sitä, miksi olen saanut toistuvasti siipeeni”

Tommi Läntinen tunnistaa itsessään herkän, romanttisen, ymmärtävän feminiisen puolen. – Miesten maailma on sotaisa, enkä ole koskaan tykännyt kukkotappeluista. Niitä tapahtuu, kun miehet kieltävät feminiinin itsessään.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Mirva Kakko

Mitä isä opetti sinulle naisista?

Omalla esimerkillään hän näytti, että naisille pitää olla kohtelias. Hän oli ammatiltaan poliisi, reipas ja selkeäsanainen. Hän tuli helposti ymmärretyksi, ja siitä piirteestä hänessä olen aina tykännyt, niin naisetkin. Ei isä mikään romantikko tai runonlaulaja ollut, vaikka kuorolaulua harrastikin. Sota-ajan kokeneilla oli jyrkempi ja himmatumpi koodisto kuin nykyajan ihmisillä, ja sitä koodistoa olen itse yrittänyt välttää. Olen ollut toivoton romantikko ja rakastuja pikkupojasta asti. Pää kallellaan katselin naapurin tyttöjä, kun he olivat niin kauniita. Paljon olen rakkauden perään kaihonnut ja huokaillut.

Millaisen naisen mallin sait äidiltä?

Äiti joutui lähtemään neli–viisivuotiaana kaksi kertaa evakkoon sotaa pakoon. Hän on kertonut, kuinka makasi ojassa viholliskoneiden tulituksessa. Sellaiset kokemukset jättävät jälkensä. Meissä on samanlaista herkkyyttä ja pelokkuutta, mikä teki suhteestamme vaikean. Rikkinäisyyden ja hylätyksi tulemisen tunteet siirtyivät minuun. Äiti pyöritti kuusilapsista perhettämme pääasiassa yksin, sillä isä oli paljon töissä. Minulla oli voimakas sylin kaipuu ja nähdyksi tulemisen tarve, mikä on myöhemmin vaikuttanut naissuhteisiini. Olen janonnut rakkautta. En ole kitsastellut sen antamisessa, mutta sen vastaanottamisessa olen ollut huono.

Isänä olen yrittänyt katkaista sukupolvien ketjun tulemalla tietoiseksi omasta rikkinäisyydestäni ja antamalla pojalleni aikaa sekä huomiota. Olen ollut paljon kotona asuessamme Suomessa ja ex-vaimoni uran vuoksi Brysselissä ja Lissabonin lähistöllä. Viime vuosina olen työskennellyt paljon itseni kanssa. Kun uskaltaa kaivaa ja kohdata kipeitä asioita, saa ainakin vastauksia jos ei heti ratkaisuja. Olen onnellinen, että olen ehtinyt puhua saattohoidossa olevan äitini kanssa meidän asiamme selviksi.

Mihin kiinnität naisessa ensimmäisenä huomiota?

Hymyyn, silmiin ja olemukseen. Aistin kohtaamisissa herkästi toisen energian – oli kyse naisesta tai miehestä. Energian välittämään tunteeseen pitäisi uskoa, sillä ulkoisten asioiden perusteella toisesta voi saada täysin väärän ensivaikutelman. Olen oppinut, että ihmisille kannattaa antaa toinen tilaisuus. Esimerkiksi jännitys voi saada käyttäytymään ihan eri tavalla kuin on tarkoittanut.

Alfaurosten tai -naaraiden välittämä energia ei puhuttele minua yhtään. Se haukkaa huoneesta hapen ja on epämukavaa käytöstä. Olen joskus pelännyt olevani sellainen, koska olen puhelias ja räväkkä. Silloin kun vielä join, olin sitä enemmän. Nykyisin keikan jälkeen tapaan faneja ja sen jälkeen lähden nukkumaan tai kotiin. Keikan jälkeen ajan itseni nopeasti alas esiintyjän lavapersoonasta.

”Eroottinen nainen on kuin taivaanlahja”

Miltä näyttää eroottinen nainen?
Eroottinen nainen on kuin taivaanlahja. Hän voi olla tumma, vaalea, pieni, iso, tatuoitu, ei-tatuoitu… Hänestä huokuu kiva energia. Epäeroottinen nainen on päällekäyvä. Yleensä hänessä on jotakin liikaa: yritystä, ääntä, ehostusta… Ihminen hänessä häviää sen kaiken keskellä.

Miten hurmaat naisen?

Olemalla oma itseni. Riittämättömyyden tunne on seurannut minua lapsuudesta asti, ja siksi minulla on ollut elämässäni vahvoja ylilyöntejä. Lapsena koin, että muut pojat ovat komeampia ja hienompia kuin minä. Minä olin pisamanaamainen, punatukkainen, alapurentainen, linttaan astuva Tommi. Kun aloin saada urallani suosiota ja maailma tarjosi minulle kaikenlaista, halusin ottaa sitä kaksin käsin. Olin rokkikukkona lavalla ja pitkään myös sen ulkopuolella.

Ruuhkavuosina 1990-luvun alusta lähtien aloin käyttää alkoholia yhä enemmän. Join unohtaakseni syyllisyyden, häpeän ja riittämättömyyden tunteet sekä pystyäkseni kertomaan satua itsestäni itselleni. Luulin, että tarvitsen alkoholia polttoaineeksi. Sitten tuli pohjakosketus ja halu muuttua. Nyt olen ollut seitsemän vuotta raittiina. Enää en jaksaisi olla muuta kuin oma itseni. Olen huomannut, että palan ihan kauniilla liekillä näinkin. Olen saanut universumin luojalta lahjan, jolla voi olla iso vaikutus kuulijoihin. Hekin näkevät kohdata toisensa liekin valossa.

Tommi Läntinen ei seurustele

Minä ja ex-vaimoni olemme ystäviä. Menisin hänen ja poikani puolesta tuleen tänäkin päivänä.

Pahin virheesi naissuhteissasi?

Se, että olen valehdellut ja pettänyt parisuhteessani. Minulla oli rikkinäinen tunne-elämä ja mielestäni paljon elämää maistettavana. Olen odottanut, että suhde vastaa minun tarpeisiini.

Erosit 30 vuotta kestäneestä avioliitostasi neljä vuotta sitten. Muuttiko avioero sinua miehenä?

Muutti, erosta alkoi kokonaisvaltainen kasvuni aikuiseksi mieheksi. Sitä ei ole koskaan myöhäistä tehdä. Tänä päivänä pystyn katsomaan itseäni peilistä ja kohtaamaan itseni.

”En ole huono ihminen siitäkään huolimatta, mitä olen tehnyt”

Mitä olet oppinut päättyneistä parisuhteista?

Kaiken maailman gloria, kulta ja mirhami itsestäni on pudonnut pois, ja hyvä niin. Mutta en ole huono ihminen siitäkään huolimatta, mitä olen tehnyt ja miten se on vaikuttanut parisuhteessa toiseen ihmiseen. Minulla on ollut mahdollisuus tehdä itsetutkiskelua, etsiä vastauksia ja muuttua. Senkin olen oppinut, että eron ei tarvitse tarkoittaa perheen päättymistä, ja se on mahtava juttu. Vaikka emme enää ole aviopuolisoita, olemme edelleen äiti ja isä yhteiselle pojallemme. Meidän on tärkeä tulla toimeen toistemme kanssa. Nykyisin poikamme opiskelee ulkomailla ja elää omillaan. Tässä kohtaa elämä on myös luopumisen opettelua. Minä ja ex-vaimoni olemme ystäviä. Menisin hänen ja poikani puolesta tuleen tänäkin päivänä.

Mitä yhteistä elämäsi naisissa on?

He ovat minua fiksumpia.

Mitä olet oppinut heiltä?

Paljon. Ex-puolisoani kohtaan tunnen syvää kiitollisuutta. Häneltä olen saanut lohtua, anteeksiantoa ja armoa. Niitä opettelen itsekin.

Mitä nainen ei saa sinulta anteeksi?

Totta kai pahat sanat ja teot satuttavat, mutta luulen, että elämä yrittää opettaa minulle kovaa vauhtia, ettei minulla ole oikeutta tuomita ketään. Koska olen itse saanut osakseni paljon hyvää, minun kuuluu antaa sitä eteenpäin.

Oletko tällä hetkellä parisuhteessa?

En.

”Kyllä rakkaus miestä syökin, sillä se on vaikeaa”

Antaako rakkaus energiaa vai syökö se miestä?

Rakastuminen antaa mielettömästi energiaa. Rakastuneena ei käytä portteja vaan hyppii niiden yli. Siitä minulla on henkilökohtaista kokemusta. Kyllä rakkaus miestä syökin, sillä se on vaikeaa. Rakkaus pitäisi osata ottaa vastaan sellaisena kuin se tulee ilman, että yrittäisi muuttaa sitä tai toista. Sen opettelu on minulle elämän mittainen tatami.

Pahimmat tuskasi, jotka olet kokenut naisen tähden?

Kun olen kokenut, että en tule kuulluksi tai ymmärretyksi. Huomioiduksi tulemisen tarve on minussa lapsuudenkokemuksieni takia varmasti ylikorostunut.

Miten käsityksesi naisista on muuttunut kokemuk­sien ja iän myötä?

Ei paljonkaan, minulla on ollut naisia aina paljon ystävinä ja heidän kanssaan mutkaton suhde. Minussa on herkkä, romanttinen, ymmärtävä ja luova feminiininen puoli, joka on saanut naisilta vastakaikua. Miesten maailma on sotaisa, enkä ole koskaan tykännyt kukkotappeluista. Niitä tapahtuu, kun miehet kieltävät feminiinin itsessään. Olen kokenut kiusaamista niin kouluikäisenä kuin aikuisenakin. Viime vuosina olen miettinyt paljon sitä, mikä on ollut oma osuuteni siihen, että olen saanut toistuvasti siipeeni.

Muutamia vuosia sitten ajoin autolla pitkän matkan kohdatakseni miehen, joka oli yksi kiusaajistani oppikoulun viidennellä luokalla. Silloin fyysinen ja henkinen kiusaaminen oli silmitöntä. 45 vuoden jälkeen istuimme alas, puhuimme asiat halki ja kaiken päätteeksi halasimme. Menneisyyden tapahtumat olivat jääneet painamaan molempia, ja pääsimme kaunoistamme eroon. Hän pyysi minulta omalla tavallaan anteeksi ja minä annoin, tietysti. Feminiininen puoleni on maskuliinista puoltani rohkeampi ja viisaampi rakentaja.

Milloin tunnet itsesi miehekkääksi?

Kun olen astumassa lavalle ja on isot kamat, iso äänentoisto, alkunauha pamahtaa käyntiin ja sen jälkeen ensimmäinen biisi. Siinä tunteessa on jotakin kliimaksin kaltaista. Sen tuntee koko Bermudan kolmiossa: päässä, sydämessä ja munissa. Lavalla hehkun.

Täytit elokuussa 60. Onko sinulla ollut ikäkriisiä?

On, silloin kun täytin 50. Perheemme asui Portugalissa, ja olin urani suhteen tuuliajolla, suunta puuttui ja liekki savutti. Ajattelin, etten enää kelpaa. Omia saavutuksia on vaikea nähdä varsinkin itse­inhon keskellä. 90-luku oli ollut urallani suursuosion aikaa. Sain kahdesta ensimmäistä Boycottin jälkeisestä soololevystäni platinaa, ja kolmaskin myi kultaa jo etukäteen. Minulle on moni asia tullut myöhään. Kun Boycott tuli suosioon, olin jo lähemmäs kolmikymppinen. Tällä hetkellä urallani on taas kiva pore menossa. Vaikka joskus tuntuu, että asiat toteutuvat hitaasti, näin on ihan hyvä.

Totuus sinusta, jota et halua kuulla naisen suusta?

Että olen pelokas.

Onko olemassa naisten asioita, joita et ymmärrä?

Sitä kun naiset käyvät vessassa isolla porukalla. Vaikka onhan se ihan söötti tapa.

Mikä naisen kanssa elämisessä on vaikeinta?

Se, että hyväksyn toisen sellaisena kuin hän on.

”Joskus kohtaan myös naisia, jotka lähestyvät tölväisemällä”

Millainen naisen käytös saa sinut hämmentymään?

Kun nainen tulee suoraan ehdottelemaan, minusta tulee todella ujo. Joskus kohtaan myös naisia, jotka lähestyvät tölväisemällä. Mielikuviin perustuva vihamielisyys saa minut hätääntymään.

Millaisia ohjeita naisista olet antanut pojallesi?

Olen neuvonut olemaan kiltti, vaikka itselläni on kokemusta muustakin. Ehkä siksi olen halunnut sitä korostaa. Ja naisten pitää olla kilttejä miehille. Meillä on ollut poikani kanssa kivoja yhteisiä keskusteluja. On ollut hienoa olla kasvavan teinin ja nuoren miehen tukena.

Paras naiselta saamasi kohteliaisuus?

Ei sen tarvitse olla mitään radikaalia. Kun joku sanoo yllättäen, että näytät hyvältä, sitä vähän pörhistyy.

Mihin tarvitset naista?

Olisihan se kamalaa, jos naisia ei olisi. He tuovat elämääni lämpöä, näkemystä ja rakkaudellisuutta.

Mistä toivoisit naisen muistavan sinut?

Siitä, että olen kohdellut hyvin, ymmärtänyt ja unohtanut välillä itseni.

Lue lisää:

Pitkässä liitossa viihtyvä Edu Kettunen: ”Naimisissaolo on jotain, mistä täytyy pitää huolta”

X