Virpi Kätkä
CatCat-duo on edelleen aktiivinen.
Julkkikset

Virpi Kätkä havahtui vaihdevuosien kynnyksellä – elämäntapamuutos tuli juuri oikeaan aikaan: ”Olen tästä niin onnellinen”

Selviytyjät Suomi -kilpailuun osallistuminen oli laulaja Virpi Kätkälle käännekohta elämässä. Viidakosta palasi Suomeen nainen, joka oli löytänyt urheilun ilon ja vapaaehtoistyön merkityksen.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Nelonen Media, Tiia Ahjotuli

CatCat-yhtyeen laulaja ja kahden lapsen äiti Virpi Kätkä, 49, on löytänyt elämäänsä uutta iloa ja tarmoa.

Iso kiitos kuuluu rohkeudelle. Virpi nimittäin päätti pienen empimisen jälkeen osallistua Selviytyjät Suomi -kilpailuun, vaikka kaksi asiaa häntä etukäteen huolestuttikin: juonittelu toisten selän takana sekä kilpailun fyysisyys.

– Sen minä kuitenkin päätin, etten puhu pahaa kenestäkään. Kaikki pahatkin asiat voi sanoa nätisti. Voin sanoa [lapsilleni], että äiti ainakin yritti olla fiksusti, ettei heidän tarvitse ihan hirveästi hävetä, Virpi hymyilee.

Sitä Virpi ei osallistumispäätöstä tehdessään vielä tiennyt, että kokemus viidakkosaarella tulisi vaikuttamaan hänen koko elämänasenteeseensa.

Urheilua? Ei minun juttuni, sanoi Virpi Kätkä

Virpi kuvailee Selviytyjät Suomi -kokemustaan mielettömäksi, sillä hän ylitti itsensä useaan eri otteeseen. Monet kilpailijat olivat Virpin mukaan erittäin kilpailuhenkisiä – etenkin ne, joille urheilu on osa elämää.

– Ja minä olin itse asiassa ainoa, jolla ei ollut minkäänlaista urheilutaustaa, enkä tiennyt, missä urheilulajeissa olisin edes hyvä.

CatCat-yhtyeestä tuttu Virpi Kätkä osallistuu Selviytyjät Suomi -kisaan

Virpin lapset kannustivat äitään osallistumaan Selviytyjät-kilpailuun. – Tämä oli ’kerran elämässä’ -mahdollisuus. Sitten keinutuolissa miettisin ja harmittelisin, miksi en lähtenyt. Mutta totta kai äänestyksistä ja supinoista olin huolissani, koska niin monet pahoittivat mielensä, Virpi Kätkä kertoo.

Virpi paljastaa, ettei hän ole ole aikuisiällä harrastanut lainkaan liikuntaa.

– Kunnostani tiesin, että se oli aivan nolla. Opettelin sukeltamaankin vasta kaksi viikkoa ennen Filippiineille lähtöä. En saanut takapuoltani veden alle. Äitini ja tyttäreni nauroivat minulle kippurassa, kun yritin opetella kylpylässä sukeltamaan. Takapuoleni oli kuin korkki siinä veden pinnalla!

– Valmentaja Jutta Schwela sitten loppujen lopuksi opetti minua. Tunnissa opin sukeltamaan uimahallin pohjaan ja vieläpä silmät auki! En ollut ikinä tehnyt mitään sellaista, Virpi kertoo ylpeänä.

Samoin oli juoksemisen kanssa. Virpi aloitti aivan tyhjästä.

– En jaksanut juosta sataa metriä enempää, kun olin jo aivan poikki. Mutta juoksin, kun menin pitämään pianotuntia ja juoksin, kun menin kauppaan. Joka hetken yritin käyttää hyödykseni, että oppisin.

Lue myös: Huomasitko? Virpi Kätkän Selviytyjät-bikineissä on yksityiskohta, jonka vuoden 1994 Euroviisut muistavat bongaavat oitis!

Virpi Kätkä täyttää pian 50 vuotta – ”Onneksi löysin juoksun nyt”

Paluu Suomeen kisan jälkeen oli Virpille mullistava, sillä edessä oli elämäntapamuutos.

– Koska Selviytyjät Suomi oli oikea urheiluleiri ja painoakin tippui, yhtäkkiä huomasin, että minullahan on keveä askel – jaksan vaan juosta ja juosta, ja tämähän on kivaa. Ja nyt yhtäkkiä minusta on tullut oikea himourheilija, Virpi iloitsee.

Virpi suorastaan hurahti juoksuun.

– Olen vihannut juoksua eniten kaikista urheilulajeista, ja nyt minulla on tunne, että heti aamusta on jo päästävä juoksemaan – jopa kolme kertaa päivässä. Juoksen Naantalin merenrantamaisemissa ja käyn aina Muumimaailman kiertämässä ympäri, kun muumit ovat vielä nukkumassa.

Virpi on kiitollinen, että urheilukärpänen puri häneen juuri oikealla hetkellä.

– Olen tästä niin onnellinen, koska mikä päivä tahansa vaihdevuodet lykkäävät päälle. Tämä urheiluinnostus tuli todella hyvään aikaan, Virpi hymyilee.

Muutoinkin Virpi on nyt eri tavoin kiinnostunut hyvinvoinnistaan. Hän on muun muassa jättänyt laihdutuskuurit taakseen.

– Opin, että pitää syödä säännöllisesti. Ja kun liikkuu, voi syödäkin.

Virpi Kätkä täyttää pian 50 vuotta.

Virpi Kätkä täyttää pian 50 vuotta. Hän pisti koko elämänsä remonttiin.

Virpille vapaaehtoistyö on tärkeää

Virpi Kätkä haluaa tehdä myös muille hyvää.

– Päätin reissussa, että alan myös tehdä vakituisesti vapaaehtoistyötä. Olen esimerkiksi Operaatio Ruokakassissa mukana, jossa kerätään ylijäämäruokia ja jaetaan ne vähävaraisille. Kouluttauduin myös SOS Lapsikylän tukiperhevanhemmaksi. Toivon, että voisin auttaa alkoholistiperheiden lapsia, Virpi kertoo.

Virpi kuvailee olevansa hyvin kiitollinen elämälle.

– Minulle on tapahtunut todella suuri elämäntaparemontti ja täyskäännös. Täytän viisikymmentä tänä vuonna ja on ihanaa huomata, että sitä oppii koko ajan uutta. Minusta tuntuu, että opin elämästä vain enemmän ja enemmän, mitä vanhemmaksi tulen.

X