Julkkikset

Yrittäjä Sari Helin erosi pitkästä liitostaan: ”Yksinäisyys parisuhteessa tuntuu ehkä vielä pahemmalta kuin yksinäisyys yksin”

Vuosia Sari Helin pyöritti lapsiperheen arkea ja omaa yritystään, kun aviomies teki uraa Brysselissä. Yksinäisyys satutti. Parisen vuotta sitten alkoi aprikointi, joka lopulta johti eroon.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Om-Arkisto

Puolison työ Brysselissä alkoi 2012. Sarin ja lasten arki on koko ajan ollut Suomessa. – Arjen pyörittäminen sellaisessa tilanteessa, jossa toisella on matkatyö ja toisellakin ura, on aikamoinen ruletti.

Vuosia Sari Helin pyöritti lapsiperheen arkea ja omaa yritystään, kun aviomies teki uraa Brysselissä. Yksinäisyys satutti. Parisen vuotta sitten alkoi aprikointi, joka lopulta johti eroon.

Yrittäjä Sari Helin, 53, oli yli 20 vuotta naimisissa europarlamentaarikko Petri Sarvamaan, 61, kanssa. He saivat kaksi lasta, esikoinen on jo täysi-ikäinen ja nuorempikin teini-iässä. Pariskunta muutti erilleen vuosi sitten, ja avioero astui voimaan marraskuun lopulla.

Sari ja Petri tutustuivat vuonna 1999. He olivat toimittajia ja juonsivat yhdessä Ylellä aamu-tv:tä. Myöhempien toimittajavuosien aikana he asuivat Yhdysvalloissa, Washingtonissa, jossa Petrillä oli ulkomaankirjeenvaihtajan pesti.

Lasten ollessa pieniä Petri lähti mukaan politiikkaan, ja vuonna 2012 hän aloitti edustajana europarlamentissa. Perheelle se tarkoitti sitä, että isä oli siitä lähtien arkipäivät pääosin töissä Brysselissä ja palasi kotiin viikonlopuiksi. Vapaata tuolloinkaan ei välttämättä ollut, vaan esimerkiksi vaalien alla piti kierrellä vaaliteltoilla ympäri maata. Loma-ajat Euroopassa eivät osu kovin hyvin yhteen suomalaisten lomien kanssa, joten sama viikkorytmi jatkui aina lähes läpi kesän.

– Onhan se valtava muutos, että toinen aloittaa ulkomaantyön. Siinä muuttuu kaikki, Sari toteaa.

Samoihin aikoihin, kun Petrin ura poliitikkona käynnistyi, Sari sai työtarjouksen Fox-kanavalta. Hän kieltäytyi, eiväthän iltatyöt olisi onnistuneet. Sen sijaan hän päätti panostaa uraan yrittäjänä, koska siten hän voisi itse päättää työajoistaan.

Sari pyöritti arkea tilanteessa, jossa puoliso oli matkatöiden vuoksi poissa kotoa isoimman osan arkipäivistä. Välillä yrittäjä-äiti sinnitteli jaksamisen rajoilla.

– Muistan sellaisen vaiheen, kun olin niin väsynyt, että laitoin Pikku Kakkosen päälle ja nukuin ohjelman ajan. Sitten jaksoin taas sen illan loppuun. Samaan aikaan toisaalla toinen vanhempi teki päivän töitä ja painoi illalla päänsä tyynyyn asunnossaan, jossa sai olla täysin omassa rauhassaan.

Sari Helin ja Petri Sarvamaa vuonna 2016.
Sari ja Petri-puoliso vuonna 2016. – Entiseen puolisoon on tärkeää pitää hyvät tai ainakin neutraalit välit, koska me olemme meidän lastemme ainoa perhe, Sari sanoo.

”Oma vuoro on otettava”

Toukokuussa 2019 oli jälleen yksi vaalikampanja vedetty läpi. Oli europarlamenttivaalit ja Petri oli ehdolla. Sari oli vastannut miehensä vaalikampanjan markkinoinnista ja sisällöstä.

– Siinä kohtaa minulle tuli vahvasti sellaisia ajatuksia, että ehdokas luultavasti menee läpi, mutta parisuhteesta en ole enää niin varma.

Ja kampanja olikin menestys. Puoliso jatkaisi reissutyötään. Sari ymmärsi, että jos hän ei tekisi mitään, kaikki jatkuisi kuten ennenkin, eikä asetelma vieläkään kääntyisi toisin päin. Milloin olisi hänen vuoronsa? Hänen tavoitteenaan oli kasvattaa yritystään, mikä tulisi vaatimaan omistautumista ja pitkiä työpäiviä.

– Oma vuoro on otettava, Sari sanoo nyt.

Tuolloin keväällä parisen vuotta sitten Sari ymmärsi, mitä hän todella tarvitsee parisuhteeltaan.

– Haluan arjen läsnäoloa. Haluan jakaa päivän tapahtumia toisen kanssa. Haluan läheisyyttä, en etäisyyttä.

Vaikka Sari oli naimisissa, hän tunsi olevansa yksin.

– Yksinäisyys tuntuu parisuhteessa ehkä pahemmalta kuin yksinäisyys yksin. Parisuhteeseen liittyy ajatus siitä, ettei tarvitse olla yksinäinen. Sehän on PARIsuhde, Sari miettii.

Silloin alkoi aprikointi, ja eron mahdollisuus pujahti ajatuksiin ensi kertaa.

– Lienee tyypillistä, että eroa miettii pari vuotta, Sari sanoo.

Hän halusi antaa suhteelle vielä mahdollisuuden.

– Meillähän oli hirveän paljon kaikkea hyvää. Ajattelin, että jos tää nyt vielä tästä. Katotaanny. Katotaanny, Sari toistaa mietteliäänä.

– Mutta sitten ei katottu enää.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 2/2022, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Mikä asia muuttui Sarin mielestä erotessa eniten? Miten ero vaikutti ystävyyssuhteisiin? Mitä Sari on oppinut rakkaudesta ja mitä hän toivoo mahdolliselta uudelta kumppanilta? Lue koko juttu numerosta 2/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X