Kuninkaalliset

Hillitty ja perinteitä vaaliva Catherine, rohkeasti onneaan etsivä Meghan – brittihovin herttuattaret kulkevat erilaisia teitä

Samaa sukua, mutta eri maata: Britannian kuningashuoneen herttuattaret Catherine ja Meghan toteuttavat kuninkaallisia roolejaan hyvin erilaisilla tavoilla. Catherine jatkaa kuningatar Elisabetin hillittyä linjaa, jossa kohut kuitataan vaikenemalla. Meghan taas on puhunut avoimesti vaikeuksistaan – eikä se miellytä kaikkia.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Mvphotos

Cambridgen herttuatar Catherine (vas.) ja Sussexin herttuatar Meghan (oik.) katsoivat yhdessä Wimbledonin tennisturnauksen naisten finaalin heinäkuussa. Se oli harvinaista herkkua kuninkaallisfaneille, sillä naiset edustavat harvoin vain keskenään.

Samaa sukua, mutta eri maata: Britannian kuningashuoneen herttuattaret Catherine ja Meghan toteuttavat kuninkaallisia roolejaan hyvin erilaisilla tavoilla. Catherine jatkaa kuningatar Elisabetin hillittyä linjaa, jossa kohut kuitataan vaikenemalla. Meghan taas on puhunut avoimesti vaikeuksistaan – eikä se miellytä kaikkia.

Vihdoin hän tuntui tekevän kaiken oikein toinen toistaan seuranneiden kohujen jälkeen. Sussexin herttuatar Meghanin, 38, ja hänen puolisonsa prinssi Harryn kymmenpäiväinen edustusmatka Afrikkaan alkoi suotuisasti 23. syyskuuta Kapkaupungin Nyangassa, köyhyydestään tunnetulla mustien asuinalueella:

– Vaikka olen täällä mieheni kanssa kuninkaallisen perheen jäsenenä, haluan teidän tietävän, että olen täällä myös äitinä, vaimona, naisena, värillisenä naisena ja teidän siskonanne, herttuatar sanoi puheessaan paikallisille nuorille naisilla heidän taputtaessaan ja hurratessaan sanoille.

Tasa-arvoisuuden viestiä korosti ei-kuninkaallinen olemus. Hiukset oli kietaistu edustusnutturan sijaan rennosti poninhännälle, ja asuna oli tuotantonsa eettisyyttä rummuttavan malawilaisen Mayamiko-brändin mustavalkoinen kietaisumekko sekä Castañerin espadrillokset.

Herttuatar Catherine, herttuatar Meghan
Harryn ja Meghanin Afrikan-matka alkoi Kapkaupungin Nyangassa 23. syyskuuta. Espadrilloksiin ja kietaisumekkoon pukeutunut Meghan hurmasi puheellaan ja rennolla olemuksellaan.

Meghan viittasi Afrikassa ensimmäistä kertaa taustaansa mustan äidin ja valkoisen isän tyttärenä sitten 19. toukokuuta 2018 juhlittujen kuninkaallisten häidensä. Jopa häntä kuukausikaupalla kritisoinut Good Morning Britain -aamutelevisio-ohjelman keulakuva ja Daily Mail -lehden kolumnisti Piers Morgan myönsi: Meghan on taitava mielipidevaikuttaja. Puhe ja hänen esiintymisensä saivat laajasti ylistystä kuukausia jatkuneen julkisen kritiikin jälkeen.

Meghan myönsi, että hän ei voi hyvin – harvinaista kuninkaalliselta

Mutta sitten tapahtui jotakin, mikä ällistytti kokeneet hovikommentaattoritkin. Televisioyhtiö ITV kuvasi herttuaparin Afrikan-matkasta Harry & Meghan: An African Journey –dokumentin. Siinä pari kertoo poikkeuksellisen avoimesti siitä, miten kivuliasta ja tuhoavaa on olla jatkuvan huomion kohteena.

– Kovin moni ei ole kysynyt, olenko ok, Meghan vastasi toimittaja Tom Bradbylle tämän kysyttyä, miten hän voi, ja jatkoi, ettei voi hyvin. Uusi rooli kuninkaallisena on ollut vaikea.

Prinssi Harry taas vahvisti hänen ja isoveljen, prinssi Williamin välien etääntyneen.

– Tämä vain ruokkii mediakoneistoa, ja juuri sitä Harry vihaa. Dokumentti on saattanut hänet alttiiksi. Tavallaan se on päinvastaista, mitä hän haluaa itselleen ja perheelleen, eli yksityisyyttä, brittikuninkaallisista useita elämäkertoja kirjoittanut Penny Junor kommentoi dokumenttia The Guardian -lehdelle.

Välit näyttäytyvät etäisinä

Windsorin hallitsijasuvun nuori polvi puolisoineen suhtautuu kuninkaallisiin rooleihinsa hyvin erilaisilla tavoilla, se on käynyt viime kuukausina selväksi. Toki prinssit ovat toisiinsa nähden hyvin erilaisissa asemissa, sillä 37-vuotias William on kruununperillinen, 35-vuotias Harry ei. Silti vuosien ajan prinssien velvoitteita hoidettiin yhteisestä organisaatiosta. Hiljattain Harry perusti oman taloutensa. Viime kesänä Harry ja Meghan erkanivat The Royal Foundation -hyväntekeväisyyssäätiöstä, jonka prinssit aikoinaan perustivat.

Ratkaisut tulkittiin julkisuudessa merkkeinä veljesten välirikosta, ja tätä käsitystä Harry tuli dokumentissa vahvistaneeksi. Myös Williamin puolison, Cambridgen herttuatar Catherinen, 37, ja Meghanin välejä on pidetty etäisinä. Heidät on kuvattu harvoin yhdessä, ja silloinkin he ovat ottaneet vähän kontaktia toisiinsa.

William ja Catherine ovat nuoria, moderneja lapsiperheen vanhempia, mutta kuningashuonetta he edustavat perinteisellä tavalla ja jatkavat kuningatar Elisabet II:n valitsemaa traditiota, jossa kohut kuitataan vaikenemalla ja keskittymällä velvoitteisiin. Meghan ja Harry taas eivät halua vaieta ja peitellä kuninkaallisten rooliensa tuomia kipuiluja.

– Olen todella yrittänyt omaksua brittiläisen varautuneisuuden. Mutta luulen, että se on sisäisesti vahingollista, Meghan sanoi ITV:n dokumentissa.

Hän kertoi sanoneensa ”H:llekin” – kuten hän miestään kutsuu – ettei elämän tarkoitus ole vain selviytyä. Siitä pitää myös nauttia ja tuntea itsensä onnelliseksi.

Raadollista kyllä, Catherinesta tuli brittitabloidien lemmikki oikeastaan vasta sen jälkeen, kun Meghan tuli osaksi kuninkaallista perhettä. Nykyisin Catherine saa ylistystä arvokkaasta ja eleettömän tyylikkäästä tavastaan edustaa kruunua. Ennen kälyään hänkin sai tuta kovaa arvostelua.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Sari Hannikainen. Miksi Catherinea kutsuttiin aikanaan brittitabloideissa ”Lazy Katieksi”? Miksi edes Archie-pojan syntymä ei herättänyt Briteissä suurta sympatiaa Meghania kohtaan? Mikä iso voimavara Catherinella on takanaan, jota Meghanilla ei ole? Ketkä vaikutusvaltaiset naiset ovat tulleet julkisuudessa Meghanin tueksi? Lue koko juttu Annan numerosta 48/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X