Kauneus

13 parasta kosmetiikkaklassikkoa – näistä tuotteista tähdet ja meikkitaiteilijat eivät luovu

Vaikka kauneuden maailma pursuaa jatkuvasti uutuuksia, parhaat klassikkotuotteet pitävät pintansa vuosikymmenestä toiseen.

Teksti:
Mirva Saukkola

Näyttelijä Natalie Portman on yksi Elizabeth Ardenin klassikkovoiteen käyttäjistä.

Vaikka kauneuden maailma pursuaa jatkuvasti uutuuksia, parhaat klassikkotuotteet pitävät pintansa vuosikymmenestä toiseen.

Hullaannutko uutuuksista vai etsitkö tuotteita, joilla on tarina?

Varsinkin 1900-luvun mittaan, kun kosmetiikkateollisuus kehittyi jättiharppauksin, onnistuttiin innovoimaan monta ajatonta hittituotetta. Kun vielä valkokankaan säihkyvimmät tähdet valjastettiin puhumaan niiden puolesta, menestystarinoiden syntyä ei enää voinut pysäyttää.

Voittamattomat voiteet

Kosteuttamisen merkityksen ihon nuorekkuuden säilyttämisessä hoksasi jo kreikkalaislääkäri Klaudios Galenos 100-luvulla. Ensin vettä sekoitettiin rasvaan kotikonstein, mutta 1900-luvulla kauppojen hyllyille ilmaantui tehdasvalmisteisia voiteita. Tähän päivään asti pintansa on pitänyt vuonna 1911 Saksassa luotu, valkoiselta ruusulta tuoksuva Nivea Creme. Se sopii käsivoiteeksi, jalkojen kovettumien pehmentämiseen ja naamioksi pakkasessa ahavoituneille kasvoille. Nykytähdistä brittinäyttelijä Kate Winslet vannoo koko perhettä palvelevan voiteen nimiin.

Nivea Creme keksittiin Saksassa 1911.

Osa voidekeksinnöistä tehtiin liki vahingossa. Kosmetiikkakeisarinna Elizabeth Arden miksasi Eight Hour Cream -voiteen vuonna 1930 rakkaiden kilpahevostensa kavioiden hoitamiseen. Rutkasti E-vitamiinia ja salisyylihappoa sisältävä eliksiiri sai nimensä, kun Arden siveli sitä testimielessä asiakkaansa lapsen polveen vesselin naarmutettua sen. Legendan mukaan kului kahdeksan tuntia, kunnes pojan polvi oli kuin uusi.

Nykyään lukuisat julkkikset, kuten Natalie Portman, hehkuttavat voiteen monikäyttöisyyttä. Huippumeikkaajat käyttävät sitä kulmakarvojen suitsimiseen ja poskipäiden korostamiseen.

Elizabeth Arden miksasi Eight Hour Cream -voiteen vuonna 1930 rakkaiden kilpahevostensa kavioiden hoitamiseen.

 

Luonnollisista vaihtoehdoista hullaantuneista Hollywood-tähdistä moni vannoo Dr. Hauschkan Ruusuvoiteen nimiin. Julia Roberts on paljastanut käyttäneensä sitä jo vuosia. Nicole Kidmanille sitä sivellään kuvausmeikin alle luomaan kuulasta hehkua.

Ruusuvoide näki päivänvalon vuonna 1967. Saksassa kehitetty, antroposofiseen ajatteluun ja raaka-aineiden biodynaamiseen maanviljelyyn perustuva tuote hakee vertaistaan täyteläisyydessään. Kuivaihoinen voi levittää sen kosteuttavaksi naamioksi.

Dr.Hauschkan Ruusuvoide keksittiin vuonna 1967.

 

Raikkauden salaisuudet

Kosteutuksen ohella puhdistus on kuulunut naisten kauneusrutiineihin pitkään. Takavuosikymmeninä haluttiin jynssätä talit pois jokaisesta ihohuokosesta. Siksi vahvasti hajustetut kasvosaippuat ja alkoholipohjaiset kasvovedet kuivattivat isoäitien hipiät usein korppumaisiksi.

Hellävaraisen tehokkaat puhdistustuotteet mullistivat ihonhoidon.

Yksi merkkipaalu oli se, kun newyorkilaisena kortteliapteekkina vuonna 1851 aloittanut Kiehl’s esitteli alkoholittoman Calendula Herbal Extract -kasvoveden 1960-luvulla. Erityistä helpotusta edelleen myynnissä oleva, kehäkukkauutteen tehoihin nojautuva tuote tarjosi aikuisiän aknesta kärsiville. Toisin kuin varhaisemmat kasvovedet, Kiehl’sin kasvovesi pyrki kuivattamisen sijaan tasapainottamaan ihon toimintaa. Niinpä se ei aiheuttanut pintakuivuutta, joka usein pahensi tilannetta vangitsemalla ihon tuottaman talin kuivuuden alle.

Kiehl’s esitteli alkoholittoman Calendula Herbal Extract -kasvoveden 1960-luvulla

60-luvulla havahduttiin myös siihen, että keinotekoiset tuoksut voivat ärsyttää ihoa. Cliniquen vuonna 1968 esittelemässä, sittemmin legendaariseksi sukeutuneessa kolmen askeleen ihonhoitomenetelmässä turvauduttiin kolmeen hajustamattomaan tuotteeseen: hellävaraiseen puhdistussaippuaan, kasvoveteen ja kosteusvoiteeseen.

Vaikka Cliniquen selkeä teho-ohjelma surffasi suosionsa huipulla juuri lanseerauksensa jälkeen, turvautuu moni julkkis siihen edelleen. Esimerkiksi jo varhaisteininä yhdeksi maailman suosituimmaksi muotibloggaajaksi singahtanut Tavi Gevinson, nyt 20, on kertonut arvostavansa menetelmän selkeyttä.

Cliniquen klassikkotriplassa on puhdistussaippua, kasvovesi ja kosteusvoide.

Säihkettä silmiin, rusotusta huulille

Silmät ovat sielun peili, ja siksi katsetta korostava ripsiväri on monen naisen meikkipussin ykköstuote. Ennen kosmetiikkateollisuuden kehittymistä ripsiväriä valmistettiin kotioloissa noesta ja vaseliinista.

Nuori amerikkalaiskemisti Tom Lyle Williams kehitti vuonna 1915 maailman ensimmäisen kaupallisen ripsivärin seurattuaan lemmenkipeän Maybel-siskonsa yrityksiä hurmata unelmiensa mies noetuilla räpsyripsillään. Kyseessä oli ensimmäinen Maybelline-kakkumaskara, johon piti lorauttaa tippa vettä ennen harjaamista. 60-luvulla Maybelline esitteli putkiloon pakatun ripsivärin ja vuonna 1971 tuuhentavan Great Lash -maskaran. Muun muassa kantrilaulaja Carrie Underwood on paljastanut sipaisevansa tätä ikonista, pinkki-vihreään putkiloon pakattua klassikkotuotetta räpsyttimiinsä ennen keikkaa.

Tom Lyle Williams kehitti vuonna 1915 maailman ensimmäisen kaupallisen ripsivärin, joka nimetiin hänen siskonsa Maybelin mukaan.

Ripsivärin kanssa meikkipussin ykköstuotteen asemasta kilvoittelee huulipuna. Pariisilainen Guerlainin parfyymitalo esitteli ensimmäiset huulipunat jo 1840-luvulla. Ensin kyse oli voipaperiin pakatuista, vahamaisista punapötköistä, mutta vain kolme vuosikymmentä myöhemmin Guerlain pakkasi punat nykyisen kaltaiseen, kierrettävään hylsyyn.

Aluksi huulipunaa pidettiin elantonsa epämääräisillä keinoilla tienaavien naisten hankintana, mutta teatterilavojen kuningattaren Sarah Bernhardtin miellyttyä siihen ääni muuttui kellossa. 1900-luvulle tultaessa huulipunasta tuli sallittu kaunistautumisapuväline myös kunniallisille naisille. Yhdysvaltojen suffragetit sivelivät tunnusmerkiksi huulensa kirkkaalla punalla ennen marssia naisten äänioikeuden hyväksi.

Yksi parhaiten pintansa pitäneistä punista on Lancômen L’Absolu Rouge, joka keksittiin vuonna 1991. Sen kasvona säteili ajan ykköskaunotar, näyttelijä Isabella Rossellini. Jo silloin se oli tunnettu kermamaisen hellivästä mutta samalla runsaspigmenttisestä koostumuksestaan. Viime vuonna koostumusta uudistettiin entistä hoitavammaksi.

Lancômen L’Absolu Rouge.

Meikkipussin monikäyttötuotteet

Mitä enemmän markkinoille tulvii uutuuksia, sitä ahtaammaksi meikkipussi alkaa käydä. Siksi monikäyttötuotteiden näppäryyttä ei käy kieltäminen. Yksi rakastetuimmista ovat Guerlainin vuonna 1987 esittelemät Météorites-puuterihelmet. Monivärisistä pastellihelmistä irtoaa väriä niin varjostuksiin kuin korostuksiinkin. Kasvojen lisäksi niistä voi tupsutella hehkua dekolteelle ja käsivarsille. Kolmekymppisiksi ehtineet taikahelmet ovat nyt poikineet kokonaisen tuotesarjan, joten kuulat saa myös käsilaukkuun sopivammin kiinteäksi puuterikakuksi puristettuna.

Hehkumeteoriittien faniksi tiedetään luonnollisesta säkenöinnistään kuulu supermalli Natalia Vodianova, joka on myös työskennellyt Guerlainin mainoskasvona.

Guerlainin monivärisistä pastellihelmistä irtoaa väriä niin varjostuksiin kuin korostuksiinkin.

Toinen meikkipussin monikäyttötuote on vuonna 1992 kehitetty Yves Saint Laurent’n Touche Éclat -valokynä. Kun amerikkalainen Allure-lehti urkki sen käyttäjiä, sijoittuivat fanien joukkoon muotisuunnittelija Victoria Beckham ja huippumalli Naomi Campbell.

Tyypillisimmin monikäyttömeikkiä suditaan uupumusta viestittävien silmänalusten kirkastamiseksi. Parhaimmillaan valonsäteet vangitseva kynä toimii esimerkiksi poskipäiden korostajana. Se pohjustaa myös luomivärin täydellisesti.

YSL:n valokynää käyttävät mm. muotisuunnittelija Victoria Beckham ja huippumalli Naomi Campbell.

Vuonna 1980 luotu Clarinsin Beauty Flash Balm -pikakaunistaja on myös ujuttautunut monen huippumeikkaajan työkalupakkiin. Meikkivoiteen alle hehkua ja sileyttä luovaa pohjustajaa kuluu kuulemma tuubikaupalla ennen megagaaloja. Biletyshaluistaan kuulu huippumalli Kate Moss on myöntänyt tuotteen raikastaneen hänen olemuksensa monesti kriittisellä hetkellä.

Clarinsin Beauty Flash Balm -pikakaunistaja on myös ujuttautunut monen huippumeikkaajan työkalupakkiin.

Modernin naisen aika on usein kortilla. Siksi kynsilakan vaihtaminen huulipunan sävyyn sopivaksi oli lähes mahdoton tehtävä jo 1970-luvulla, jolloin niiden edelleen odotettiin matsaavan toisiinsa. Erityisen ongelmalliseksi se osoittautui Hollywoodin studioilla, kun näyttelijöiden asua ja tyyliä vaihdettiin tiuhaan kuvausten edistyessä.

Essien kalpeanpinkki Ballet Slippers tunnetaan kuningatar Elisabet II:n luottotuotteena.

Ratkaisuksi nousi ranskalainen manikyyri eli vaaleat kynnet, joiden kärki on lakattu raikkaan valkoiseksi. Sen huomattiin sopivan kaikkeen, ja niinpä tyylillä riittää edelleen kannattajia. Hillitty lakka tyylin toteuttamiseen on Essien kalpeanpinkki Ballet Slippers, joka tunnetaan kuningatar Elisabet II:n luottotuotteena.

Tuoksut, joilla on tarina

Tuskin mikään peilikaapin aarteista kätkee yhtä paljon tarinoita sisälleen kuin parfyymipullo. Vaikka uutuustuoksujen tulva tuntuu loppumattomalta, ovat maailman unohtumattomimmat hajuvedet vuosikymmeniä vanhoja.

Sitruunaa, santelipuuta ja nahkaa huokuva Guerlainin Shalimar luotiin jo vuonna 1925, mutta se tunnetaan edelleen Meryl Streepin ja Jade Jaggerin lempituoksuna. Tuoksu on omistettu Taj Mahalin palatsin rakennuttaneen, 1600-luvulla eläneen intialaishallitsija Shah Jahanin lempivaimon Mumtaz Mahalin muistolle. Nykyään se kuitenkin tuo enemmän mieleen 1920-luvun ylelliset juhlat.

Guerlainin Shalimar luotiin jo vuonna 1925.

Parfymööri Ernest Beaux loi Chanel No° 5 -tuoksun Coco Chanelin pyynnöstä vuonna 1921. Vaikka tuoksu tuntuu uhkuvan jasmiinia, mademoiselle Chanel halusi siitä mahdollisimman synteettisen. Kukat olivat hänestä eilispäivää, sillä moderni nainen tuoksui tulevaisuuden kaupungille.

Ernest Beaux loi Chanel No° 5 -tuoksun Coco Chanelin pyynnöstä vuonna 1921.

Nimensä parfyymi sai taikauskoisen muodinluojan onnennumeron mukaan. Sen myynti on ollut luomisesta asti tasaisen varmaa – joskin se ponnahti pilviin vuonna 1960, kun valkokankaan seireeni Marilyn Monroe ilmoitti käyttävänsä sitä ainoana yöasunaan.

 

Legendaarisista tuoksuista puhuttaessa ei voida ohittaa Yves Saint Laurentin Opiumia, joka huumaa ambralla, pippurilla ja santelipuulla. Itämainen sinfonia aiheutti esittelyjuhliensa yhteydessä vuonna 1977 New Yorkissa liki mellakan, kun amerikkalaiskiinalainen väestö ryntäsi barrikadeille osoittamaan mieltään sen nimeä vastaan – oopiumi ja sen poikimat sodat kun olivat aiheuttaneet kiinalaisille aikanaan kohtuutonta kärsimystä. Nimi kuitenkin säilyi, ja tiettävästi huippumalli Jerry Hall annosteli juuri näitä hurmaustippoja korvansa taakse kiertäessään rokkikukko Mick Jaggerin pikkusormensa ympärille.

Opium-hajuvesi esiteltiin vuonna 1977.

 Lue myös:

Raikasta sitrusta, eksoottista kookosta ja ruusun viekoittelevaa tuoksua – esittelyssä 10 kevään uutuustuoksua

Valitsimme markettikosmetiikan parhaat tuotteet – 25 halpaa huippulöytöä!

X