Kauneus

Iiris Heikkinen luopui shampoosta – vesipesuun siirtyminen lopetti päänahkan kutinan ja teki hiuksista paksumman tuntuiset

Kun Iiris Heikkinen kamppaili muutama vuosi sitten inhottavien päänahkanongelmien kanssa, päätti hän kokeilla elämää ilman shampoota. Näin siinä kävi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Sara Pihlaja, Istock, Iiris Heikkinen

Iiris Heikkinen kärsi pitkään hiuspohjan kutinasta, mihin ei tuntunut auttavan mikään.

Kun Iiris Heikkinen kamppaili muutama vuosi sitten inhottavien päänahkanongelmien kanssa, päätti hän kokeilla elämää ilman shampoota. Näin siinä kävi.

Kaksi vuotta sitten Iiris Heikkinen, 24kamppaili inhottavan ongelman kanssa: kuiva päänahka oireili ikävästi kutisemalla, eikä toimivaa hoitokeinoa löytynyt useista yrityksistä huolimatta. Edes luonnonkosmetiikka, jota Iiris suosii, ei tuntunut tuovan helpotusta ongelmaan.

– Vaihdoin luonnonmukaisen shampoonikin palashampooseen. Päänahkani jatkoi silti oireilua, Iiris kertoo.

Koska kaikki pesuaineet tuntuivat kuivattavan Iiriksen päänahkaa, alkoi hän miettiä, mitä muita vaihtoehtoja hänellä olisi. Ajatus siitä, miltä hiustenpesu ilman shampoota tuntuisi, alkoi kyteä mielessä.

Hiustenpesu ilman shampoota tuotti tulosta parissa viikossa

Iiris lopetti shampoon käyttämisen syksyllä 2017. Kokeilun aluksi Iiris haki erilaisista Facebook-ryhmistä ja blogeista tietoa siitä, miten hiustenpesu ilman shampoota kannattaa tehdä.

Verkossa suositeltiin hiustenpesua muun muassa ruokasoodan ja omenaviinietikan avulla. Iiriksen päänahkan kutinaan se ei kuitenkaan tepsinyt.

– Hiukseni tulivat todella puhtaaksi, mutta päänahkan kutiseminen jatkui. Sen jälkeen päätin, että jätän kaikki aineet ja pesen hiukseni pelkällä vedellä.

Vesipesuun – ja hiusten rasvoittumiseen – tottuminen vaati kuitenkin oman aikansa.

– Monet pelkäävät, että tukka alkaa näyttää rasvaiselta. Monen hiukset rasvoittuvatkin aluksi ja näyttävät likaiselta hetken aikaa. Minullakin tuli tämä vaihe – se kesti noin muutaman viikon, Iris kertoo.

Ensimmäisen positiivisen muutoksen Iiris huomasi muutaman shampoottoman viikon jälkeen: hiuspohjan kutina oli vihdoin lakannut. Muutamassa kuukaudessa myös hiukset olivat toipuneet normaaliin kuntoonsa.

– Minulla oli leikkaus marraskuun alussa ja olin sairaalassa muutaman viikon. Joulukuussa olin sairauslomalla kotona. Silloin minua ei haitannut, että hiukseni näyttivät likaisemmilta. Tammikuussa hiukseni näyttivät jo normaaleilta.

Ei paluuta pesuaineisiin

Ennen Iiris pesi hiuksensa muutaman päivän välein. Rutiini on pysynyt melkein samana, vaikka hiustenpesuaineisiin Iiris ei enää koskekaan.

– Parin kuukauden välein tuntuu, ettei tukka lähde kunnolla puhtaaksi. Silloin olen käyttänyt satunnaisesti pesemiseen kookosöljyä ja neem-jauhetta. Seuraavaksi voisin kokeilla jotain suomalaista ainesosaa, Iiris sanoo.

Muotoilutuotteiden suhteen Iiris on aina ollut säästeliäs. Kuivashampoon tilalla toimii nyt luontaistuotekaupasta hankittu silkkipuuteri. Se tuo hiuksiin tarvittaessa lisää kuohkeutta.

Hiusten hyvinvoinnin kannalta myös terveellisillä elämäntavoilla on suuri merkitys. Niitä Iiriskin pyrkii noudattamaan.

Hiustenpesu ilman shampoota on ollut Iiriksen mukaan menestys: Iiriksen hiukset ennen ja jälkeen shampoottomuutta.
Hiustenpesu ilman shampoota on ollut Iiriksen mukaan menestys: Iiriksen hiukset ennen ja jälkeen shampoottomuutta.

Lisää laineita ja paksummat hiukset 

Iiris on nyt elänyt ilman shampoota hieman yli kaksi vuotta. Hän uskoo, ettei tule käyttämään shampoota enää koskaan.

Itseäni motivoi se, että päänahkani voi hyvin, eikä enää kutise, Iiris perustelee.

Hiusten peseminen ilman shampoota on parantanut hiuspohjan lisäksi Iiriksen hiusten kuntoa: aiemmin hennot hiukset ovat nyt huomattavasti paksummat, niistä löytyy enemmän laineita ja talvisin hiukset eivät sähköisty enää niin helposti.

– Päänahka on nyt hieman vahaisempi ja paksumman tuntuinen kuin ennen. Hiukseni tuntuvat erilaisilta, Iiris kuvailee.

Lue myös: Onko sinullakin salakiharat? Supersuosittu Curly girl -metodi yllättää monet – näin se toimii

Uuden rutiinin myötä Iiris on huomannut hiuksissaan muitakin muutoksia.

– Hiukseni kasvavat nykyään eri värisenä. Ne ovat nyt luonnollisemman vaaleat ja vähemmän kellertävät kuin ennen.

Iiriksen mukaan ilman shampoota elämisessä on myös se hyvä puoli, että se on luontoystävällistä.

– Shampoo on usein pakattu muovipulloon. Pesuaineissa voi olla mukana mikromuoveja ja kemikaaleja, jotka pääsevät vesistöön, Iiris huomauttaa.

Shampoon käytön lopettaminen on muuttanut Iiriksen hiuksia.
Shampoottomuuden myötä Iiriksen hiukset ovat muuttaneet sävyään. Nyt tukan väri taittaa luonnollisen vaaleaan.

Näin aloitat hiustenpesun ilman shampoota

Jos haluaa elää ilman shampoota, on Iiriksen mukaan tärkeintä löytää juuri itselleen sopivat rutiinit.

Aloittelijoita hän kehottaa miettimään sitä, haluaako kokeilla aluksi esimerkiksi jotain luonnonmukaista vaihtoehtoa, kuten jauhoja, vai siirtyykö suoraan pelkkään vesipesuun.

– Rutiini riippuu omasta hiustyypistä sekä siitä, kuinka paljon harrastaa liikuntaa.

Lisäksi Iiris muistuttaa kärsivällisyydestä, jota hiusten pesu ilman shampoota vaatii.

– Se vaatii totuttelua, sillä aluksi hiukset saattavat tuntua rasvaisilta. On hyvä katsoa, miten omat hiukset ja päänahka reagoivat.

Lue myös: 

Aiheuttaako lämpimällä vedellä peseminen kellertävän sävyn vaaleisiin hiuksiin? Asiantuntija kertoo, miten vaaleat hiukset kannattaa pestä

Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

X