Kauneus

Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

Geenit ovat asiantuntijan mukaan ratkaisevassa asemassa, kun tarkastellaan, minkä pituiseksi hiukset voivat maksimissaan kasvaa. Kuitenkin myös ympäristötekijöillä eli esimerkiksi hiusten hoidolla on vaikutusta asiaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kaikkien hiukset eivät kasva todella pitkiksi, vaikka hiuksia hoitaisi hyvin ja niiden kasvamiselle antaisi aikaa.

Geenit ovat asiantuntijan mukaan ratkaisevassa asemassa, kun tarkastellaan, minkä pituiseksi hiukset voivat maksimissaan kasvaa. Kuitenkin myös ympäristötekijöillä eli esimerkiksi hiusten hoidolla on vaikutusta asiaan.

Onko sinunkin kaveripiirissäsi joku, jonka hiukset kasvavat hetkessä pitkiksi, ja toinen, joka yrittää jatkuvasti kasvattaa tukkaansa, mutta hänen hiuksensa eivät koskaan kasva reilusti yli olkapäiden? Aina kyse ei ole vain ympäristötekijöistä eli esimerkiksi siitä, miten hiusta hoidetaan ulkoisesti ja sisäisesti. Syy saattaa piillä geeneissä.

– Geenit ovat hiusten eliniässä ja pituudessa ratkaisevassa asemassa. Kuitenkaan kukaan ei ole isänsä tai äitinsä ”klooni”, vaan meissä jokaisessa on sekä isän että äidin suvusta saatuja perintötekijöitä. Siksi olemme hiusten pituudenkin suhteen yksilöllisiä, kertoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

Lue myös: Onko sinulla pitkät hiukset? Varo, ettet sorru tähän tyypilliseen virheeseen

Kuukaudessa hiukset kasvavat keskimäärin 1,25 senttiä

Hius kasvaa Hagros-Kosken mukaan keskimäärin 1,25 senttiä kuukaudessa. Yksilöllisiä eroja on kuitenkin huomattavasti.

– Yhdellä kasvu saattaa olla alle sentin ja toisella yli 2 senttiä. Geenit ratkaisevat asian, Hagros-Koski toteaa.

Omia geenejä arvioidessa ei voi tuijottaa vain vanhempien hiuksia, sillä kuten yllä jo mainittiin, geeneihin vaikuttavat äidin ja isän lisäksi koko suvun geenit.

– Samassa sisarusparvessa voi siis olla ihan erityyppisiä hiuslaatuja, vaikka todistettavasti kaikilla sisaruksilla on samat isä ja äiti. Esimerkiksi isoisoäidin tai -isän geenit voivat näkyä vahvemmin jonkun lapsenlapsenlapsen hiuksissa kuin toisen. Pääsääntöisesti lasten hiukset seuraavat vanhempien hiuslaatua, mutta varmaa se ei ole, Hagros-Koski selittää.

Hius kasvaa lähes poikkeuksetta 2–6 vuotta

Hiusten kasvunopeuden lisäksi hiusten pituuteen vaikuttaa olennaisesti myös hiusten elinikä eli se, kuinka kauan hius jatkaa kasvuaan.

– Hius kasvaa 2–6 vuotta. Poikkeuksia tässä asiassa on, mutta ne ovat hyvin harvinaista. Intiassa on tavattu 1800-luvulla mies, jolla oli 13 metriä pitkä tukka. Vietnamissa muistaakseni viime vuosituhannen loppupuolella tavattiin mies, jolla oli 5 metriä pitkä tukka. Heidän hiustensa kasvuikä on ollut poikkeuksellinen, Hagros-Koski kertoo.

Hiusten ikää ei voi Hagros-Kosken mukaan pidentää.

– Jos se on kaksi vuotta, hiukset kasvavat suurin piirtein olkapäille. Jos hiusten kasvuikä sen sijaan on 6 vuotta, hiukset voivat kasvaa reisipituisiksi. Hiusten maksimaalista pituutta pohtiessa on muistettava huomioida kasvunopeus. Se joko lyhentää tai pidentää hiusten maksimipituutta.

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat geenien lisäksi myös muut tekijät

Hiusten kasvuikä ja kasvunopeus siis ratkaisevat, mikä hiusten maksimaalinen pituus on.

Vaikka geenit ovat ratkaiseva tekijä hiusten kasvuiässä ja -nopeudessa, hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat geenien lisäksi myös muut tekijät ilmanlaadusta lähtien: puhdas maalaisilma on hiuksille parempaa kuin kaupunkien ilma, jossa on runsaasti ilmansaasteita.

– Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat geenien lisäksi monet tekijät: ensisijaisesti ravinto, liikunta ja lepo. Riittävä, terveellinen ja monipuolinen ravinto ei ole sama kaikille, sillä ihmisillä on yliherkkyyksiä, allergioita, vatsa- ja suolisto-ongelmia, imeytymishäiriöitä, sairauksia ja muuta vastaavaa, jotka on otettava huomioon ruokavaliossa.

Yksipuolinen, prosessoitu ruoka ja makeat, prosessoidut juomat vaikuttavat kuitenkin Hagros-Kosken mukaan poikkeuksetta hiusten hyvinvointiin heikentävästi.

– Hius on ravinnonjakelussa ääripäässä eli se saa ravintoa, jos tärkeimmiltä elimiltä jää ravintoa yli. Joka päivä olisi lautasella oltava karkeasti ottaen noin 80 prosenttia vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja terveellisiä rasvoja sekä noin 20 prosenttia eläinkunnan- ja viljatuotteita. Silloin hius iloitsee ja kasvaa niin vahvana kuin perintötekijät ovat antaneet mahdollisuuden!

Myös hyvälaatuista vettä olisi Hagros-Kosken mukaan tärkeää juoda riittävästi.

X