Kauneus

Luulitko, että uuden meikkivoiteen tilaaminen netistä on hankalaa? Ammattilainen kertoo kikat, joilla löydät juuri oikean sävyn

Täydellisen meikkivoide-, poskipuna- tai luomivärisävyn tilaaminen netistä vaatii hiukan viitseliäisyyttä, mutta on aivan mahdollista.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Sopivan sävyisten meikkien tilaaminen on onneksi mahdollista ilman iholle kokeilemista.

Täydellisen meikkivoide-, poskipuna- tai luomivärisävyn tilaaminen netistä vaatii hiukan viitseliäisyyttä, mutta on aivan mahdollista.

Meikkien tilaaminen netistä on helppoa ja kätevää, jos vain tietää, mitä tilaa. Miten meikkivoiteen, poskipunan ja muun värikosmetiikan saa tilattua oikean sävyisenä testaamatta tuotteita iholle? Meikkaaja-maskeeraaja Miia Johansson kertoo.

Meikkivoiteen nettitilauksessa on helpoin onnistua

– Sanoisin, että meikkivoide on muihin meikkeihin verrattuna kaikkein helpoin valita netistä, Johansson toteaa.

Hänellä on oikean meikkivoidesävyn etävalintaan kolme niksiä:

  1. Syötä jonkin sinulla käytössä olleen meikkivoiteen nimi ja sävy Findation.com-sivustolle. Sivusto kertoo, mitkä sävyt sinulle voisivat sopia muista meikkivoiteista.
  2. Laita Googlen kuvahakuun sen meikkivoiteen nimi, jota olet ostamassa, ja sana ”swatches” tai ”shades”. Kuvahausta voi löytyä meikkivoiteen eri sävyjä testattuna erilaisilla ihoilla.
  3. Etsi YouTubesta videoita meikkivoiteen nimellä. Hyvällä tuurilla löydät testivideon kauneusvloggaajalta, jonka ihon sävy on lähellä omaasi.

– Kaikki nämä vaativat vähän vaivaa, mutta kun ne oppii, tilaamisesta tulee yllättävän helppoa, Johansson lupaa.

Johansson vinkkaa vielä, että ohut meikkivoide saattaa antaa anteeksi sinne päin valitun sävyn. Paksujen, peittävien tuotteiden kanssa sävyn valinnassa täytyy olla tarkempi.

Jos pohtii, tilaisiko kahdesta väristä tummemman vai vaaleamman, Johansson suosittelee tilaamaan tummemman.

– Pikkuisen tummempi meikkivoide tuo väriä kasvoille.

Ihon pohjasävy auttaa huulipuna- ja luomiväriostoksilla

Poskipunien, huulipunien ja luomivärien tilaamisessa olennaisin tieto on Johanssonin mukaan oman ihon pohjasävy. Pohjasävy on joko punertava eli kylmä tai kellertävä eli lämmin, tai joskus neutraali. Pohjasävy ei ole kiinni siitä, onko iho tumma vai vaalea. Jos et vielä tiedä, oletko pohjasävyltäsi viileä vai lämmin, nämä konstit auttavat selvitystyössä:

  • Katso, näyttävätkö ranteesi ihon läpi kuultavat verisuonet sinertäviltä vai vihertäviltä. Sininen viittaa kylmään, vihreä lämpimän pohjasävyyn.
  • Jos ihonvärisi on vaalea, mieti, palatko vai rusketutko auringossa. Palaminen viittaa kylmään pohjasävyyn, ruskettuminen lämpimään.
  • Vertaa kasvojasi luonnonvalossa valkoiseen paperiin tai valkoiseen t-paitaan. Jos kasvot näyttävät valkoisen vieressä punertavilta, on ihon pohjasävy viileä, ja jos oransseilta, on pohjasävy lämmin.
  • Vertaile, näyttävätkö kasvosi paremmilta lämpimän sävyisen, esimerkiksi murretun oranssin, vai viileän sävyisen, esimerkiksi kylmän sinisen kankaan vieressä.

– Jokaisen iholla voi olla punoitusta, mutta se ei tarkoita, että ihon pohjasävy olisi punaiseen taittava, Johansson toteaa.

Lue myös: Selvitä stylistin vinkeillä, oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen! Nämä värit pukevat eri ihotyyppejä parhaiten

Pinkkiä punasävyiselle ja oranssia kellertävälle

Pohjasävyltään lämpimälle, kellertävälle iholle sopivat parhaiten oranssiin taittavat huuli- ja poskipunasävyt. Pohjasävyltään viileä, punertava iho puolestaan näyttää parhaalta viileiden, siniseen taittavien punien parina.

– Valitse vierekkäisistä poskipunasävyistä pinkki punaiselle pohjasävylle ja oranssi keltaiselle pohjasävylle. Sillä et voi mennä hirveän pahasti pieleen, Miia Johansson sanoo.

Huulipunasävyjä sudittuna vaaleanpunaiselle taustalle.
Ihon pohjasävyn perusteella netistäkin saa valittua huulipunan, joka näyttää raikkaalta omilla kasvoilla.

Myös huulipunaostoksilla Johanssonin neuvo on tutkailla, mitkä sävyt ovat lämpimiä ja mitkä viileitä, ja valita väri oman ihon pohjasävyn perusteella. Ihon pohjasävyjen erilaisuuden takia sama huulipuna, joka näyttää kaverin tai somevaikuttajan kasvoilla täydelliseltä, voi näyttää omilla huulilta tunkkaiselta.

Luomiväriostosten tekeminen nettikaupassa onkin jo monimutkaisempaa. Johansson kertoo, että ruskeaa pidetään usein varmana ja kaikille sopivana luomivärin sävynä, mutta juuri oikean ruskean sävyn löytäminen on varsinkin netin kautta vaikeaa.

Johansson kehottaa tukeutumaan luomivärivalinnoissa värianalyysiin, jossa ihmiset jaetaan talvi-, kevät-, kesä- ja syksyihmisiin. Värianalyysissä jokaiselle vuodenajalle on omat värikarttansa, joilta imartelevia sävyjä voi poimia.

X