Kauneus

Stylistin vinkit: Pikaopas aurinkolasien ostajalle

Teksti: Anna.fi

Vaikka silmäsi olisivatkin kuinka kauniit ja ihanat tahansa, ne kannattaa kuitenkin suojata näkyvältä valolta ja UV-säteilyltä. Otsonikerroksen ohentumisen myötä lisääntynyt UV-säteily saattaa edesauttaa silmän mykiön samentumista eli harmaakaihin kehittymistä. Lasit suojaavat silmiä myös häikäistymiseltä, liialta valolta ja tuulelta. Suurilla laseilla ehkäisee myös silmänympärysihon ryppyjen syntymistä.

Suurta ja näyttävää

Kesän 2006 aurinkolasitrendin mukaan lasien tulee olla suuret ja näyttävät. Myös värikkyys on in. Heitä pois luulot, että ostaisit liian suuret lasit, sillä mikään ei ole liian suurta ja glamouria tänä kesänä. Logot ovat isoja ja näyttäviä, ne on toteutettu erilaisilla strasseilla, koristeilla tai jopa sangoista riippuvilla koruilla.

Vaatemuodin tavoin tänä kesänä mustan ja ruskean lisäksi aurinkolaseissa on hehkuvia kesävärejä. Trendikkäimmät metalliaurinkolasit ovat väriltään mattapintaista vaaleaa kultaa tai tummaa asemetallin harmaata. Muodikkaimpien miesten silmiä peittävät 1980-luvulta peräisin olevat pilottimalliset lasit.

Suomesta löytyy useimmat eurooppalaisten muotitalojen merkit, joten jokainen löytää varmasti valikoimista omaan käyttötarkoitukseen ja kukkarolleen sopivat lasit.

Stylistien vinkit: Aurinkolasit

Lasit käytön mukaan

Aurinkolaseja löytyy erilaisiin tarpeisiin. Ihanteena olisi, että käyttäjällä olisi eri lasit kesäterassille ja urheiluun. Merellä tai golfkentällä liikkuville on suunniteltu omat lasit varta vasten ympäristöön soveltuvaksi. Moni autoilija suosii ajamiseen kehitettyjä linssejä. Kannattaa mainita optikolle, minkälaiseen käyttöön olet hankkimassa laseja. Optikko osaa näkemisen ammattilaisena kertoa lasien ominaisuuksista ja auttaa valitsemisessa.

Hinta vs. laatu

Parhaimmat lasit ovat optisesti hiotut, eli linssit ovat virheettömät. Halvimpien aurinkolasien linssit on usein valmistettu valamalla, eivätkä ne laadultaan vastaa optisesti hiottujen linssien laatua. Kehyksissä on käytetty usein samoja materiaaleja kuin silmälasikehyksissä, joten sovittaminen yksilöllisesti käyttäjän kasvoille on mahdollista.

Laadukkaat aurinkolasit ovat käytössä mukavat, niiden käyttöikä on pitkä, niihin voidaan valmistaa linssit esimerkiksi asiakkaan omilla silmälasivahvuuksilla ja niitä on mahdollista tarvittaessa huoltaa sekä korjata varaosin.Stylistien vinkit: Aurinkolasit

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssien materiaali suodattaa säteet hyvin. Kehyksien merkinnät UV 100 % tai UV 400 tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä ja materiaalista.

Aurinkolaseilta tulee edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, eivätkä ne saa heikentää näöntarkkuutta. Lasit eivät myöskään saa oleellisesti vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan, eikä vääristä värejä, mikäli siitä on haittaa tai vaaraa.

Stylistien vinkit: Aurinkolasit

Innovatiivisimmilta valmistajilta tulee markkinoille jatkuvasti uusia sovelluksia. Nykyisin on saatavilla mm. Mp3-soittimella varustettuja aurinkolaseja. On myös kehyksiä, joihin käyttäjä voi itse vaihtaa erilaisia linssejä eri käyttötarkoituksiin.

Asiantuntijana optikko Erja Tolvanen Aleksin Optiikasta
Teksti Kirsi Pitkäranta | Kuvat Skoy

 

 

 

X