Koti ja sisustus

Ikebana on Suvi-Marjalle, 38, parasta mindfulnessia – aivotutkija kertoo, mihin rauhoittava vaikutus perustuu: ”Johtaa hengityksen syvenemiseen ja aistien terävöitymiseen”

Tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä vaativa ikebana-harrastus on tärkeä osa Suvi-Marja Utoslahden elämää. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miten harrastuksen vaikutukset näkyvät aivoissa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Sampo Korhonen

Meditatiivisesta ikebana-harrastuksesta on tullut tärkeä osa Suvi-Marja Utoslahden arkea.

Tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä vaativa ikebana-harrastus on tärkeä osa Suvi-Marja Utoslahden elämää. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miten harrastuksen vaikutukset näkyvät aivoissa.

Terveydenhoitaja Suvi-Marja Utoslahti, 38, kertoo: ”Harrastukseni on ikebana eli japanilainen kukkienasettelutaide. Tutustuin ikebanaan muutama vuosi sitten vähän sattumalta. Koska lapseni olivat pieniä, kaipasin säännöllistä hengähdystaukoa arjesta. Tutkin työväenopiston kurssitarjontaa, ja ikebanan alkeiskurssi sopi parhaiten perhekalenterimme aikatauluihin.

Harrastuksia on tullut ja mennyt, mutta ikebanasta on tullut tärkeä osa arkeani. Ikebana-tunti on kuin matka toiseen maailmaan. Teemme opettajan johdolla kasvi- ja oksamateriaaleista asetelmia ja opettelemme esimerkiksi kukkien leikkaamista, muotoilua ja asettelua modernin Sogetsu-ikebanakoulukunnan mukaan.”

Ikebana on teknistä ja vaatii pitkäjänteisyyttä

”Työskentelen terveydenhoitajana terveysasemalla. Teen vastaanottotyötä ja annan terveysneuvontaa puhelimitse. Terveydenhoitajan koulutuksessa opetetaan keinoja stressinhallintaan ja palautumiseen, mutta työn hektisyys kuormittaa. Terveysasema on ympäristönä rauhaton, ja omaan työhön on usein vaikea keskittyä ilman häiriöitä.

Ikebana on vastapainoa nopeatempoiselle arjelle. Elän ruuhkavuosia, mutta harrastukseni tarjoaa tilaisuuden pysähtyä ja olla rauhassa itseni kanssa. On meditatiivista uppoutua tarkastelemaan kasvin juuria tai miettiä ihanteellista taivutuskulmaa kukka-asetelman oksalle. Ikebana on erittäin teknistä ja pitkäjänteisyyttä vaativaa. Olen aina nauttinut pikkutarkasta tekemisestä, mutta ruuhkavuosiarki pakottaa suurpiirteiseksi.

Ikebana-materiaalien hankkiminen etukäteen ohjeiden mukaan on Suvi-Marjalle tärkeä osa valmistautumista.
Ikebana-materiaalien hankkiminen etukäteen ohjeiden mukaan on Suvi-Marjalle tärkeä osa valmistautumista.

Teen hoitajan työtä koko persoonallani ja pyrin olemaan potilaiden kanssa aidosti läsnä. Olen ulospäinsuuntautunut, mutta kaipaan vapaa-ajallani hiljentymistä ja yksinoloa. Hiljaisuus on tärkeä osa ikebanaa. Omaa asetelmaa tehdessä ei jutella muiden kanssa.

Myös huolellinen valmistautuminen kuuluu ikebanaan. Saamme opettajalta etukäteen ohjeet siitä, mitä materiaaleja tunnille pitää tuoda. Järjestelen arkeni niin, että voin etsiä ikebana-materiaalit rauhassa. Materiaalien hankkiminen on panostus hyvinvointiini, koska nautin kauniista asioista. Sopivien kasvien tai oksien etsiminen kukkakaupoista ja luonnosta saa minut hyvälle tuulelle.”

Lue myös: Näin syntyy upeita kukkakimppuja kotiin – kukkia rakastavat naiset näyttävät, miten materiaalia löytyy luonnosta myöhään syksylläkin

Tarkkuutta vaativa tekeminen rentouttaa

”Tunneilla etenemme japanilaisten ikebana-oppikirjojen mukaan. Kun oppikirjojen harjoitustehtäviä on suoritettu riittävästi, saamme Japanista diplomit. Ne on allekirjoittanut paikallisen Sogetsu-koulun johtaja. Diplomin saaminen on palkitsevaa, koska haluan kehittyä harrastuksessani.

Ikebanan tarkoitus on tuottaa rauhaa ja keskittymistä sitä harjoittaville. Myös samurait kuulemma terävöittivät ikebanan avulla ajatuksiaan ennen taisteluihin lähtemistä. Minulle tarkkuutta vaativa tekeminen on hyvä keino rentoutua. Ikebana on mindfulnessia, joka lievittää arjen stressiä ja kuormitusta.”

X