Koti ja sisustus

Näin saat joulukukkasi kukoistamaan – vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon

Komeileeko sinun kotonasi joulun aikaan joulutähti, jouluruusu, hyasintti vai jokin muu joulukukka? Lue vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon!

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Joulukukat käyvät joulukoristeista.

Komeileeko sinun kotonasi joulun aikaan joulutähti, jouluruusu, hyasintti vai jokin muu joulukukka? Lue vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon!

Joulutähti, jouluruusu, ritarinkukka, hyasintti, ruukkuatsalea ja tulppaanit ovat kaikki suosittuja joulukukkia. Lue, miten hoidat niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Joulutähteä on kasteltava usein pienellä määrällä vettä

Joulutähteä on kasteltava usein pienellä määrällä vettä
Joulutähti on herkkä vedolle ja kylmälle.

Näin hoidat joulutähteä: Joulutähti kannattaa sijoittaa valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Kastele joulutähteä huoneenlämpöisellä vedellä usein mutta pieninä annoksina niin, ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan.

Muista myös tämä! Joulutähti on herkkä vedolle ja kylmälle, joten se pitää pakata kuljetusten ajaksi huolellisesti. Joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja niiden värin vaihtamisen jälkeenkin joulutähteä voidaan kasvattaa viherkasvina.

Jouluruusu tykkää viileästä mutta soveltuu myös huoneenlämpöön

Jouluruusu
Viileässä viihtyvä jouluruusu kukkii jopa kuukauden myös huoneenlämmössä.

Näin hoidat jouluruusua: Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii jopa kuukauden myös huoneenlämmössä. Pidä jouluruusu tasaisen kosteana. Kastelusta tulee helpompaa, jos kasvi vaihdetaan kotona hieman isompaan astiaan.

Muista myös tämä! Jos jouluksi hankittu taimi on tarkoitus siirtää puutarhaan, vie se kukinnan jälkeen viileään kellariin tai varastoon. Jos maa on sula, voit istuttaa jouluruusun suoraan ulos.

Ritarinkukka ei kaipaa paljoa vettä

Ritarinkukka
Ritarinkukka ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille.

Näin hoidat ritarinkukkaa: Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Ritarinkukkaa kannattaa kastella niukasti, koska liika kastelu venyttää kukkavartta.

Muista myös tämä! Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta.

Hyasintin tuoksu ihastuttaa monia mutta ei sovi allergikolle

Hyasintti
Sininen hyasintti tuoksuu muunvärisiä hyasintteja voimakkaammin.

Näin hoidat hyasinttia: Älä kastele hyasinttia liikaa, sillä liika kastelu venyttää kukkavartta. Hyasintin voi leikata maljakkoon. Hyasinttia voi käyttää myös koristeena ulkona – pakkasella aukinaiset kukinnot jäätyvät kauniisti.

Muista myös tämä! Hyasintin tuoksu saattaa aiheuttaa herkille allergiaoireita.

Ruukkuatsalea ei saa milloinkaan kuivua täysin

Ruukkuatsalea
Jos atsalea säilyy elinvoimaisena kevääseen, sen voi istuttaa puutarhaan jatkamaan kasvuaan.

Näin hoidat ruukkuatsaleaa: Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean multa ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kastelun voi tehdä upottamalla ruukun pari kertaa viikossa veteen muutamaksi minuutiksi. Ruukkuatsalean lehtiä kannattaa sumuttaa päivittäin.

Muista myös tämä! Jos atsalea säilyy elinvoimaisena kevääseen, sen voi istuttaa puutarhaan jatkamaan kasvuaan.

Tulppaanit kaunistavat leikkokukkina tai istutettuina jouluasetelmissa

Tulppaanit
Leikkotulppaanit koristavat kauniisti joulukotia.

Näin hoidat tulppaaneita: Laita maljakkoon kylmää vettä 5–10 cm. Leikkaa leikkotulppaanien varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä ja aseta tulppaanit sen jälkeen maljakkoon. Vaihda vesi muutaman päivän välein.

Muista myös tämä! Tulppaanien varsiin voi leikata uudet imupinnat aina veden vaihdon yhteydessä.

Tee testi: Minkä kukan valitset? Testimme kertoo, mitä valintasi paljastaa sinusta ja luonteestasi

Tulppaanien hoito-ohjeet: näillä kikoilla estät tulppaanien nuupahtamisen maljakossa

Lähde: Biolan Oy

X