Työ ja raha 8.8.2016

Haluatko menestyä paremmin urallasi? Yksi pieni, mutta ratkaiseva muutos riittää

Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock
Ura voi junnata paikoillaan, jos viestität, ettet oikeastaan tarvitse mitään. Kyseleminen ei auta sinua eteenpäin. Lyö faktat tiskiin ja ala kertoa pomollesi, mitä sinä tarvitset.

Oletko työpaikkasi kameleontti, joka usein taipuu muiden ehdotuksiin vain siksi, ettet halua vaikeuttaa asioita? Toivot, että ahkera työsi huomataan joskus, muttet tohdi pitää meteliä saavutuksistasi? Kun himoitsemasi projekti jälleen kerran ojennetaan kollegallesi, jäät taas kyselemään itseltäsi mikä meni pieleen.

Ei ihme, että urasi junnaa paikallaan, sillä käytöksesi viestittää, ettet oikeastaan tarvitse mitään. Ensimmäinen askel menestykseen on tiedostaa, mitä sinä tarvitset ollaksesi tyytyväinen. Sitten kun tiedät vastauksen, on aika kertoa se muille.

1. Lakkaa aliarvioimasta itseäsi

Päästäksesi eteenpäin urallasi sinun on ymmärrettävä yksi asia: sinä tiedät ihan yhtä paljon asioita kuin muutkin. Työpaikalla kyselijä usein aliarvioi omaa osaamistaan ja vertaa itseään muihin. Ei ole väliä, vaikka sinulla ei olisikaan samanlaista tutkintoa kuin kollegallasi, tai olisit vasta astunut firman palvelukseen. Sinun osaamisesi on aivan yhtä arvokasta kuin kollegoidesi, joten  sinulla on oikeus myös vaatia samoja asioita kuin he.

2. Vastuun välttely tekee sinusta näkymättömän

Vastuun välttely työpaikalla ehkä keventää työtaakkaasi, mutta tekee sinusta helposti näkymättömän pomosi silmissä. Tämä alkaa todennäköisesti jossain vaiheessa huolestuttaa sinua, siispä varmistelet asemaasi kyselemällä muilta missä mennään ja mikä tilanne. Huolestunut käytöksesi näyttäytyy lopulta pomollesi heikkoutena, et taida oikein olla oikein tehtäviesi tasalla. Ota reippaasti vastuu omasta työstäsi ja näytä pomollesi, ettet häkelly hankalissakaan tilanteissa. Pomosi arvostaa, että osoitat johtamiskykyä myös silloin, kun hommien paiskiminen ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

3. Pidä oma tyylisi

Oma itsenä oleminen ei tarkoita sitä, että yrittäisit nostaa itseäsi muita ylemmäs. Olemalla uskollinen omalle tyylillesi ja tavoillesi viestität muille, että arvostat itseäsi ja osaamistasi. Itsevarmuutesi herättää varmasti myös pomosi kiinnostuksen, sillä vaikutat työntekijältä, joka hoitaa hommat – muiden mielipiteistä välittämättä.

4. Pomosi haluaa kuulla faktoja, ei selittelyä

Muutatko helposti mieltäsi, jos muut eivät ole samaa mieltä kanssasi? Kyselijä selvittää usein ensin mitä muut ovat asioista mieltä – ja päätyy sitten maagisesti samaan lopputulokseen. Kertoja ottaa toisten mielipiteet huomioon, mutta ne eivät automaattisesti muuta hänen omaa kantaansa. Pomot eivät arvosta jeesmiehiä tai -naisia. He haluavat kuulla, että olet ottanut asioista selvää ja mielipiteesi perustuu vankkaan ammattitaitoosi tai faktoihin – ei toisten mutu-tietoon.

5. Opettele kommunikoimaan tehokkaasti

Pidä aina mielessä, että työpaikalla aika on rahaa. Jos menet kysymään pomosi mielipidettä tai ohjeita, paketoi ongelmasi yhteen lauseeseen. Spekulointi, jahkailu ja arvuuttelu vain tuskastuttavat pomoasi, eivät varmasti vakuuta häntä ammattitaidostasi.

6. Perustele ja toimi

Jos huomaat, että työpaikalla joku asia on menossa väärään suuntaan, älä jää odottamaan katastrofia vaan toimi. Toki sivustaseuraajana voit taputella itseäsi selkään oikeassa olemisen kunniaksi, mutta pomosi tuskin arvostaa tätä hiljaista tietoa. Puutu asiaan perustelemalla näkökulmasi ja tarjoamalla omaa ratkaisuasi. Vaikka ideasi ei saisikaan raivoisia aplodeja, pomosi arvostaa yritystäsi enemmän kuin jälkiviisastelua.

7. Arvioi omaa osaamistasi

Älä koskaan kysy pomoltasi, miten sinä pärjäät työssäsi. Jos et itse osaa kertoa, kuinka hyvin suoriudut töistäsi, oletko oikeassa paikassa ollenkaan? Sen sijaan seuraavassa kehityskeskustelussa kerro pomollesi, mistä saavutuksistasi olet ylpeä ja miten haluaisit kehittyä jatkossa.

Lue myös:

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi