Työ ja raha

Hyvä CV auttaa työnhaussa!

Teksti: Anna.fi

Ansioluettelon, tuttavallisemmin CV:n, tekeminen saattaa tuntua työläältä kaikkine päivämäärineen, jotka pitää tarkistaa jostain oman arkiston kätköistä. Mutta kun sen vaivan on kerran nähnyt, CV on aina käyttövalmis, kunhan sitä muistaa päivittää.

Hyvä CV auttaa työnhaussa!

Martti Louhelaiselle ansioluettelot ovat Oy Nordic Progress Ab:n suorahaku- ja rekrytointikonsulttina tulleet tutuiksi.

– CV on ”elämäntarina” nykyhetkeen saakka ja kertoo, missä olet ollut, mitä olet tehnyt ja mitä olet saanut aikaiseksi, hän tiivistää.

Louhelainen kertoo, että hyvä CV perustuu faktoihin ja kertoo kaiken oleellisen. Se on enintään kaksi sivua pitkä, siinä on selkeät otsikot, se etenee loogisesti ja antaa selkeän kokonaiskuvan henkilöstä ja hänen osaamisestaan nopeallakin vilkaisulla.

Kerro ainakin näistä

Hyvästä CV:stä löytyvät kaikki seuraavat osa-alueet:

*Henkilökohtainen osio: syntymäaika, osoite, perhe, yhteystiedot, armeijatiedot, ajokortti, yms.

*Koulutusosio.

*Työtehtäväosio: kaksi tai kolme viimeisintä työkokemusta tarkemmin, niiden tehtäväsisällöt, vastuut ja aikaansaannokset.

*Kurssit ja luottamustehtävät.

*Kieli- ja IT -osaaminen.

*Vapaa-aika ja harrastukset.

Arvioi rehellisesti

– CV:n oltava faktaa, eli kannattaa olla rehellinen. Epäonnistumisia ei kuitenkaan kannata korostaa, Louhelainen neuvoo.

Hän ei laske paljoa CV:n kirjoittajan oman osaamisen arvioinnin varaan.

– Oman osaamisen arviointi on aina jossain määrin subjektiivista, hän muistuttaa.

Yleisin osio, jossa CV:n kirjoittaja itse arvioi osaamistaan, on kielitaito. Sanallinen tyydyttävä/hyvä/kiitettävä -arviointi riittää.

Jos työkokemusta on paljon, sitä pitää rajata.

– Tarkempi kertomus kahdesta tai kolmesta viimeisimmästä työsuhteesta riittää. Kerro tehtävän sisällöstä, vastuista, tavoitteista, sijoittumisesta organisaatiossa ja ennen kaikkea, mitä sait aikaan – missä onnistuit.

Koulutusosiossa on hyvä kertoa ainakin seuraavat: jos on kirjoittanut ylioppilaaksi, niin mistä lukiosta ja millä yleisarvosanalla. Seuraavina tulevat sen jälkeiset tutkinnot. Vaihto-oppilasvuodet tai muu ulkomailla suoritettu pidempi oleskelu kannattaa myös mainita.

Selkeä CV, persoonallinen hakemus

CV:n suhteen ei kannata ottaa kovin paljoa vapauksia.

– Cv:n on oltava aina faktoihin perustuva ja kohtuullisen asiallinen. Saatekirje voi sitten olla persoonallinen ja vauhdikkaampi, Louhelainen kertoo.

Eli erottuminen tyylillisesti tai ulkoisesti on parempi tehdä hakemuksella tai saatteella. CV:n ulkoinen asiallisuus antaa luotettavan vaikutelman myös sen sisällöstä.

Louhelainen ei nimeä mitään tiettyä fonttia, millä CV:n pitäisi olla kirjoitettu. Hän kuitenkin painottaa sen selkeyttä. Tekstin pitää olla helposti luettavaa. Koukeroiset tai kaunokirjoitusta matkivat fontit voi siis unohtaa, jos haluaa tehdä hyvän vaikutuksen. Tarpeen tullen CV:ssä voi käyttää lihavointia tai kursiivia.

Yksi faktoihin perustuva CV riittää kaikille yrityksille. Saate tai varsinainen hakemus kannattaa kirjoittaa kulloistakin yritystä ja työtehtävää silmällä pitäen. Pelkällä CV:llä ei töitä kannata hakea, vaan sen mukana pitää aina olla saate tai hakemus. Hyvän hakemuksen kirjoittaminen onkin sitten jo toinen juttu.

Teksti: Emma Suominen

X