Naiset sijoittavat nyt enemmän
Yhä useampi nainen ottaa taloudellisen tulevaisuutensa omiin käsiinsä.
Työ ja raha

Luulitko sinäkin, että naiset eivät sijoita? ”Innostus kasvanut räjähdysmäisesti”

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun mukaan naiset ovat innostuneet sijoittamaan osakkeisiin. Kiitos siitä kuuluu muun muassa arkipäiväistyneelle rahakeskustelulle, kiinnostaville asiantuntijoille ja sosiaaliselle medialle. Naisia motivoi erityisesti yksi syy.
Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan naisten kiinnostus sijoittamista ja oman talouden hallintaa kohtaan on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa sosiaalinen media ja se, että yhä useampi nainen tulee omilla kasvoillaan kertomaan oman talouden hallinnastaan ylpeinä. Esimerkiksi asiantuntijat Terhi Majasalmi, Merja Mähkä ja Laura Linkoneva ovat innostaneet naisia osakemarkkinoille.

– Viime aikoina suomalaiselle sijoituskartalle on noussut näkyvään rooliin enemmän naisia kuin miehiä. Ja koska varovaiset säästökohteet, kuten säästötilit, eivät ole enää pitkään aikaan tuottaneet mitään, ihmiset ovatkin innokkaampia sijoittamaan, Oksaharju sanoo.

Toinen tärkeä syy kasvavaan kiinnostukseen on riskittömien sijoituskohteiden onneton tuotto. Esimerkiksi säästötilillä euroilleen on saanut käytännössä nolla prosenttia tuottoa, joten ei ihme, että indeksirahastot ja muut matalan riskin sijoituskohteet kiinnostavat enemmän. Ja nyt yhä useampi nainen ottaa taloudellisen tulevaisuutensa omiin käsiinsä. Oksaharjun mukaan sijoittamisesta on tullut ”kaikkien oikeus”, kun ennen sen koettiin olevan lähinnä herrakerholaisten puuhaa.

– Esimerkiksi Facebookin Sijoituskerho-ryhmässä on jo 33 000 suomalaista ja määrä on noussut valtavasti ihan muutamien vuosien aikana.

Naiset varovaisia sijoittajia – pitkällä tähtäimellä hyvä strategia

Vaikka jokainen sijoittaja on yksilö, on miehissä ja naisissa nähtävissä selkeä ero. Osakkeenostajina olemme usein varovaisempia sijoittajia kuin miehet. Oksaharjun mukaan se on kuitenkin pitkällä tähtäimellä parempi strategia.

– Naiset haluavat usein jo valmiiksi menestyneiden yritysten osakkeita, kun miehet taas ovat valmiita maksamaan kasvunäkymistä.

Naiset myös usein innostuvat yrityksistä, joiden asiakkaita he itse ovat ja analysoivat tulevaisuudennäkymiä sitä kautta. Koska asiakas on se, joka tuo yritykseen rahaa, se on usein myös varsin hyvä tapa katsoa sijoitusmahdollisuuksia. Sijoittaminen kun on pitkäjänteistä puuhaa, johon kannattaa sitoutua vuosikausiksi.

– Naiset usein hoitavat ostonsa ja sijoituksensa itse ilman varanhoitajan apua. Pankeille usein sopii, että sijoittamista mystifioidaan hyvin vaikeaksi ja asiat annetaan ammattilaisen käsiin, mutta silloin kulutkin nousevat huomattavasti, mikä puolestaan syö voittoja. On hyvä, että ihmiset oppivat itse hoitamaan asiansa.

X