Seksuaalinen häirintä metoo
Suomalaisista naisista 12 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää työssään viimeisen kahden vuoden aikana, selviää Taloustutkimuksesta, 2018.
Työ ja raha

Näin teet lopun seksuaaliselle häirinnälle työpaikalla

Seksuaaliselle häirinnälle pitäisi olla nollatoleranssi työyhteisöissä. Silti moni Annan lukijoista kertoo joutuneensa häirinnän kohteeksi. Puolet uskoo, että Me too -kampanja saa aikaan muutosta. piritta palokangas
Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: iStock

Milloin seksuaalisesta häirinnästä pitää kertoa?

Pikkujouluissa kollega suuteli minua väkisin. En silloin tehnyt mitään, mutta asia vaivaa. Voinko kertoa siitä nyt?

Jos tapahtunut häiritsee työhön keskittymistä, ota se puheeksi asianosaisen kanssa. Kolmanneksi osapuoleksi on hyvä ottaa mukaan henkilö, jolla on salassapitovelvollisuus eli luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu. Toinen osapuoli saattaa reagoida puolustautuen tai suuttuen. Siksi on tärkeää, ettei keskitytä vain siihen, millaisia tunteita tapaus herätti, vaan miten se häiritsee työskentelyäsi. Sopikaa toimintatavat, joilla jatkossa toimitte. Jos asiaa ei saada sovittua tai sovitusta ei pidetä kiinni, kerro esimiehelle.

Selkeät yhteiset pelisäännöt ovat tärkeitä

Miespuolinen kollega kommentoi epäasiallisesti naispuolisen kollegani pukeutumista. Voinko tehdä jotain asialle?

Kyllä voit, ja kannattaa avata suu. Jos käytös työpaikalla lipsuu huonoon suuntaan eikä sitä pysäytetä, se leviää helposti työyhteisössä. Tulkitaan, että tällainen käytös on normaalia tässä työpaikassa. Uusia työntekijöitä perehdytettäessä on kerrottava yhteisistä pelisäännöistä, joiden mukaan toimitaan. Konkreettinen säännöstö auttaa myös esimiehiä puuttumaan helpommin, jos joku lipsuu niistä.

Härskejä vitsejä ei tarvitse joutua kuuntelemaan

Kollega kertoo jatkuvasti härskejä juttuja kahvipöydässä, ja se häiritsee minua. Miten voin reagoida?

Rohkea ja fiksu ihminen sanoo tästä työkaverille suoraan, koska siten auttaa myös häntä, joka ehkä luulee olevansa hauska, mutta jonka seuraa toiset voivat alkaa karttaa. Jos huomauttaminen ei auta, kannattaa kertoa luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle, koska tauotkin ovat työaikaa ja vaikuttavat työviihtyvyyteen.

Jos esimies ei puutu häirintään

Olen kertonut häirinnästä esimiehelle, mutta mitään ei tapahdu. Mitä voin tehdä?

Usein näissä tilanteissa normaalin aikuismaisen käytöksen rajat työpaikalla ovat kadonneet. Jos esimiehet eivät puutu tilanteeseen, tarvitaan ulkopuolista havahduttajaa. Ongelmatilanteessa yhteyttä voi ottaa aluehallintoviraston työsuojeluhallintoon, tasa-arvovaltuutettuun tai ammattiliittoon. Oman jaksamisen tueksi apua voi hakea työterveyshuollosta.

X