Työ ja raha

Tee hyödyllinen taloussuunnitelma ja rikastu: seuraa ainakin näitä asioita!

Taloussuunnitelman tekeminen voi tuoda nopeastikin lisäeuroja tilille, mutta tärkeintä se on ennen kaikkea hyvinvoinnillesi. Kun tiedät, missä mennään, sinun ei tarvitse murehtia turhista ja voit keskittyä olennaiseen – elämästä nauttimiseen!

Teksti:
Hannele Lampela
Kuvat:
Istock

Taloussuunnitelman tekeminen kannattaa. Se tekee hyvää sekä varallisuudellesi että mielenrauhallesi.

Taloussuunnitelman tekeminen voi tuoda nopeastikin lisäeuroja tilille, mutta tärkeintä se on ennen kaikkea hyvinvoinnillesi. Kun tiedät, missä mennään, sinun ei tarvitse murehtia turhista ja voit keskittyä olennaiseen – elämästä nauttimiseen!

Laskuja on kasaantunut eteisen lattialle vino pino ja seuraavaan palkkapäivään on ikuisuus. Pohdi hetki, miltä tuollainen tilanne tuntuu? Ahdistaako, ärsyttääkö vai onko olosi levollinen?

Entäs kun tililläsi on useampi tuhat euroa, vaikka seuraavaan tilipäivään on enää yksi yö aikaa? Olet juuri tullut shoppailureissulta ja nyt kaapissasi kimmeltää uutuuttaan pitkään himoitsemasi kengät? Miltä tuo tilanne tuntuisi?

Kumpikin tilanne on täysin mahdollinen samoilla, muuttumattomilla tuloilla, mutta jälkimmäisessä tilanteessa olet suunnitellut taloustilanteesi. Suurin osa ihmisistä ei budjetoi raha-asioitaan, vaikka syytä olisi, sillä halusimme tai emme, raha-asiat vaikuttavat myös henkiseen hyvinvointiin.

Merkittävintä eivät ole tulot vaan menot

Valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren tietää, että tärkeintä hyvässä taloudenhallinnassa eivät suinkaan ole tulot, vaan menot.

– Aivan ensimmäiseksi tulisi ottaa omista numeroistaan selvää – mihin rahat menevät ja mistä rahaa tulee.

Tärkeää on listata tulojen ja menojen lisäksi velat ja tehdä säästösuunnitelma.

Esimerkissä, jossa sinulla on usea tuhat tililläsi päivää ennen palkkapäivää, olet oppinut säästämään tuloistasi 10 prosenttia kuukaudessa ja siten sinulle on kertynyt puskurirahasto. Sjögren suosittelee sen olevan 2–6 kuukauden tuloja vastaava summa ja sitä tulisi kerryttää heti, kun rahaa tulee tilille. Silloin säästäminen on helpointa.

Sijoittamista kannattaa opiskella

Myös sijoittamisen opiskeleminen on äärimmäisen tärkeää, vaikka siitä ei ymmärtäisikään mitään tai se ei edes kiinnostaisi.

Olet taatusti opetellut elämäsi aikana asioita, jotka eivät ole sillä hetkellä innostaneet, mutta joiden opettelusta olet tänään kiitollinen. Raha-asioiden hoitamisessa on sama tilanne. Kun teet tiukasti töitä hetken, elämäsi helpottuu tulevaisuudessa.

Oman talouden hallintaa voi opetella esimerkiksi kirjallisuuden, talousvalmentajien ja Youtube-videoiden avulla.

– Sijoittamisessakin ensimmäinen viisi vuotta on oikeastaan opettelua. On tärkeämpää saada sivuun muutama kymppi tai satanen kuussa. Potti kasvaa alussa enemmän niistä, ei niinkään tuotosta. Se on hyvää aikaa opetella asioita.

Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa tuotto saadaan kymmenien vuosien, ei vuosien aikana. Sen aloittaminen mahdollisimman nuorena on kuitenkin tärkeää, jotta tuottojen kertymiselle jää aikaa.

Velka lisää ahdistusta

”Toteuta unelmasi nyt”, lupaa pikavippifirman mainos, mutta jättää kertomatta, että kun lähdet unelmien matkalle lainarahalla, olet pian kauempana unelmiesi elämästä.

Kasaantuva velkataakka ahdistaa ja vie yöunet. Siksi budjettiin on äärimmäisen tärkeää paitsi listata velat, myös suunnitella miten niistä pääsisi tehokkaasti eroon.

Sjögren muistuttaa, että pienissä veloissa on usein suurin korko. Siksi velat kannattaa listata pienimmästä suurimpaan ja pyrkiä ensin maksamaan pois pienin velka sillä rahalla, joka velkojen maksuun liikenee. Sen rinnalla muita lainoja lyhennetään minimin verran.

Kun ensimmäinen velka on suoritettu, sen maksuun käytetyt rahat siirretään avuksi seuraavaksi suurimman lainan takaisinmaksuun.

Näin velkoja voi maksaa pois pala palalta ilman, että se tekee taloudesta liian tiukkaa.

Tehokkain ratkaisu ei välttämättä ole mukavin mutta on nopein

Toisaalta tiukemmat peliliikkeet tuovat myös parhaat tulokset.

Sjögren kehottaa toimimaan heti, kun raha-asiat alkavat vaivata yöunia. Silloin pääsee helpommalla, vaikka ajatus ei kovin houkuttelevalta kuulostaisikaan.

– Eräs tuntemani yrittäjä sai niskaansa kymmenien tuhansien velat, jotka olivat jo menossa ulosottoon. Hän irtisanoi oman asuntonsa ja toimistonsa, ja muutti ystävänsä yrityksen varastoon tehden töitä sieltä käsin. Ruoaksi hän söi tonnikalaa ja rahkaa, Sjögren kertoo.

Ratkaisu ei taatusti ollut mukavin mahdollinen, mutta se oli tehokas. Jo muutamassa kuukaudessa yrittäjä oli päässyt jaloilleen. Nyt hän elää jälleen varakasta elämää. Jyrkkä päätös oli raju, mutta se oli väliaikainen.

– Voit luvata itsellesi, että tämä on väliaikainen ratkaisu ja tilanne muuttuu tulevaisuudessa. Kun sen yli jaksaa, vanhaan on usein mahdollista palata.

X