Naistenviikko juhlistaa suomalaisten naisten nimiä.
Naistenviikkoa vietetään 18.-24. heinäkuuta.
Viihde

Naistenviikko on täällä taas! 5 kiinnostavaa faktaa ainutlaatuisesta juhlaviikosta

Juhlitko nimipäivääsi naistenviikolla? Onneksi olkoon, sillä pelkistä naisten nimistä täyttyvä viikko on ainutlaatuinen.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Naistenviikkoa juhlitaan 18.-24. heinäkuuta. Tänä aikana suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy viikon ajan vain naisten nimiä. Merkkipäiväänsä juhlistavat naistenviikolla muun muassa Riikka, Saara, Johanna ja Tiina.

Listasimme 5 kiinnostavaa faktaa ainutlaatuisesta juhlaviikosta. Jos siis pieni tietoisku ei ole pahitteeksi, jatka lukemista!

1. Vanha kansa uskoi, että naistenviikolla saadaan runsaita sateita

Sadekuurojen aikaan ulkona olemista kammoksuvan kannattaa seurata naistenviikolla tiheästi sääennusteita – ainakin jos vanhaan kansaan on luottamista. Nimittäin ennen vanhaan uskottiin, että naistenviikolla saadaan rankkoja sateita, koska naiset ovat kovia itkemään.

Aikaisemmin säätä seurattiinkin naistenviikolla useissa talouksissa tarkasti jo ihan käytännön syistä, sillä heinäkuun loppu oli heinätyöaikaa.

Eikä vanhan kansan uskomus aivan väärässä ole. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan aurinkoisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa. Tyypillisesti naistenviikossa on noin kolmesta neljään sadepäivää.

2. Alun perin naistenviikolla juhlittiin pyhimysten merkkipäiviä

Naistenviikko ei ole uusi keksintö, vaan se muodostui jo keskiajalla.

Naistenviikon juuret löytyvät kahden pyhimyksen merkkipäivistä: Magdalan Marian (22.7.) ja marttyyrineitsyt Christianan (24.7.). Sitemmin näiden pyhimysten nimistä on syntynyt mukaelmia, kuten Marketta, Maarit, Kirsti ja Tiina.

3. Naistenviikko syntyi sattumalta

Keskiajalla Suomessa käytettiin katolisen kirkon pyhimyskalenteria. Koska kahden naispyhimyksen merkkipäivät sattuivat samalle viikolle, kalenteriin alettiin pikkuhiljaa lisätä näiden nimien muunnelmia. Pian huomattiin, että kaikki viikolle sijoitetut nimet olivat naisten nimiä.

4. Naistenviikkona nimipäiväänsä viettää yli 600 000 suomalaisnaista

Naistenviikolla kalenterista löytyy 34 suomalaisen naisen nimi. Nimipäiväänsä naistenviikolla viettääkin yhteensä yli 600 000 suomalaista naista.

Nainen kalenteri kädessä.

Naistenviikko syntyi sattumalta, kun pyhimysnimien lisäksi kalenteriin alettiin lisätä pikkuhiljaa uusia nimiä.

5. Naistenviikko on harvinaisuus

Viikko, joka on omistettu pelkille naisten nimille, on harvinainen, sillä almanakassa oli pitkään enemmän miesten kuin naisten nimiä. Kotilieden haastattelussa Helsingin yliopiston almanakkatoimiston toimitusjohtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo, että tämä johtuu pitkälti siitä, että kristillisistä pyhimyksistä miehiä on ollut huomattavasti enemmän kuin naisia.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos, Kielikello, Kotiliesi 

X